Додик: Дан Републике мора бити 9. јануар, нема Дејтона два и завртања руку

Срна
Додик: Дан Републике мора бити 9. јануар, нема Дејтона два и завртања руку

Београд - Предсједник Републике Српске поручио је да 9. јануар мора бити Дан Републике Српске, јер је тада рођена, да нема "Дејтона два" и завртања руку, те да ће референдум бити кад год буде потребно чути став народа.

Додик је подсјетио да одлука о формирању Републике Српске није била повод ни разлог за рат, јер су сукоби почели мјесецима касније, када су се муслимани одлучили за сепаратизам.  

"Српска је мирнодопска творевина, која је оно што је створила касније бранила у рату и наравно, одбранила", рекао је Додик за београдску "Политику".

Додик је истакао да би радије говорио о другим темама умјесто сталног враћања на националне, те позвао да се Српској престане оспоравати право на став.

"Нажалост, жртава је било на свим странама, али 30.000 српских жртава људски су и морални темељ Републике Српске. Уз жал за сваким страдалим човјеком, на свакој страни. Али, да је било до нас и тадашњег руководства, рата не би било", рекао је предсједник Српске.

Додик је нагласио да се на прослави Дана Републике Српске 9. јануара окупио народ и показао шта мисли, те да није важно ко је дошао.

Он је навео да је предсједник Србије Александар Вучић за Дан Републике упутио упечатљиву поруку, а да је у име Владе Србије било неколико министара, војске и полиције, начелник Генералштаба, што је за Српску велики понос.

"Ми смо један народ, ускоро ћемо направити анекс споразума о специјалним везама, то јест декларацију, и опредјелити се као институције и државе како ћемо убудуће подржавати афирмацију српских националних права у различитим дијеловима региона и свијета. Формираћемо фонд који ће бити подршка различитим пројектима у култури, образовању, здравству, који ће бити трајна адреса за све Србе", објаснио је Додик.

Када је ријеч о односима Српске и свијета, Додик је рекао да није против Америке, ЕУ, било кога, али да јесте против њиховог разбацивања, држања предавања његовој земљи.

"Тако не може. Нека замјере. Никада нисмо имали више запослених, прошле године имали смо раст, наша економија не пада. Наша политика није тврда и подразумијева уважавања. Не тражим конфликт, али не могу бити сервилан. Имамо опозицију која је довољно мекана", каже Додик.

Он је додао да уважава сваког као партнера и саговорника, али да је ауторитет ком полаже рачуне само његов народ, те да не дозвољава да га заглупљују изјавама као оним датим послије сусрета америчког амбасадора и Бакира Изетбеговића да се треба ријешити политички утицај на суд, а она је та која спроводи тај утицај.

"Странци управљају земљом, чак и монетарном политиком, а од домаћих власти се очекује да обезбиједе стране инвеститоре. Сви су добродошли, имамо веома повољне услове, само струја нам је нижа 60 одсто него у Хрватској. Знам и да људи заслужују боље, али не зависи то само од нас", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Српска је опкољена немогућим концептом који се зове БиХ и има веома мало опција на располагању.

Додик је навео да Српска не може да утиче на то какава ће бити ЕУ, али може размишљати у шта је гурају, те истакао да ће у међувремену радити на европским вриједностима, које су потребне.

Он је подсјетио да је Српска испунила највише европских сугестија из агенде, док то нису урадиле Федерација БиХ и ниво БиХ, као и да је спремна да се повинује Уставу БиХ онако како је написан.

"Тражимо договор око многих ствари у БиХ, кога нема, јер странци дају налоге за испуњавање, што нећу... Ако је воља неког великог да се обрачунава са нама, наравно да ми ту губимо. Мада је полемика о томе сувишна, али нисам луд да изазовем међународну интервенцију", нагласио је предсједник Српске, те додао да је смијешно оно што Изетбеговић говори о тобож нападима.

Додик каже да Српска са ФБиХ може сарађивати и да је та сарадња добродошла, као и да он не бјежи од разговора, јер је биједно живјети овдје и призивати са стране некога да уреди односе.

"Федерацији желим све најбоље, немам ништа спорно са њима док нам не покушавају држати предавања шта треба да радимо", каже Додик.

На питање да ли је за Републику Српску ризично ако БиХ постане случај "Мостар" због неусвајања Изборног закона око ког не могу да се договоре Бошњаци и Хрвати, Додик је одговорио да Српској треба да дође до својих органа власти.

"Имаћемо нашег члана Предсједништва у БиХ и наше посланике у Сарајеву. Имаћемо Скупштину Републике Српске и Владу изабрану одмах. Хоће ли Бошњаци и Хрвати доћи у Сарајево, то мене не занима. Нема завртања руку и жДејтона дваж консталација односа је сасвим промијењена", поручио је предсједник Српске.

Када је ријеч о најавама новог референдума, Додик је рекао да ће референдум бити када год буде било потребно чути став народа, те да иза тога треба сви да стану.

"Нека буде опозиција дио приче о референдуму о Уставу Српске и уређивању наметнутог Вијећа народа Републике Српске, па нека то користе у политичке сврхе, ја нећу. Можда ће они бити власт догодине, мада ми само чекамо да прогласимо побједу", рекао је Додик.

 Додик је навео да у свим државама свијета опозиција нема ништа заједничко са влашћу, те да су приче о конструктивној опозицији бесмислене.

"Било би добро да смо обједињени на националним и државним питањима, а то је за мене враћање на изворни Дејтон", закључио је предсједник Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана