Додик: Црнадак руши односе РС са Израелом

Приредила: Ведрана Кулага
Додик: Црнадак руши односе РС са Израелом

Бањалука - Предсједник РС Милорад Додик упутио је јуче писмо министру иностраних послова БиХ Игору Црнатку у којем је навео да је политичка штеточина која лута без циља и руши односе између РС и Израела.

Додик је поручио Црнатку да настави да обилази свијет под условом да тамо ништа не говори и никаква писма не доноси, јер је штета од његове било које "дипломатске" акције далеко већа од оне коју прави лутајући од државе до државе без смисла и циља.

- Али и то ћемо платити. Само се не мијешајте у озбиљне државне послове. То је за озбиљне људе - навео је Додик.

На адресу предсједника РС недавно је путем Министарства иностраних послова БиХ стигло писмо Министарства иностраних послова Израела. У њему је наведено да у Тел Авиву не постоји Представништво РС, да на његовом челу није Арие Ливне, који је и Додиков савјетник, и да дипломате из Израела неће присуствовати комеморацији у Доњој Градини ако тамо буде и Ливне. Црнадак је прије тога од премијерке РС Жељке Цвијановић затражио да хитно предузме мјере и спријечи урушавање угледа БиХ и РС због Представништва РС у Израелу тврдећи да не постоји већ двије године.

Додик је навео да га је прилично изненадила чињеница да му се Црнадак обраћа као предсједнику РС с обзиром на то да ниједном до сада није то учинио иако је за то било озбиљних повода и разлога.

 - Међутим, то је у потпуности у складу са негирањем институција и интереса Српске, што и јесте политика Савеза за промјене, који Вас је довео у позицију да обављате дужност министра иностраних послова коалиције са Бакиром Изетбеговићем на челу. Да сте министар иностраних послова БиХ, то бих сигурно знао, јер бисте ми се као изабраном предсједнику РС до сада обратили бар пет пута, колико су околности налагале - оцијенио је Додик.

Истакао је да му се ни овога пута практично не обраћа Црнадак као министар иностраних послова БиХ, већ му у функцији поштоноше просљеђује писмо Министарства иностраних послова Израела.

- Већ знам да је оно дјело групе људи који нису ни пријатељи Израела, а освједочени су противници РС. У тој завјереничкој групи сте и Ви и контроверзна амбасадорка БиХ у Израелу. Ако је покушај дискредитације човјека од 96 година, који не крије ништа нити има шта да сакрије, Ваш највећи спољнополитички подухват, морам рећи да се то и могло очекивати од човјека Ваших капацитета и подршке коју је кроз 200 - 300 гласова добио на изборима - навео је Додик.

Истакао је да се то могло и очекивати од шизофрене творевине каква је БиХ, јер да је она иоле уређена земља, навео је Додик, Црнадак не би ни постојао на политичком небу, а о спољнополитичком би могао само да сања.

- Ви сте, господине Црнадак, обична политичка штеточина која се дрзнула да доводи у питање годинама грађен однос пријатељства и повјерења између Израела и РС, знајући добро да Израел са БиХ, без РС готово да и нема односе - истакао је Додик.

Црнадак није реаговао на Додиково писмо, а из ПДП-а чији је потпредсједник су осудили, како су навели, нецивилизоване нападе предсједника РС и додали да неће одустати док не добију комплетан одговор Владе у вези са Представништвом РС у Израелу. Напоменули су да истиче рок за одговоре на питања која је посланички клуб ПДП-а у Народној скупштини поставио Влади и да је очигледно да, због њиховог изостанка, бомбастични напади представљају најбрже скретање пажње.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, који је донедавно био лидер ПДП-а, рекао је да је Представништво РС у Израелу питање за институције РС и Израела. Оптужбе на рачун Црнатка није желио да коментарише, наводећи да он коректно ради свој посао те да осуђује сваки вид напада на њега.

- Мислим да проблема са начином како Представништво функционише има, али то је ствар која треба да се ријеши у нормалној комуникацији. Постоји институционално питање да ли приватна фирма може бити представништво РС и ако може, по којим критеријумима је изабрана - рекао је Иванић и додао да је у цијелој причи очигледно у питању нешто сасвим друго, у шта не би улазио.

Комеморација

Градоначелник израелског града Модина Хаим Бивас, који је био на комеморацији у Доњој Градини, изјавио је да је Арие Ливне имао велике заслуге за спајање РС и Израела у свим областима.

- Људи са стране покушавају да утичу на спољну политику и то је недопустиво - рекао је Бивас.

Министарство иностраних послова БиХ саопштило је јуче поводом информације да је Милорад Додик одбио да се рукује са амбасадорком САД у БиХ Морин Кормак, да је његово понашање у Доњој Градини било примитивно и недипломатско.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана