Додик: Циљ уставног суда - деградација Српске и Срба

Срна
Додик: Циљ уставног суда - деградација Српске и Срба

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас да одлука Уставног суда БиХ да одбаци као неоснован захтјев посланика Народне скупштине Српске за оцјеном уставности закона у Федерацији БиХ /ФБиХ/, говори о намјерама тог, како каже, политичког органа да настави даље са деградацијом положаја Републике Српске и Срба у цјелини.

Додик сматра да ову срамну одлуку треба одбацити као политички мотивисану, те тражити да се изврши ревизија оваквих одлука и на тај начин утврди право дјеловање Уставног суда БиХ.

Предсједник Српске је истакао да је Уставни суд БиХ и формиран искључиво да би политичким дјеловањем моделирао нови политички систем кроз то да легализује наметнута рјешења ранијих високих представника.

"Сада се упустио у једну веома опасну политичку игру којом деградира Уставом постигнута и дата права и Републици Српској и српском народу, као конститутивном, што је показао овом одлуком одбијајући апелацију посланика из Републике Српске, који су сматрали да органи који нису конституисани не могу да доносе правне одлуке", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Предсједник Српске је оцијенио да је покушај да се Уставни суд БиХ покаже као мјесто политичких одлука веома опасан за БиХ и Дејтонски споразум.

"Разумљиво је да је, након одустајања високог представника да дјелује, сада одлучено да интервенишу на политички систем путем Уставног суда БиХ. Донесена одлука најбоље потврђује све оно што смо до сада причали на ту тему и најбоље осликава намјере којима се даље жели бавити Уставни суд БиХ и да се обрачунава искључиво са Републиком Српском и Србима у БиХ", рекао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Он подсјећа да је Уставни суд БиХ констатовао чињеницу да Срби у Дому народа Парламента ФБиХ нису представљени како је то Уставом предвиђено и утврдио да је то "легитимно".

Додик је најавио да ће ово, осим приједлога закона о Уставном суду БиХ, бити тема његовог састанка са лидером ХДЗ-а Драганом Човићем, који ће бити одржан у четвртак, 26. јануара у Бањалуци.

Предсједник Српске истиче да је неприхватљиво да Уставни суд БиХ више дјелује и ради на основу правила које су раније прописали на бази сугестија које су давали високи представник и међународни фактор, наглашавајући да је неопходно доношење закона о Уставном суду.

"Вјерујем да ће у том погледу дјеловати сутра људи из Републике Српске на састанку коалиције на нивоу БиХ. Увјерен сам да ће Човић на тој позицији и што се тиче коалиције дјеловати, те позивам и остале из Српске да дјелују и да се питање доношења закона постави као ултиматум, као најважније у БиХ, а да се друга питање ставе са стране, док оно не буде ријешено", додао је Додик.

Он је поручио опозицији у Српској да је спреман да се са њима састане било гдје, јер је важно да у оквиру Републике Српске имају договорене политике, с обзиром да се не зна шта они у Сарајеву договарају.

"Сматрам да је за њих паметно побјећи од видљиве позиције, јер је лидер СДА Бакир Изетбеговић, побједом Доналда Трампа на предсједничким изборима у САД, изгубио снажну подршку и лагодну позицију коју им је омогућавала америчка администрација и Хилари Клинтон, а промијењена је и турска позиција у свијету. Изетбеговић је изгубио и локалне изборе", рекао је Додик и додао да је Изетбеговић у проблемима и са лидером СББ-а Фахрудином Радончићем.

Он је додао да има сазнања да су многи из СДС незадовољни оним шта странка ради на том плану.

"Као предсједник Републике сматрам да је потребно да имамо континуиран разговор на важне теме, а то је тренутно закон о Уставном суду", поручио је Додик.

Он је навео да је основа за разговор о закону о Уставном суду БиХ са Човићем закон који су раније предложиле све парламентране политичке партије, а ХДЗ БиХ жели да се у то дода да се на адекватан начин утврди избор чланова Уставног суда у ФБиХ.

Додик сматра да ниједна политичка партија из Српске не би требало да има ишта против и да ће сви остати при заједничком приједлогу.

Уставни суд БиХ 19. јануара одбацио је као неоснован захтјев 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности закона и осталих општих правних аката које је Парламент ФБиХ усвојио од његовог конституисања послије избора 2014. године.

Посланици Народне скупштине Српске поднијели су апелацију Уставном суду БиХ 29. септембра прошле године и затражили доношење привремене мјере којом би се обуставило извршење тих закона и осталих општих правних аката, као и да се забрани рад Дома народа Парламента ФБиХ све док се у њему не оствари конститутивност Срба у пуном капацитету, а све до доношења коначне одлуке Уставног суда о захтјеву.

Клуб делегата српског народа у федералном Дому народа тренутно чини 13 делегата, умјесто 17 како је прописано Уставом ФБиХ, чиме су они онемогућени да затраже заштиту виталног националног интереса на било које законско рјешење које се доноси у ФБиХ.

Нема трговања интересима Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је, у разговору са амбасадором Руске Федерације у БиХ Петром Иванцовим, да остаје привржен Дејтонском мировном споразуму, те навео да му је бивша администрација САД увела санкције јер није хтио да тргује интересима Српске.
Додик је захвалио Русији за принципијелан став и снажну осуду тих неправедних и тенденциозних санкција, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

Додик и Иванцов током данашњег састанка у Бањалуци разговарали су о актуелним политичким темама у БиХ и региону, о унапређењу односа Руске Федерације и Републике Српске, те заједничким договореним пројектима.

Додик: Очекујем да ће питање санкција бити ријешено у самој Америци

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да очекује да ће питање америчких санкција бити актуелно још неки период, али да ће се то у извјесном времену ријешити у самим САД.
Додик је изјавио новинарима да се не осјећа ни лоше ни угрожено због уведених санкција, те да су оне неправедне, дио спина и покушај обрачуна једног броја људи из бивше америчке администрације с њим, јер није прихватио многе ствари које су хтјели да уради.

Предсједник Српске је истакао да није човјек који може да тргује интересима Републике.

Наводећи да је о уведеним санкцијама разговарао данас са амбасадором Русије у БиХ Петром Иванцовим, Додик је нагласио да о подршци Русије говори сам податак да је Министарство вањских послова Русије осудило увођење санкција, што се може видјети и на интернет сајту те институције.

Коментаришући санкције које је бивша америчка администрација увела предсједнику Српске, министар вањских послова Руске Федерације Сергеј Лавров недавно је изјавио да Српска не руши БиХ, већ брани своју позицију у БиХ у складу са Дејтонским споразумом.

Савјет министара неадекватан саговорник владама у региону

Предсједник Републике Српске Милорад Додик нагласио је да Савјет министара БиХ није адекватан саговорник ниједној од влада у региону, те да је то, према уставу, помоћно тијело Предсједништва БиХ.
"БиХ нема владу и сва оперативна, институционална, инфраструктурна и друга питања су у надлежности ентитета", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Говорећи о јучерашњем састанку премијера Србије Александра Вучића и предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића у Београду Додик је поновио да Звиздић није предсједник никакве владе, већ предсједавајући Савјета министара, те да су га, у том смислу, неки у Србији лажно представљали.

Он је навео да су се након састанка Вучића и Звиздића могле чути ријечи које су добро дошле за стабилизацију неких прилика, али да се име Звиздића није требало да појављује као тема разговора, јер нема шта да о томе каже.

Додик је поручио да ће Српска, ако добије информацију о томе шта је договарано на поменутом састанку, подржати све оно што је у интересу Српске.

"Добро је да се у региону разговара о свим питањима, али ми у Републици Српској увијек имамо сумњу да је за то релевантан фактор Звиздић и Савјет министара, с обзиром на уставну позицију", објаснио је Додик.

Он је рекао да је на наведеном састанку углавном било ријечи о инфраструктурним објектима, који су искључиво на простору Српске.

"Сви мостови на Дрини су у нашој надлежности и изградња најављеног ауто-пута /Сарајево-Београд/, за који ми немамо још никакве информације, добро је дошла, јер он 95 одсто прелази преко територије Српске. У том погледу, Република Српска треба да одреди трасу и начин куда ће се то кретати и у то ћемо се укључити са Србијом", најавио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана