Dodik: Bošnjaci da se okrenu istini, a ne samosažaljenju

Srna
Dodik: Bošnjaci da se okrenu istini, a ne samosažaljenju

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi bošnjački narod možda izašao iz začaranog kruga samoobmana i suočio se sa istinom ako bi bošnjačka akademska i politička javnost već jednom napustila samosažaljenje kao osnov svog nacionalnog djelovanja.


"To je osnovna pretpostavka za pomirenje u BiH. Na lažima, stereotipima, predrasudama i obmanama nema pomirenja i zajedničkog života. Takvu nacionalnu politiku, koju između ostalog zastupa i Muhamed Filipović, nažalost, najviše plaćaju Bošnjaci, ali i drugi narodi koji ovdje žive i koji na BiH imaju barem ista prava kao i, kako ga Filipović ne slučajno nazva, većinski narod", istakao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše Filipovićev stav da je djelovanje predsjednika Republike Srpske "postalo aktivno djelovanje na uznemiravanju stanovništva BiH i unošenje osjećaja ugroženosti", te da "prema Dodikovom mišljenju, Bošnjaci nemaju ni domovinu, ni jezik, ni prava", predsjednik Srpske je ocijenio da je nemoralno i licemjerno da oni zbog čije je politike u BiH poginulo više od 90.000 ljudi danas govore o uznemirivanju stanovništva.

On je podsjetio da je upravo Muhamed Filipović, a ne Milorad Dodik, jedan od onih koji je učestvovao u političkoj pripremi krvavog građanskog rata koji se ovdje dogodio.

Umjesto povlačenja sa javne scene zbog evidentnih posljedica politike koju je promovisao, a koja ima krvave tragove, istakao je predsjednik Republike, Filipović još dijeli moralne i političke lekcije svima koji ne misle kao on.

"Ako je izošenje činjenica, osporavanje neistina i razobličavanje predrasuda uznemiravanje stanovništva, kako kaže Muhamed Filipović, moraću ga razočarati obećanjem da ću i ubuduće govoriti istinu. To je moja i lična i politička odgovornost prema građanima koji su me birali", poručio je Dodik.

On je u izjavi Srni naglasio da je istina da Srbi nisu izvršili agresiju na BiH, jer bi to značilo da su izvršili agresiju sami na sebe, istina je da su svi narodi stradali, istina je da su pripadnici svih naroda činili zločine, istina je da ne postoji bosanski jezik, jer je za imenovanje jezika imenom države potrebna saglasnost svih koji u njoj žive.

Dodik je dodao da se ne sjeća da su Srbi i Hrvati dali saglasnost da Bošnjaci jezik kojim govore nazovu "bosanskim".

"Da ne pominjem stav akademske zajednice koja kaže da se o istom jeziku može govoriti ako je razumljivost bar 70 odsto riječi. Između srpskog i bošnjačkog jezika razumljivost je više od 95 odsto, pa iz ugla lingvistike bošnjački jezik i ne postoji. I to kaže nauka, a ne Milorad Dodik!", naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Žalim žrtve iz Srebrenice, ali rezolucija je neprihvatljiva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da žali žrtve iz Srebrenice, ali da je britanska rezolucija neprihvatljiva za Srbe u BiH, te da bi njeno donošenje ovu zemlju zasigurno učinilo nestabilnijom.

Dodik ističe da prijedlog ove rezolucije predstavlja dio upornih napora Velike Britanije da destabilizuje ovaj prostor.

"Čini se da navijački rade u interesu bošnjačke strane, pokušavajući centralizovati zemlju", rekao je Dodik za "Večernji list", izdanje za BiH.

Na pitanje očekuje li pomoć Rusije u vezi sa rezolucijom u Srebrenici, Dodik je rekao da Moskva smatra da je rezolucija o Srebrenici nepotreban dokument koji nije dogovoren u okviru partnera u Savjetu bezbjednosti UN.

"Rusija će, kako sam razumio, preduzeti sve da se o toj rezoluciji uopšte ne razgovara", istakao je Dodik.

On je podsjetio da je ranije bilo dogovoreno da 7. jula bude održana sjednica posvećena drugim pitanjima, a da se na početku iskaže poštovanje za sve stradale na ovim prostorima i svi su razumjeli da je to povezano i sa predstojećim obilježavanjem u Srebrenici.

Dodik smatra da bi bilo važno da međunarodna zajednica sa potrebne vremenske distance, na osnovu dokumenata, pa i presude iz Haga, analizira sve što se događalo u Srebrenici.

Komentarišući hapšenje Nasera Orića, Dodik je rekao da postoje svjedoci koji jasno govore o zločinima koje je on počinio i da srpska strana "čuva" te svjedoke, ali smatra da će, pod uticajem bošnjačke strane i nekih međunarodnih sponzora, Orić biti pušten i vraćen u Sarajevo.

"To govori da se nema isti pristup zločinima i žrtvama", istakao je Dodik i dodao da Orić treba da bude izručen Srbiji, jer se u BiH ne vodi nikakav proces protiv njega.

Dodik je naglasio da je Tužilaštvo BiH uspostavljeno da štiti zločine Bošnjaka, te da se bavi obračunima sa Srbima i Hrvatima, ali i njihovom političkom elitom.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da se stabilna BiH može imati samo sa ravnopravnim narodima, a da je sve drugo iluzija.

Govoreći o prijedlogu reformi koji je stigao iz EU i Međunarodnog monetarnog fonda, Dodik kaže da su reforme napisane negdje sa strane, a da one moraju biti "naša obaveza".

"Nama treba zaštita domaće proizvodnje i kada se to pitanje postavi na nivou BiH, to ne može proći jer ne odgovara strancima", rekao je Dodik, dodajući da treba donijeti diferenciranu stopu PDV-a koja bi oslobodila hranu, lijekove, školski materijal, a za sve ostale usluge stopa PDV-a bi bila povećana.

On je naglasio da toga nema u reformskim prijedlozima jer to strancima ne odgovora.

Dodik je poručio da, dok je on predsjednik Srpske, nema privatizacije energetike jer bi, kada bi to bilo učinjeno, dobili cijene električne energije na nivou zapadnih zemalja, a to ovo stanovništvo i privreda ne bi mogli izdržati.

On je poručio da će, kada prestane biti političar, osnovati nevladinu organizaciju i da će se boriti za samostalnost Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana