Додик: ЦИК опструише спровођење референдума

Срна
Додик: ЦИК опструише спровођење референдума

Зворник - Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да одлука Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ да на данашњој сједници не разматра захтјев за уступање бирачких спискова за потребе спровођења референдума о Дану Републике, представља опструкцију, чиме ово тијело показује да је у директној функцији Бакира Изетбеговића.

"ЦИК је техничко тијело и морао је да, на захтјев овлаштених органа - Народне скупштине Српске и Комисије за спровођење референдума, стави на располагање спискове. Све друго је опструкција", рекао је Додик новинарима у Зворнику.


Предсједник Српске указује да очигледно постоји синхронизација неких фактора у смислу да Изетбеговић покрене питање пред Уставним судом БиХ, чији је предсједник доскорашњи потпредсједник СДА и који може да донесе одређену одлуку, након чега ће ЦИК рећи да нема разлога да достави бирачке спискове.

"ЦИК је био дужан да већ достави ажуриране спискове. То није тијело које се бави политиком и које би могло на политичке захтјеве да реагује на овај начин", рекао је Додик.

Он је истакао да ЦИК овако показује да је у директној функцији Бакира Изетбеговића и муслиманске стране у БиХ.

"То је она страна која покушава да инструментализацијом и политизацијом Уставног суда, као и Суда и Тужилаштва БиХ, као што смо могли да видимо у случају имовине на Хан Пијеску, покушава да спроведе насиље", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, ово подсјећа на вријеме Отоманске империје и принцип - кадија те тужи, кадија ти суди.

Предсједник Српске је оцијенио да је оно што раде странци у БиХ највише у функцији стварања атмосфере за терористичке активности које би спроводиле радикале групе.

"Мени су чак неки амбасадори говорили да би ми ових дана и година требали да ћутимо да их не би изазивали. Вјероватно је то политика на Западу, па смо видјели шта се дешава. У сваком случају наша борба за наша права не смије да престане пред било каквом опасношћу, па ни пред неким таквим могућим, не дај Боже, сценаријима", рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српска није за насиље, сукобе и рат, али да ће се бранити.

Додик је навео да се разматра питање алтернативног плана за спровођење референдума о Дану Републике.

"Изаћи ћемо 25. септембра на референдум. Позивам људе да прате упуте Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике и да прихвате начин на који ми то радимо", рекао је Додик.

Одговарајући на питање како се понашају локалне заједнице у Српској према референдуму, односно начелници који су чланови СДС-а, Додик је рекао да је СДС био потписник иницијативе за спровођење референдума и да су представници те странке гласали за такву одлуку.

Додик каже да је само чуо да је начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић "покушао да каже да неће".

"Вјероватно ћемо се тиме бавити касније, али ћемо се сигурно бавити. Више никада нико у Републици Српској неће бити у могућности да не поштује органе власти Српске, звао се он и Ћамил Дураковић. Наћи ћемо инструменте за ту врсту приче", рекао је Додик.

Он је истакао да више неће моћи да се деси да неко неће да поштује одлуку Народне скупштине Републике Српске.

"То ћемо, вјероватно, у времену које долази прогласити кривичним дјелом", рекао је Додик.

Одлука Суда БиХ - кршење устава и насиље

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да одлука Апелационог вијећа Суда БиХ, према којој Република Српска мора некретнине које чине објекти Министарства одбране на Хан Пијеску укњижити као својину БиХ, представља кршење Устава и насиље.
"Суд који је формиран вануставно крши Устав јер је чињеница да је имовина у БиХ подијељена Дејтонским споразума у коме је јасно речено да само оно што је изричито дато БиХ припада БиХ, а да све друго мора да буде договор страна. Тај договор није постојао, а суд пресуђује. Ово је насиље", рекао је Додик новинарима у Зворнику.

Предсједник Српске је истакао да је Суд БиХ инструисан и да ван Устава доноси такве одлуке.

"Све то говори да овдје не постоји правосуђе, нити правда, већ политичко насиље и отомански империјализам који се огледа кроз настојање да се сада све угради кроз наводно неке правосудне одлуке које то нису, јер нису засноване на Уставу", рекао је Додик.

Предсједник Српске наглашава да је то дубоко разочаравајуће и да је лоша порука свима.

"Мислим да је свима јасно да морамо да се окупимо и да се боримо против таквих понашања", рекао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Када је СНСД имао људе у Сарајеву, каже Додик, онда није могла да буде донесена ниједна оваква одлука јер се одмах знало да ће чланови СНСД-а рећи да не желе више да раде у оваквој БиХ.

"Сада имамо неке друге људе из Републике Српске /у институцијама БиХ/ и очигледно да они могу да пропусте све. То је озбиљан проблем, али и он ће бити ријешен. Биће времена када ћемо морати да подвучемо црту и видимо на који начин ићи даље", рекао је Додик.

Он истиче да даља деградација позиције и снаге Републике Српске мора да престане.

"Издајничка политика /лидера СДС-а Младена/ Босића и његове болументе мора да престане. Да нису охрабрили муслимане да доносе овакве одлуке и да се понашају на овај начин, ово се не би ни дешавало. Прије њих не можете да нађете ниједну одлуку Суда БиХ која је могла да се донесе на овако огаван, вануставан и незаконит начин", рекао је Додик.

Апелационо вијеће Суда БиХ је, након више од годину дана, донијело другостепену пресуду према којој Република Српска мора некретнине које чине објекти Министарства одбране на Хан Пијеску укњижити као својину БиХ, пренијели су медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана