Додик: Давно је требало поништити срамни Извјештај написан против Срба

Срна
Додик: Давно је требало поништити срамни Извјештај написан против Срба

Братунац - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Братунцу да ће се заложити да парламент Српске поништи и одбаци срамни извјештај Владе Републике Српске о Сребреници, који су написали тадашњи високи представник Британац Педи Ешдаун и његова служба, а кориштен је у Хагу да би се пресуђивало Србима.

Додик је рекао да ће позвати све представнике политичких партија да то заједно учине, јер је тај извјештај подметнут.


“Извјештај је написан мимо Срба, донесен из ОХР-а, а представници Владе из тога времена натјерани су да то признају”, рекао је Додик у Братунцу, гдје је присуствовао помену за више од 3.500 Срба страдалих у средњем Подрињу у протеклом рату.

Он је додао да ће, чим се врати у Бањалуку, покренути ту иницијативу, те је изразио увјерење да ће и предсједник СДС-а Вукота Говедарица то подржати.

“Мислим би то било часно. То смо морали и требало је да давно учинимо”, рекао је Додик.

Он је поручио да Република Српска мора да поштује, прије свега, своје жртве, али и жртве других.

“Боли ме као човјека бол сваке мајке без обзира из ког народа долази, али моја и бол мог народа је мени највећа”, нагласио је предсједник Српске.

Говорећи о страдању српских бораца и цивила - жена, дјеце и стараца у братуначком крају, Додик је констатовао да је изостала правда судова, те да у ово мјесто годинама долази са истим осјећајем горчине и жалом што за српске жртве нема правде.

“Поново смо наивно вјеровали да ће инсталисани суд у Сарајеву казнити Насера Орића за оно што је урадио овдје и поново се изненађујемо што се то није десило”, рекао је Додик.

Он је нагласио да боли чињеница да је тај исти суд са пет година казнио тројицу одраслих, бахатих који су силовали десетогодишњу српску дјевочицу у ратном Сарајеву.

“Ови, који су погинули овдје, нису се борили за БиХ него за Републику Српску, вјеровали су у то, а не у то да ће се за њихове животе правда дијелити у Сарајеву”, додао је Додик.

Према његовим ријечима, дејтонска БиХ је смишљена да би у њој нестали Срби, који зато морају да остану око Републике Српске, те да је за опстанак српског народа потребно да Срби имају своје државе.

“Срби имају двије државе, један народ са двије државе - једна је велика Србија и једна је велика Република Српска”, рекао је Додик.

Предсједник Додик је нагласио како је за независну и самосталну Републику Српску, јер тамо гдје српски народ нема државу буде му угрожена слобода.

Он је напоменуо како не вјерује у БиХ, али да поштује Дејтонски споразум, те је изразио сумњу да би БиХ функционисала без странаца.

Додик је захвалио амбасадору Русије Петру Иванцову што годинама долази на одавање почасти српским жртвама, јер то представља поруку те велике земље у искрено пријатељство, а не оно што смишљају о малигним намјерама Руске Федерације да овдје нешто чини.

Он је упитао зашто нема британског, њемачког или америчког амбасадора на одавању почасти српским жртвама, те је додао како ће за неколико дана бити присутни у Сребреници. “Није спорно да буду тамо, али зашто их нема када је наша бол у питању”, нагласио је Додик.

Предсједник Републике Српске назвао је страдалничком историју српског народа.

“Историја у којој је за нас Србе у цјелини стратешики намијењено да будемо расути, подијељени, па су нам смислили причу како постоје хрватски, босански, косовски, црногорски, па замислите и србијанскски Срби. Само да би подијелили јединствено национално ткиво српског народа, наше вриједности, идентитет, вјеру, писмо, језик”, додао је Додик.

Према његовим ријечима, Србима у БиХ су смислили да су босански Срби.

“Замислите цинизма - ниједан страдали Србин овдје није страдао зато што је босански Србин него што је Србин. Да је био босански Србин, да је остао на другој страни, можда не би страдао”, рекао је предсједник Српске.

Он је истакао да је у Братунац дошао као предсједник и политичар. “Моја политика није политика мржње, него политика одбране српског народа и поносим се што припадам овом народу”, нагласио је Додик и поновио да је опстанак Републике Српске гарант опстанка српског народа на овим просторима.

Додик је додао да неће рећи ниједну ријеч да угрози бол било кога, али да “Мајке Сребренице” нису удружење које оплакују бол своје дјеце, већ политичка, продужена рука режима у Сарајеву.

“Мислим да злоупотребљавају бол. Немојте то радити, покушајте да заједно са нама изградимо друштво у којем ћемо живјети једни поред других, ви у својој, ми у својој држави”, поручио је Додик.

Предсједник Српске је указао на важност опстанка српског народа у Подрињу, уз границу Србије, констатујући да су пријератне власти занемаривали развој тог дијела.

“Тек сад са Владом Србије и предсједником /Александром/ Вучићем можемо да градимо мост у Братунцу, који се овдје чека не из обијести, већ је функционална потреба за једниство овог народа”, рекао је Додик и додао да се радује његовом скором пуштању у саобраћај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана