Додик: Болница у Источном сарајеву ће бити завршена у року од годину и по

Срна
Додик: Болница у Источном сарајеву ће бити завршена у року од годину и по

Соколац - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас да би нова болница у Источном Сарајеву требало да буде изграђена у рекордном року од годину и по дана.

"У сврху изградње болнице у Источном Сарајеву биће издвојено 50 милиона КМ. Извођач радова требао би у року од годину и по дана да заврши посао, а изградња треба да почне током предстојећег љета", рекао је Додик вечерас на трибини "Ријеч предсједника" на Сокоцу.


Додик је подсјетио на досадашња вишемилионска улагања Владе Српске на Сокоцу, међу којима је и изградња нове спортске дворане, као и на константна укупна улагања на подручју Источног Сарајева.

"На подручју Источног Сарајева до сада је инвестирано више од 100 милиона КМ, поготово у доњем дијелу подручју града, међу којима је и изградња тунела и школа", истакао је предсједник Српске.

Наводећи да је чињеница да недостаје нових радних мјеста и да је незапосленост проблем, Додик је истакао да Влада жели и ради на убрзаном економском развоју и да се тренутно граде нови производни погони у Дубици, Српцу, Кнежеву и Невесињу.

"Наша економија није имала велике резултате, али је, ипак, домаћи производ у порасту за готово 100 одсто од стварања Српске. Термоелектрана Станари је готова и Република Српска има обезбјеђену трајну енергетску стабилност и најјефтинију струју у региону", навео је Додик.

Према његовим ријечима, штета од 2,1 милијарде КМ коју је Српска претрпјела у катастрофалним поплавама, је у великом дијелу санирана изградњом мостова и осталих објеката.

"Плате и пензије су приоритет актуелне власти Српске, проблем јесу сада подстицаји јер су укупне обавезе Републике Српске у порасту, као што је наплата ратне штете и измирење дуговања", рекао је Додик.

Додик је истакао да сарадња власти Српске са властима Србије није била никада боља, а да је и континуирана успјешна сарадња са Русијом која даје значајне инвестиције.

"Република Српска је један од најважнијијих фактора антитерористичке коалиције у региону, а полиција Српске је, такође, најјача у региону", истакао је Додик наводећи да се планира увођење резервног састава полиције.

Додик је навео да на подручју Српске има утицај 111 организација које се могу довести у везу са дјеловањем радикалног ислама.

"У БиХ има 5.000 организованих људи који су потенцијална опасност од којих је у Сирији било 500, а 150 их се вратило у Сирију", навео је Додик говорећи о унатрашњој пријетњи тероризма.

Додик је истакао да ће се власти Српске супроставити јачању органа на нивоу БиХ који су усмјерени против Републике Српске и који је слабе, а у чему имају учешће и странке Савеза за промјене које партиципирају у власти на нивоу БиХ.

Предсједник Српске је напоменуо да политика актуелних власти Српске није политика уласка у НАТО, наводећи да о том крупном питању треба да се опредијели народ на референдуму.

Српска незаобилазан фактор политичких и регионалних односа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је континуираном политиком протеклих година Српска успјела да се етаблира као незаобилазан фактор политичких и регионалних односа.
Додик је синоћ на Сокоцу на трибини "Ријеч предсједника" истакао да је концепт актуелне власти, од како је преузео функцију предсједника 2006. године, био јака Република Српска, који је био супротстављен политици јака БиХ.

Према његовим ријечима, Република Српска за протеклих 10 година изгледа другачије јер је, осим стабилизације економских прилика, успостављена позиција незаобилазног фактора политичких односа.

"Данас је прича о политичком статусу Републике Српске дошла до те мјере да нико више не може да оспори ентитет Српску, која је за руководство Републике држава, која има своју територију, народ који је подржава, своју владу коју бира на демократским изборима и такав капацитет Република Српска ће сигурно опстати", истакао је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је одбачена муслиманска политика, којом су тражили сто одсто БиХ, а та политика је захтијевала да се Република Српска претвори у "празну љуштуру".

"Та политика је захтијевала да не постоји власт Републике Српске, већ да постоји влада у БиХ, та политика је захтијевала дефинитивни пораз српског националног пројекта, који је започео на маргинама бивше Југославије, у условима када је српски народ на овим просторима дигао глас да би сачувао национално јединство", навео је Додик.

Он је додао да је консолидација политичког пројекта Срба у то вријеме подразумијевала формирање Републике Српске, а политика јака БиХ од стране муслимана подразумијевала је слаба или никаква Српска и то, наглашава, никада није престало.

"У распаду бивше Југославије било је нормално да српски народ осигура своју слободу. Рат је донио многе погибије на свим странама, али рат је био и прилика за друге да сатанизују Србе и да од њих направе народ са негативном улогом у процесу рата, да буде окупиран и заробљен и коме ће бити наметнута рјешења", рекао је Додик, додајући да је у БиХ у рату погинуло укупно 94.000 становника, од којих 30.000 Срба.

Додик је напоменуо да се након посљедњих парламентарних избора ситуација промијенила и да на нивоу БиХ постоји проблем координације и комуникације функционера који су изабрани у заједничке институције у Сарајеву и власти Српске.

Говорећи о раду високих представника у БиХ, Додик је навео да су они најчешће доносили одлуке на штету Републике Српске и њених надлежности.

"Виски представници кршили су Дејтонски мировни споразум, а највећу штету су нанијели српском народу у Српској. Ниједна одлука високих представника није штитила Србе, као ни она да се мора провести истраживање и утврдити истина о страдању Срба у Сарајеву током рата. Никада међународна заједница није стала иза тог пројекта и зато данас немамо истину о страдању Срба у Сарајеву", подсјетио је Додик.

Он је рекао да је Сарајево данас моноетнички град гдје владају Бошњаци. "Зато не можемо дозволити да Сарајево буде политички центар, за нас је политичи центар Бањалука и Република Српска. Сарајево је мјесто договора три народа и тако може да остане", додао је Додик.

Наводећи да је концепт функционалне БиХ измишљен у Бриселу и наметнут, а у правилу је значио преношење институција и надлежности на Сарајево и смјештање тих институција на нивоу БиХ, Додик је рекао да уколико БиХ не буде мјесто гдје ће Срби бити задовољни, Срби из ње морају изаћи.

Од 1996. године Република Српска је путем својих рачуна платила институције БиХ 5,6 милијарди КМ, а од када постоје Оружане снаге БиХ, потрошиле су 3,5 милијарде КМ и ничему не служе.

Додик је синоћ на јавној трибини на Сокоцу рекао да је у ту општину само за вријеме мандата начелника из СНСД-а уложено 28 милиона КМ, који су издвојени из буџета Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана