Dodik: Cilj aktuelne vlasti - ojačati autonomiju Srpske

Srna
Dodik: Cilj aktuelne vlasti - ojačati autonomiju Srpske

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je u vrijeme izazova za Srpsku jasno definisan bazični cilj politike aktuelne vlasti - ojačati autonomiju Republike kao polaznu tačku za njeno dalje kretanje ka samostalnosti.

 "Republika Srpska, osim unutrašnjih pitanja i izazova koje je imala, uporno je bila izložena stalnoj borbi za svoj egzistencijalni opstanak kroz razne takozvane reforme, koje smo morali da provedemo ili su nam bile nametnute", istakao je Dodik.


On je danas na prijemu koji je organizovao povodom Dana Republike za članove Akademije nauka i umjetnosti Srpske, kulturnih i naučnih radnika, predstavnika izdavača i Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, rekao da mu je želja kao predsjednika da Republika Srpska nastavi da bude stabilna, mirna i posvećena sebi i svojim ciljevima.

"Republika Srpska, shodno prilikama i neprilikama, treba da redefiniše i definiše svoje ciljeve i da ostane istrajna u realizaciji tih ciljeva", istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Republika Srpska od formiranja uvijek bila izložena spoljnim uticajima, više nego neke druge zajednice.

"U samom početku to je bio rat, nakon toga izgradnja. I onda kada smo mislili da smo konačno stigli žna zelenu granuž, bar u smislu ekonomije, stigla je svjetska finansijska i ekonomska kriza, koja utiče na cijeli svijet", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u ovom vremenu, voditi Republiku Srpsku nije bilo nimalo lako, jednostavno i bez tereta. 

Srpska jača autonomiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Srpska ima izrazitu institucionalnu i političku stabilnost i da nastavlja politiku jačanja autonomije.


Dodik je na prijemu za predstavnike medija rekao da je za Republiku Srpsku prihvatljiva dejtonska BiH "i ništa izvan dejtonskog okvira, ukoliko ona na to ne pristaje".

"U tom smislu vodili smo pregovore o mehanizmu koordinacije institucija u procesu evropskih integracija i provođenju odluke 'Sejdić i Finci', gdje je Srpska na samom početku dala odgovore koji nisu sporni", naveo je Dodik.

On je izrazio žaljenje što je dogovor o mehanizmu koordinacije u krizi u Federaciji BiH /FBiH/ na relaciji između kantonalnih i entitetskih institucija, ističući da Republika Srpska nema problema u vezi sa tim pitanjem.

"Nemamo problema ni sa pitanjem 'Sejdić-Finci', koje je kreirano da bi dovelo do masovnih ustavnih promjena u BiH. Mi smo pokazali spremnost da mijenjamo Ustav u domenu kojim se provodi odluka i ništa više od toga", rekao je Dodik.

On je istako da evropske integracije BiH i dalje ostaju primarni politički cilj, ali da nema entuzijazma koji je pokazivan ranije.

Dodik je istakao da je Republika Srpska danas uključena i veoma vidljiva na evropskom putu BiH i da smatra da će evropski put BiH ojačati njenu samostalnost u okviru BiH, a ne smanjiti njene nadležnosti.

"Odnos prema Republici Srpskoj možda se nije promijenio u smislu prihvatanja, ali se odnos prema njoj, kao mjestu odluke, bitno promijenio", rekao je Dodik, naglasivši da će Srpska tu poziciju jačati.

On je podsjetio da je jedan od osnovnih ciljeva u prošloj godini bilo očuvanje stabilnosti Republike, čije su institucije funkcionisale bez zastoja.

Prema njegovim riječima, Srpska je bila suočena sa, prije svega, ekonomskim izazovima, čije je prevazilaženje bilo jedan od najtežih zadataka njenih institucija.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je prethodna godina okončana određenim rastom bruto domaćeg proizvoda, dok u ovu godinu Srpska ulazi sa značajnim investicijama.

On je izrazio očekivanje da će se u 2015. godini završiti projekte izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj i termoelektrane Stanari, vrijedne skoro milijardu evra.

"U Termoelektrani Ugljevik imamo određenih izazova koje moramo da riješimo, gradi se hidroelektrana Mrsovo i u narednih nekoliko mjeseci definisati izgradnju sistema hidroelektrana oko Foče", naveo je Dodik.

Govoreći o projektu "Srednja Drina", Dodik je rekao da će Srpska razgovore pokušati da riješi, kako je naveo, na "poznati način". "Naša želja je da u idućoj godini krenemo sa vidljivim oporavkom realnog sektora i zato ćemo angažovati potencijale Investiciono-razvojne banke, kao i do sada, i nastojati da obezbijedimo što je moguće više novih radnih mjesta", najavio je Dodik.

Dodik je zahvalio medijima za saradnju u proteklom periodu, koju je ocijenio dobrom i u interesu javnosti.

On je konstatovao da novinari rade veoma težak i odgovoran posao, te izrazio zadovoljstvo što se u Republici Srpskoj "održava stanje stabilnosti i što su svi slobodni da se bave svojom profesijom, bez ikakvih vrsta pritisaka".

"Republika Srpska ovih dana slavi i svoj rođendan, to je za nas važan datum, od njega ne mislimo odustati i želimo ga promovisati", poručio je Dodik.

Sportisti, studenti i učenici - najbolje što Srpska ima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su sportisti, studenti i nagrađeni učenici, za koje je danas organizovan prijem povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike, najbolje što Srpska ima.

Dodik je obraćajući se okupljenima rekao da Republika Srpska, shodno svojim mogućnostima i kapacitetima, želi da podrži sve napore sportista, najboljih učenika i studenata, te da im obezbijedi određenu logistiku.

„Vi ste elita Republike Srpske, a ona i postoji da bi vodila društvo, jer su uspješna ona društva koja imaju uspješnu elitu. Jedan od najtežih zadataka, koje treba da uradimo kao društvo jeste da stvorimo elitu koja je dovoljno patriotski osviještena i uporna“, poručio je Dodik na prijemu u Banjaluci.

On smatra da ne postoji bolje mjesto za život od Republike Srpske, koja je plod istorijskog trenutka raspada jedne zemlje, koju mlađe generacije nisu upamtile.

„Svih ovih godina Republika Srpska bila je predmet interesa mnogih u nastojanju da urade određenu prekompoziciju, da joj se smanje nadležnosti, autonomija, da se uputi na neke druge političke pravce, dok su na globalnoj sceni različiti politički projekti, a svijet izgleda potpuno drugačije sa novim tehnologijama“, dodao je Dodik.

On je naglasio da je zadatak Republike Srpske da bude dio tog modernog svijeta i da ne odustane od njega, jer samo na taj način može da opstane.

„Republika Srpska danas je stabilna sa teškim izazovima i ekonomskim problemima“, naglasio je Dodik.

On je okupljenim sportistima, studentima i nagrađenim učenicima rekao da je Republika Srpska ponosna na njih i njihova dostignuća, na ono što su uradili, a pogotovo na ono što će uraditi u budućnosti, te im poželio puno uspjeha u daljem radu i da imaju karaktera da ne odustanu.

Član Kajak–kanu kluba „Vrbas“ iz Banjaluke Darko Savić rekao je da je u prošloj godini samo od predsjednika Srpske dobio finansijsku pomoć, te da mu je velika čast što je pozvan na prijem.

„Potrebna su veća ulaganja u sport, jer se klubovi uglavnom sami finansiraju, a samo nam mala pomoć treba da budemo još bolji“, dodao je Savić.

Svršeni student Visoke škole unutrašnjih poslova sa prosjekom ocjena 9,64 Gordana Šakotić rekla je da joj je drago što je pozvana na prijem kod predsjednika Republike, jer to znači da se cijeni uspjeh i trud najboljih studenata.

Prijemu su prisustvovali i ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija i ministar porodice, omladine i sporta Srpske Nada Tešanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana