Додик: Циљ актуелне власти - ојачати аутономију Српске

Срна
Додик: Циљ актуелне власти - ојачати аутономију Српске

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је у вријеме изазова за Српску јасно дефинисан базични циљ политике актуелне власти - ојачати аутономију Републике као полазну тачку за њено даље кретање ка самосталности.

 "Република Српска, осим унутрашњих питања и изазова које је имала, упорно је била изложена сталној борби за свој егзистенцијални опстанак кроз разне такозване реформе, које смо морали да проведемо или су нам биле наметнуте", истакао је Додик.


Он је данас на пријему који је организовао поводом Дана Републике за чланове Академије наука и умјетности Српске, културних и научних радника, представника издавача и Савеза националних мањина Републике Српске, рекао да му је жеља као предсједника да Република Српска настави да буде стабилна, мирна и посвећена себи и својим циљевима.

"Република Српска, сходно приликама и неприликама, треба да редефинише и дефинише своје циљеве и да остане истрајна у реализацији тих циљева", истакао је Додик.

Додик је подсјетио да је Република Српска од формирања увијек била изложена спољним утицајима, више него неке друге заједнице.

"У самом почетку то је био рат, након тога изградња. И онда када смо мислили да смо коначно стигли жна зелену грануж, бар у смислу економије, стигла је свјетска финансијска и економска криза, која утиче на цијели свијет", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, у овом времену, водити Републику Српску није било нимало лако, једноставно и без терета. 

Српска јача аутономију

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да Српска има изразиту институционалну и политичку стабилност и да наставља политику јачања аутономије.


Додик је на пријему за представнике медија рекао да је за Републику Српску прихватљива дејтонска БиХ "и ништа изван дејтонског оквира, уколико она на то не пристаје".

"У том смислу водили смо преговоре о механизму координације институција у процесу европских интеграција и провођењу одлуке 'Сејдић и Финци', гдје је Српска на самом почетку дала одговоре који нису спорни", навео је Додик.

Он је изразио жаљење што је договор о механизму координације у кризи у Федерацији БиХ /ФБиХ/ на релацији између кантоналних и ентитетских институција, истичући да Република Српска нема проблема у вези са тим питањем.

"Немамо проблема ни са питањем 'Сејдић-Финци', које је креирано да би довело до масовних уставних промјена у БиХ. Ми смо показали спремност да мијењамо Устав у домену којим се проводи одлука и ништа више од тога", рекао је Додик.

Он је истако да европске интеграције БиХ и даље остају примарни политички циљ, али да нема ентузијазма који је показиван раније.

Додик је истакао да је Република Српска данас укључена и веома видљива на европском путу БиХ и да сматра да ће европски пут БиХ ојачати њену самосталност у оквиру БиХ, а не смањити њене надлежности.

"Однос према Републици Српској можда се није промијенио у смислу прихватања, али се однос према њој, као мјесту одлуке, битно промијенио", рекао је Додик, нагласивши да ће Српска ту позицију јачати.

Он је подсјетио да је један од основних циљева у прошлој години било очување стабилности Републике, чије су институције функционисале без застоја.

Према његовим ријечима, Српска је била суочена са, прије свега, економским изазовима, чије је превазилажење било један од најтежих задатака њених институција.

Предсједник Републике Српске рекао је да је претходна година окончана одређеним растом бруто домаћег производа, док у ову годину Српска улази са значајним инвестицијама.

Он је изразио очекивање да ће се у 2015. години завршити пројекте изградње аутопута Бањалука - Добој и термоелектране Станари, вриједне скоро милијарду евра.

"У Термоелектрани Угљевик имамо одређених изазова које морамо да ријешимо, гради се хидроелектрана Мрсово и у наредних неколико мјесеци дефинисати изградњу система хидроелектрана око Фоче", навео је Додик.

Говорећи о пројекту "Средња Дрина", Додик је рекао да ће Српска разговоре покушати да ријеши, како је навео, на "познати начин". "Наша жеља је да у идућој години кренемо са видљивим опоравком реалног сектора и зато ћемо ангажовати потенцијале Инвестиционо-развојне банке, као и до сада, и настојати да обезбиједимо што је могуће више нових радних мјеста", најавио је Додик.

Додик је захвалио медијима за сарадњу у протеклом периоду, коју је оцијенио добром и у интересу јавности.

Он је констатовао да новинари раде веома тежак и одговоран посао, те изразио задовољство што се у Републици Српској "одржава стање стабилности и што су сви слободни да се баве својом професијом, без икаквих врста притисака".

"Република Српска ових дана слави и свој рођендан, то је за нас важан датум, од њега не мислимо одустати и желимо га промовисати", поручио је Додик.

Спортисти, студенти и ученици - најбоље што Српска има

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су спортисти, студенти и награђени ученици, за које је данас организован пријем поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике, најбоље што Српска има.

Додик је обраћајући се окупљенима рекао да Република Српска, сходно својим могућностима и капацитетима, жели да подржи све напоре спортиста, најбољих ученика и студената, те да им обезбиједи одређену логистику.

„Ви сте елита Републике Српске, а она и постоји да би водила друштво, јер су успјешна она друштва која имају успјешну елиту. Један од најтежих задатака, које треба да урадимо као друштво јесте да створимо елиту која је довољно патриотски освијештена и упорна“, поручио је Додик на пријему у Бањалуци.

Он сматра да не постоји боље мјесто за живот од Републике Српске, која је плод историјског тренутка распада једне земље, коју млађе генерације нису упамтиле.

„Свих ових година Република Српска била је предмет интереса многих у настојању да ураде одређену прекомпозицију, да јој се смање надлежности, аутономија, да се упути на неке друге политичке правце, док су на глобалној сцени различити политички пројекти, а свијет изгледа потпуно другачије са новим технологијама“, додао је Додик.

Он је нагласио да је задатак Републике Српске да буде дио тог модерног свијета и да не одустане од њега, јер само на тај начин може да опстане.

„Република Српска данас је стабилна са тешким изазовима и економским проблемима“, нагласио је Додик.

Он је окупљеним спортистима, студентима и награђеним ученицима рекао да је Република Српска поносна на њих и њихова достигнућа, на оно што су урадили, а поготово на оно што ће урадити у будућности, те им пожелио пуно успјеха у даљем раду и да имају карактера да не одустану.

Члан Кајак–кану клуба „Врбас“ из Бањалуке Дарко Савић рекао је да је у прошлој години само од предсједника Српске добио финансијску помоћ, те да му је велика част што је позван на пријем.

„Потребна су већа улагања у спорт, јер се клубови углавном сами финансирају, а само нам мала помоћ треба да будемо још бољи“, додао је Савић.

Свршени студент Високе школе унутрашњих послова са просјеком оцјена 9,64 Гордана Шакотић рекла је да јој је драго што је позвана на пријем код предсједника Републике, јер то значи да се цијени успјех и труд најбољих студената.

Пријему су присуствовали и министар просвјете и културе Српске Горан Мутабџија и министар породице, омладине и спорта Српске Нада Тешановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана