Додик: Бити предсједник Српске је част и обавеза

Срна фото: А. Чавић
Додик: Бити предсједник Српске је част и обавеза

Бањалука - Бити предсједник Републике Српске није привилегија, већ првенствено велика част и обавеза да се служи свом народу, рекао је данас предсједник Републике Милорад Додик.

"Када сам прије четири године, са овог истог мјеста, почео обраћање као предсједник Републике Српске, учинио сам то са осјећањем посебне одговорности за указано повјерење и рјешености да то повјерење оправдам.

Данас, након четири године обраћам вам се са још већом одговорношћу, али овога пута и са великим задовољством, јер ме поновни избор од мог народа увјерио да повјерење, указано прије четири године, нисам изневјерио", истакао је Додик у инаугурационом говору у Народној скупштини Републике Српске.

Он је нагласио да са посебним осјећањем и с пуном одговорношћу данас може да каже да је као предсједник Републике Српске извршио основни задатак о којем је говорио и прије четири године - одбрањен је уставни капацитет и надлежности које је имала и има Република Српска.

Додик је инаугурационом говору у Народној скупштини Републике Српске рекао да је Српска у протекле четири године очувала своју аутономију и ојачала институције и да је данас незаобилазан фактор у одлучивању у БиХ, а на међународном плану препозната и уважена.

"То није било лако постићи, али преузимајући функцију предсједника Републике Српске и прије четири године знао сам да ће Српска и ми који смо преузели одговорност за њу бити изложени бројним искушењима и изазовима.

Нисам се ни тада жалио што ће то бити тежак посао, не жалим ни данас. Знао сам и тада, као што знам и сада, да бити предсједник Републике Српске није привилегија, већ првенствено велика част и обавеза да се служи свом народу", нагласио је Додик.

Он је рекао да су уставне надлежности Републике Српске, које су очуване протеклих година, и непрестани притисци, како споља, тако и изнутра да се то промијени, једине чињенице које су остале исте, а да по свим другим параметрима Република Српска 2014. не изгледа као Република Српска 2010. године.

"Стотине инфраструктурних пројеката је реализовано у Републици Српској у протекле четири године - од школа, студентских и ђачких домова, болница, домова здравља, путева, тунела, вијадукта, мостова, до великих енергетских пројеката који су у фази реализације.

Република Српска је данас уређеније, љепше и просперитетније мјесто за живот свих њених грађана, што је и основни задатак сваке политике и одговорних политичара", додао је Додик.

Он је нагласио да свјетску и економску кризу није произвела досадашња власт. "Али као мала република са слабашном економијом, платили смо цијену те кризе. Међутим, посљедице те кризе, захваљујући одговорном управљању, нису тако страшне како то можемо видјети у земљама и окружења", рекао је Додик.

Он је подсјетио да су протекли период обиљежили трагични и тужни догађаји, попут мајских поплава.

"Поплаве су погодиле велики дио нашег народа, али и то искушење заједно, солидарно, још превазилазимо, и дајем вам ријеч да ћемо то успјешно превазићи. Штете, што директне, што индиректне, осјећаћемо још дуго, али ако и на том послу будемо заједно, како смо били тих критичних дана, осим људских живота, који су ненадокнадиви, све ћемо надокнадити", истакао је Додик.

Он је нагласио да су Република Српска и њен народ скупо платити своје постојање и остајање на овом простору да би било ко себи дао комодитет да прогласи неуспјех на било ком, па и на том пољу.

"Преузимајући функцију предсједника Републике прије четири године рекао сам пред овим високим домом да су пред нама године великих изазова, који ће тражити исте такве одговоре.

Данас могу рећи исто, јер и године које су пред нама неће бити мање изазовне, нити ћемо ми као Република и народ имати комфорну позицију да на те изазове не реагујемо брзо и ефикасно. А то можемо само ако знамо шта су наши национални и државни интереси, и шта смо спремни за њих да жртвујемо", рекао је предсједник Додик.

Он је нагласио да је управо жртва оно што ће показати и степен посвећености Републици Српској.

"Када то кажем, онда мислим да нико, почев од мене, па до посљедњег посланика у овом високом дому, нема право да лични или партијски интерес стави испред основних националних и државних интереса Републике Српске, а они су записани у нашем Уставу", рекао је Додик.

Он је нагласио да се варају сви који мисле да могу да занемаре или заобиђу текст највишег правног акта ове земље, било због личних или партијских интереса, и да он као предсједник Српске то неће дозволити.

"И прије Уставног суда, као предсједник Републике Српске предузећу све Уставом и законима ми дозвољене мјере у заштити уставног поретка наше земље", поручио је Додик.

Он је захвалио свима који су 12. октобра изашли на изборе и на демократски начин изабрали своје представнике, чиме су показали и себи и свијету да је ово демократско и зрело друштво, способно да води рачуна о својој држави и о својој будућности.

"Не могу, а да и овом приликом са посебном захвалношћу и поштовањем не поменем све оне који су своје животе или дијелове тијела уградили у Републику Српску, трајно опредијељен да њихова жртва никада не смије бити умањена. То нека буде завјет и овог сазива и свих будућих сазива наше Скупштине и осталих институција Републике Српске", истакао је Додик.

 

Додик: Република Српска је наше животно опредјељење

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су Република Српска, њене надлежности и с муком очувана аутономија императив сваком појединцу или организацији, те да ће тако бити све док буде обављао дужност предсједника, па чак и када то не буде.
"За Републику Српску борићу се са било које позиције коју будем имао у животу, јер Српска није само политички организована заједница да би у њој неко вршио власт или био опозиција. Она је наше животно опредјељење", рекао је Додик након инаугурације и свечаног полагања заклетве у Народној скупштини Републике Српске.

Он је позвао све посланике и грађане Српске да свако у оквиру својих могућности учини све на очувању Републике Српске и афирмацији њених вриједности.

"Или ћемо пустити будућности да се створи сама или ћемо стварати будућност. Позивам вас све да стварамо будућност за себе, нашу дјецу и дјецу њихове дјеце. Вјерујем у Републику Српску, наш народ, вјерујем и у себе и своју посвећеност да наставим да водим Републику Српску на доборобит свих њених грађана", поручио је предсједник Републике Српске.

Додик је нагласио да неће жалити ни вријеме ни труд да кроз институционалне механизме учини све да заштити уставну позицију Републике Српске и свих њених институција.

Он је нагласио да од свих посланика, као и будуће владе Српске очекује да заједно буду гаранција трајности и неуништивости Републике Српске, као демократски уређене заједнице свих који у њој живе, без обзира на политичку, националну или вјерску припадност.

"Што се тиче БиХ и данас с овог мјеста желим јасно да кажем, да је то државна заједница у коју је Република Српска унијела свој суверенитет. БиХ каква је састављена у Дејтону прије готово 20 година није сметња Републици Српској.

Међутим, БиХ какву покушавају да нам наметну поједини странци или поједини бошњачки политичари, под плаштом разних реформи, а у ствари с циљем њене унитаризације, за нас је апсолутно неприхватљива", истакао је Додик, додавши да се Република Српска залагала и залагаће се за досљедно поштивање слова Дејтонског мировног споразума.

Додик: Пут ка ЕУ не може бити изговор за умањење аутономије Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је пут БиХ пут ка ЕУ, али да то не може бити изговор за умањење или гашење аутономије Републике Српске.
Додик је у инаугурационом говору у Народној скупштини рекао да Република Српска ни протеклих година није кочила европски пут БиХ, већ су то најчешће чинили они којима су "уста била пуна и Европе и БиХ".

"Ми остајемо привржени европској идеји, али на путу ка ЕУ нисмо спремни да се одричемо своје аутономије... Идентитет и интегритет, који је наш народ стицао вијековима, обавезује нас да и наше путовање ка ЕУ не буде путовање понижених. Ми желимо да будемо партнери, а не поданици", поручио је Додик.

Опредјељење за европске интеграције, рекао је предсједник Српске, не значи да је то једини пут којим Република Српска жели да иде на путу свог развоја.

"Сарадња са Руском Федерацијом, и политичка и економска, од виталног је интереса за Републику Српску. Руска Федерација је један од најважнијих инвеститора у Републици Српској, а на политичком плану један од најпринципијелнијих партнера у очувању Дејтонског мировног споразума на којем почива БиХ, али и наша права у оквиру ње", навео је Додик.

Према његовим ријечима, сарадња Српске са Руском Федерацијом је увијек била отворена, принципијелна и без условљавања с било које стране.

Он је навео да је Република Српска била и увијек ће бити озбиљан партнер САД, те да ту нема никаквих проблема на глобалном плану.

"Проблеми који су се повремено појављивали најчешће су се односили на непримјерено понашање појединих службеника америчке Амбасаде, који су се отворено мијешали у унутрашње ствари наше земље и супротно доброј дипломатској пракси и понашању у јавност неријетко излазили са озбиљним неистинама.

Али, наш однос према САД неће и не може бити промијењен због дипломатских инцидената појединих службеника", додао је Додик и изарзио велику уахвалност САД што је БиХ обезбијеђен мир и омогућено да се развија у демократском амбијенту.

Он је нагласио да су за народ у Републици Српској посебно важни односи са Републиком Србијом, који су данас на завидном нивоу.

"Споразум о специјалним паралелним везама активно се проводи. Редовни састанци са представницима Републике Србије кроз разне ресоре у нашим владама, економска, културна и свака друга сарадња, показује да је граница између истог народа тек црта на географској карти.

Ми ћемо и убудуће чинити све да наша сарадња буде још плоднија у интересу нашег народа с обје стране Дрине", поручио је Додик.

 

Додик: О уласку у NATO одлучиће народ на референдуму

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће о евентуалном уласку БиХ у Нато своје мишљење дати народ Републике Српске на референдуму.
"И ми, као легално изабрани политичари, мораћемо да поштујемо мишљење народа који представљамо", рекао је Додик у инаугурационом говору у Народној скупштини Републике Српске.

Он је нагласио да је питање имовине које се проблематизовало посљедњих година, а у вези је са Нато интеграцијама и гашењем OHR, вјештачки произведен проблем управо од OHR-а, јер је питање имовине већ ријешено Дејтонским мировним споразумом.

"С обзиром да је питање проблематизовано на начин да се имовина третира као војна и државна, ми ћемо остати при ставу да се проблем имовине мора ријешити у пакету и заједно", поручио је Додик.

Он је нагласио да у БиХ нема међунационалних тензија, годинама се проводе фер и демократски избори, али да међународна заједница, без разумног образложења, и даље задржава институцију високог представника у БиХ.

Додик је навео да је БиХ данас, као и претходних година заробљена бесправним дјеловањем високих представника и насиљем над Уставом које су проводили, те да су готово сви проблеми који се данас испостављају легално изабраним политичарима произведени у OHR.

"Зато и овом приликом позивам међународну заједницу, првенствено ЕУ, да коначно угаси институцију високог представника. Желим да вјерујем да је и код кључних држава међународне заједнице, коначно, сазрела свијест о томе да је за било какав напредак у БиХ најприје потребно угасити OHR", нагласио је Додик.

Он је предложио да Народна скупштина затражи извјештај од високог представника за све године његовог рада, јер је по Анексу 10 Дејтонског мировног споразума био обавезан да то чини парламенту Српске.

Додик: Неопходна реформа правосудног система

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је реформа правосуђа, коју су у БиХ провели странци, доживјела неуспјех, те да ће он у наредном периоду инсистирати на реформи правосудног система.
"Правосудни систем је данас овакав управо захваљујући међународном интервенционизму којим је погажен највиши правни акт БиХ – њен устав. Сада је свима јасно да је реформа правосуђа, коју су овдје провели странци, доживјела неуспјех, али се тај неуспјех и даље адресира на домаће политичке елите", истакао је Додик у инаугурационом говору након полагања заклетве у Народној скупштини Републике Српске.

Он је нагласио да је борба против криминала и корупције са оваквим правосудним системом само политичка фраза, омиљена и страним и домаћим политичарима.

"Само истинска реформа правосудног система може дати системски одговор на криминал и корупцију. А ту реформу треба да проведу стручњаци и институције ове земље", рекао је Додик.

Он је оцијенио да структурални дијалог не даје одговоре на потребе реформе правосуђа, те нагласио да БиХ не може задржати надлежности из правосуђа које јој нису додијељене Дејтонским мировним споразумом.

"Суд БиХ може остати само ако је надлежан за процесуирање предмета искључиво из уставних надлежности БиХ, које нису наметнуте од високих представника. Суд БиХ не може бити надлежан за законодавство ентитета. Никакав апелациони или врховни суд БиХ не долази у обзир. Може бити само другостепени ниво Суда БиХ, искључиво надлежан за одлуке првостепеног органа", додао је Додик.

Високи судски и тужилачки савјет, истакао је предсједник Српске, мора да се реконструише, тако да се његова улога промијени, на начин да он и даље буде надлежан за провођење процедура, али не и именовања.

Он је указао и на потребу да се посебна пажња посвети још једном озбиљном проблему - проблему тероризма. "Из ранијих извјештаја с највиших инстанци обавјештајне агенције БиХ добили смо информацију да значајан број лица у БиХ представља потенцијалну пријетњу у том погледу, а након тога били смо свједоци да се одређен број лица са пасошем БиХ појављивао и појављује на бројним ратиштима у редовима исламистичких милитантних покрета", навео је Додик.

Он је рекао да с тога, од свих безбједносних структура у земљи очекује да не потцјењују овај проблем и да се још активније укључе у борбу против тероризма.

"Неопходна је сарадња са свим агеницијама у свијету које се боре против тероризма, као опремање и додатно обучавање припадника МУП Републике Српске за ове видове борбе", рекао је Додик.

Додик: Домаће инвестиције за економску самоодрживост

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да само дизањем конкурентности домаће производње, Српска може изградити економску самоодрживост, управљати властитим развојем, господарити властитим ресурсима, повећати запосленост и стандард становништва.
Додик је у инаугурационом говору у Народној скупштини Републике Српске рекао да су страни инвеститори добродошли, али да су потребне и домаће инвестиције, те да је потребно промијенити однос према пословној заједници, пословним људима који стварају послове и запошљавају људе, а да би привредници требало да се више ангажују на обезбјеђивању нових послова.

Према његовим ријечима, неопходно је да се у наредном периоду посвети посебна пажња питањима за која су инвеститори најзаинтересованији попут врсте, услова регистрације и процедура регистрације предузећа, начина регулисања и коришћења права интелектуалне својине, опорезивања корпорација, опорезивања дохотка странаца, дозвола за боравак и рад странаца, признавања диплома и других докумената, функционисања финансијског тржишта, споразума о избјегавању двоструког опорезивања, банкарске и пореске тајне, употребе интернета у пословне сврхе...

"Од нове владе Републике Српске очекујем да и у наредном периоду учини све да Српска задржи макроекономску и финансијску стабилност, коју је успјела задржати свих ових година велике свјетске кризе", рекао је Додик.

Он је додао да ће у наредном периоду бити потребно да се донесе и нови Закон о раду који раднике неће претворити у потлачени слој друштва, и који им неће ускратити права и истјерати их на улицу.

"Тај закон ће морати јасно да идентификује права и обавеза и послодавца и радника, не доводећи никога у повлаштени положај. Законским одредбама мораћемо подједнако да заштитимо и посао и рад", оцијенио је Додик.

Он је нагласио да ће од нове влади тражити и да се с посебном пажњом односи према најстаријим грађанима Српске, како би им омогућили достојанствену старост, а младима право на рад и добро образовање.

"Наш образовни систем мора бити прилагођен стандардима који су успостављени у свим модерним друштвима, са посебним нагласком на његовом прилагођавању тржишту рада", навео је Додик.

Такође, нагласио је предсједник Српске, потребно је и на нови начин да се регулишу права незапослених у Републици Српској, реформише здравствена заштита, тако што ће се досадашња широка права претворити у приступ да се здравствена заштита пружа на терет буџета за сваког незапосленог радника у трајању од двије године.

Додик: Радићу на усаглашавању различитих политичких опција

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је посланике, политичке представнике и све грађане Српске да раде на њеној афирмацији и очувању њених вриједности и нагласио да ће у том погледу морати да ради на рјешавању озбиљног друштвеног питања, а то је усаглашавање различитих политичких опција.
"Као предсједник Републике Српске, своју улогу видим у томе да окупим представнике различитих политичких опција Српске да би утврдили оно што треба да буде основни примарни и дефинитивни циљ Републике Српске, односно да изградимо консензус и да то не буде спорно ни за кога. Без обзира шта радимо морамо да дјелујемо у интересу народа", поручио је предсједник Додик у инаугурационом говору у Народној скупштини Републике Српске.

Он је нагласио да вјерује у Републику Српску, њен народ, себе и у своју посвећеност да води Републику на добробит свих њених грађана.

Додик је изразио жељу да на крају још једног предсједничког мандата слободно и без стида изађе пред грађане Републике Српске са увјерењем да је радио у њиховом интересу и интересу Републике Српске онако како је то радио и протеклих година.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана