Dodik, Čović: Uskoro usaglašeni tekst zakona o Ustavnom sudu BiH

Srna
Dodik, Čović: Uskoro usaglašeni tekst zakona o Ustavnom sudu BiH

Istočno Sarajevo - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavili su da bi u narednih petnaestak dana mogao da bude usaglašen tekst zakona o Ustavnom sudu BiH.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je na današnjem sastanku delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH razgovarano i o izmjenama Izbornog zakona BiH.


"Upoznali smo delegaciju HDZ-a BiH i o stavu SNSD-a da predstavnici srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH ne rade u interesu Republike Srpske, nego da prave štetu", rekao je Dodik.

On je poručio Bošnjacima da razgovaraju sa relevantnim predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda.

Dvije delegacije konstatovale su da je u interesu srpskog i hrvatskog naroda da budu uspostavljeni što bolji odnosi između Srbije i Hrvatske.

Čović je rekao da očekuje da u narednih 15 dana bude postignut usaglašen stav o zakonu o Ustavnom sudu BiH.

Ističući da mnogo stvari u BiH zavisi od kvalitetnog odnosa dvije stranke, on je naveo da njihova saradnja treba da stabilizuje ekonomsku i socijalnu sliku u BiH.

U delegaciji SNSD-a bili su potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Marko Vidaković, članovi Glavnog odbora Zoran Tegeltija, Staša Košarac i Ljubiša Ćosić.

U delegaciji HDZ-a BiH bili su zamjenik predsjednika stranke Borjana Krišto, te potpredsjednici Marinko Čavara i Vjekoslav Bevanda.

Sastanak je održan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Čović: Do kraja mjeseca usaglastiti tekst zakona o Ustavnom sudu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da bi do kraja ovog mjeseca SNSD i HDZ trebalo da imaju usaglašen stav o tekstu zakona o Ustavnom sudu BiH.
"Poslije toga pokušaćemo da ga usaglasimo i sa ostalima, kako bi mogao u parlamentu dobiti adekvatnu većinu", rekao je Čović nakon današnjeg sastanaka sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu.

On je najavio da će se tražiti i rješenje o načinu izbora sudija u Ustavnom sudu BiH, kao i načinu i sadržaju odlučivanja.

"Mi se moramo pripremiti za vrijeme kada će građani BiH biti u poziciji da popunjavaju mjesta u Ustavnom sudu BiH, kao i uopšte u pravosuđu", poručio je Čović.

On je napomenuo da je nacionalni ključ neophodan, jer mora odražavati odnose u BiH.

"U jednom osjetljivom dijelu represivnog aparata, kao što je pravosuđe mora se zadovoljiti potreba da imate predstavnike konstitutivnih naroda", rekao je lider HDZ-a.

On je ukazao na, kako kaže, galamu SDA u vezi sa izborom predsjednika Suda BiH.

"Bio je komentar da su imali dvije funkcije, a sada nemaju nijednu. Pa trebalo je i tada, kad su imali dvije funkcije, govoriti na isti način o potrebi da svaki predstavnik konstitutivnog naroda bude isto zastupljen", smatra Čović.

On je poručio da je reforma pravosuđa apsolutno neophodna.

"Stidljivo smo krenuli u tu reformu, onda stali, ali moramo je vrlo brzo završiti", poručio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana