Dodik, Čović: Uskoro zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

Srna
Dodik, Čović: Uskoro zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

Banjaluka - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je danas da je važno da se koncipira zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji bi trebalo da bude izrađen skupa sa HDZ-om BiH, a u koji će, ako to žele, biti uključene sve političke partije iz Republike Srpske..

"To bi bio prvi zakon takve prirode u BiH u smislu da bude prijedlog dvije partije iz dva naroda", rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Banjaluci.

Dvije stranke će, prema riječima Dodika, u narednim danima raditi na izradi i usaglašavanju teksta ovog zakona, koji, ukoliko žele, mogu podržati i druge političke partije.

Na pitanje novinara šta će biti sa prijedlogom zakona ako ga odbije SDA, Dodik je naglasio da "ne mogu oni sve odbijati".

"U vezi sa ovim pitanjem imamo konsenzus u Srpskoj. Žao mi je što opozicija, odnosno vlast na nivou BiH, nije ostala u tom konsenzusu po pitanju traženja u smislu - četiri mjeseca čekamo da se to riješi, a onda ćemo redefinisati naše odnose... Nismo uspjeli zbog užarene političke atmosfere, ali ima načina", istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je prividno nestao visoki predstavnik, a da Ustavni sud sa tri strane sudije i dvojicom Bošnjaka kreira politički sistem u BiH.

"Mi nemamo zakon o Ustavnom sudu, već on radi po pravilima koje sam donosi. Prije tri dana sam dobio, nakon deset godina, potrvdu presude u moju korist protiv Fderalne televizije i urednika emisije ž60 minutaž i u čemu je satisfakcija? I šta Ustavni sud ima sa tim? On treba da odlučuje o ustavnosti opštih akata i prilagođavanju sistemu i ništa više", ponovio je Dodik.

Dodik je rekao da je sa liderom HDZ-a dogovorio i zajednički rad na lokalnom nivou tamo gdje je to moguće, navodeći da su obojica zadovoljni rezultatima ostvarenim na proteklim lokalnim izborima.

"Očekujemo i dobar dogovor u samom Brčko distriktu što se toga tiče", dodao je Dodik.

Lider SNSD-a je poručio da ova stranka neće ulaziti u vlast na nivou BiH, iako su aktuelni srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, nakon poraza njihovih stranaka na lokalnim izborima, apsolutno delegitimisani.

"Mi ne prihvatamo ovakvu konstelaciju odnosa, mada smo svjesni da su oni koji su tamo u ime Republike Srpske potpuno delegitimisani u tom pogledu. Oni jesu legalni, ali nemaju legitimitet za bilo kakvo odlučivanje na nivou BiH. Oni to mogu da rade individualno i to i čine. Oni su nastavili sa farsom", naglasio je Dodik.

Govoreći o partijskoj saradnji SNSD-a i HDZ-a BiH, Dodik je istakao da se će nastaviti dobra saradnja, te da ostaju da se riješe određeni problemi na nivou Kantona 10 u Livnu u vezi sa pozicioniranjem ljudi iz SNSD-a, imajući u vidu da je tamo došlo do nekih promjena.

Dodik je dodao da je, kao predsjednik Republike Srpske, Čovića upoznao o političkoj i ekonomskoj situaciji u Srpskoj.

"Bili smo gotovo podijeljeno društvo što se tiče političke strukture prije izbora - u jedan opozicioni blok i mi koji smo na vlasti kao drugi blok, a nakon lokalnih izbora vidljivo je da je poraz doživjela opozicija, jer je bila neuspješna vlast na nivou BiH", smatra Dodik.

On je dodao da je Čovića upoznao o nezadovoljstvu radom zajedničkih institucija BiH, zloupotrebama sistema u cjelini i neradom koji se tamo manifestuje, pogotovo u pogledu organa koji bi trebali efikasnije da rješavaju ekonomska i finansijska pitanja u vezi sa pozicioniranjem BiH.

"Republika Srpska to vidi na jedan posebno težak način, imajući u vidu činjenicu da nema efekata u pogledu kretanja koja smo očekivali", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da su se na današnjem sastanku saglasili da ostaju zajedno na pitanjima koja se odnose na podršku evropskim integracijama, koje su dio ukupnog političkog konsenzusa, ali da on treba da bude očuvan.

"Izrazili smo zadovoljstvo činjenicom da je konačno formalizovan i usvojen mehanizam koordinacije koji na jasnu poziciju postavlja sve nivoe vlasti u pogledu evropskih integracija", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, SNSD i Republika Srpska su na tom planu činili mnogo.

Dodik je podsjetio da je Savjet ministara BiH u januaru usvojio tekst mehanizma koordinacije koji nije bio usaglašen, ali da se uspjelo doći do promjene.

"Danas imamo usaglašen tekst mehanizma koordinacije, i ono što smo željeli mi smo tamo postigli - da ovlašteni predstavnik Vlade Republike Srpske mora biti manifestovan u kvorumu i u odlučivanju u bilo kom tijelu mehanizma koordinacije", ponovio je Dodik.

On je ocijenio da bi mehanizam koordinacije trebao da bude snažna podrška i podsticaj evropskom putu BiH.

Dodik je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa HDZ-om BiH u funkcionalnom smislu i istakao da će ona biti nastavljena.

"Situacija u BiH je, nažalost, hirovita, mnogo je problema, ne postoji dijalog, pokušavaju se nametnuti stvari. Postoje spekulacije i kabinetska odlučivanja srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama bez uvažavanja stvarnih interesa i mislim da je narod u Republici Srpskoj to prepoznao i dao svoj odgovor na sve to", istakao je Dodik.

Govoreći o odnosima sa Srbijom i Hrvatskom, Dodik je rekao da bi dominantan politički stav u obje države trebao biti da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum i da strane u BiH treba da se dogovaraju, a da ove države poštuju takav dogovor.

Dodik je ponovio da je Dejtonski sporazum prekršen na niz mjesta, da su Hrvati potpuno devalvirani u pogledu političkog kapaciteta u vezi sa tim sporazumom, jer su ga visoki predstavnici mijenjali, kao i Vašingtonski, te uništili ono što se zvalo hrvatska samouprava i htjeli da dovedu do potpunog besmisla kolektivno organizovanje Hrvata.

Kada je u pitanju Republika Srpska, dodao je Dodik, isto tako su visoki predstavnici besmisleno oteli nadležnosti koje se moraju staviti na dnevni red, jer je i to pitanje Dejtona, a ne da li on treba da bude promijenjen.

"Mislim da ta inicijativa nema šanse za uspjeh", naglasio je Dodik.

On je istakao da postoje i određeni problemi sa HDZ-om, a veliki problem je bio priznavanje rezultata popisa u BiH od direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića, koji dolazi iz hrvatskog naroda.

"Mi smo reagovali kako smo reagovali, ali to pitanje je ostalo otvoreno, jer se vidi da je bilo spekulacija, a evropske strukture će, bez obzira, to podržati, na šta sam navikao, iako su problemi evidentni", zaključio je Dodik.

Dodik: Srpska ostaje pri svom Danu Republike

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska ostaje pri svom Danu Republike, napomenuvši da je Vlada danas utvrdila Prijedlog zakona o Danu Republike Srpske.
"To je izražena volja naroda preko Narodne skupštine, koja je donijela odluku o formiranju Republike Srpske 9. januara, i referenduma kojim je rečeno šta narod hoće", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je dodao da u prvom članu predloženog zakona piše da je 9. januar Dan Republike shodno volji naroda, da je sekularni praznik i da će Vlada Srpske odlučivati o angažmanu, radu i neradu institucija u vezi sa tim praznikom.

On je naveo da obrazloženje predloženog zakona ima 12 strana.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi u utorak, 25. oktobra, da razmatra ovaj prijedlog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana