Додик: БиХ треба да упути извињење Србији

Срна
Додик: БиХ треба да упути извињење Србији

Бањалука - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да ова странка тражи да БиХ путем заједничких институција упути извињење држави Србији због лажног оптуживања.


Додик је истакао да ће посланички клуб СНСД-а тражити у Народној скупштини Републике Српске од представника у заједничким институцијама да редефинишу своје понашање у заједничким органима, да у њима не одлучју и да се из њих повуку, све док се на дневни ред не ставе важна питања за БиХ, као што је јачање европског пута БиХ путем афирмације механизма координације у организационом и процедуралном смислу.

"Послије потписаног уговора о механизму координације, није било никаквих активности на том плану, што говори о томе да то неко жели да заобиђе. Упозоравамо да нема европског пута без утврђивања механизма координације како је то утврђено уговором", појаснио је Додик након сједнице Предсједништва СНСД-а у Бањалуци.

Он је истакао да СНСД сматра да треба реафирмисати и испунити услове који су предвиђени споразумом са ММФ-ом, напомињући да је Република Српска испунила све своје обавезе, за разлику од ФБиХ и заједничких институција и да то може довести до проблема у укупном функционисању у БиХ.

Додик је рекао да СНСД сматра да је неприхватљиво да се питање војне имовине на нивоу БиХ рјешава како је то сада усмјерено, путем наводних одлука Суда БиХ, који није надлежан за то.

"Пут како се питање војне имовине рјешава у БиХ предвиђен је актима високог представника када је он одлучивао да интервенише у тој области. Ми тражимо да се врати на тај ниво, те да се поштује споразум политичких лидера БиХ који је потписан прије неколико година у Бањалуци", додао је Додик.

Он је поручио да је за СНСД неприхватљиво да то буде на начин на који покушавају да ријеше у Сарајеву.

"Ово су наши дефинитивни захтјеви које треба испоставити на заједнички ниво одлучивања и одлучивања у заједничким институцијама", нагласио је Додик.

Он је позвао на јединство, истичући да СНСД хоће да се јасно зна да је Народна скупштина мјесто гдје се утврђују и дефинишу интереси Републике Српске и да се ти интереси морају поштовати.

"Раније оцјене о томе да Република Српска није то мјесто и да то није обавезујуће за неке који раде у заједничким институцијама мора бити одбачено прије било каквог одлучивања у Народној скупштини о томе. Сматрам да је ово прилика да сви представници из Републике Српске, и они који врше власти у Републици и заједничким институцијама искажу своје јединство у чињеници да је Народна скупштина мјесто доношења одлуке и утврђивања интереса", поручио је лидер СНСД-а.

Он је позвао све да без оклијевања и одуговачења приступе утврђивању јединствене политике.

"СНСД сматра да је било и јачих криза у БиХ, као што интервенционизам међународне зајењндице, Бутмирски процес, реформа полиције, и то су били озбиљни притисци на Републику Српску", истакао је Додик.

Он је оцијенио да је ова криза нова по томе што се на безочан начин крше институције БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана