Додик: БиХ нема своју имовину ни по Уставу ни по Дејтонском споразуму

Срна
Додик: БиХ нема своју имовину ни по Уставу ни по Дејтонском споразуму

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци са војним аташеима из девет држава дипломатских представништава у БиХ, а доминантна тема састанка била је рјешавање питања перспективне војне имовине, које се, како је истакао предсједник Српске, покушава наметнути противно законима и Уставу БиХ.

"Република Српска никада није била против намјера да се перспективна војна имовина додијели на располагање Министарству одбране, све док постоје потребе за том имовином", рекао је предсједник Додик, наглашавајући да Република Српска такође никада није дала свој пристанак да та имовина пређе у власништво било које институције БиХ, с обзиром да ни по Дејтонском мировном споразуму ни по Уставу БиХ нема своју имовину.

Додик је подсјетио саговорнике на политички споразум свих лидера најутицајнијих политичких партија у БиХ из 2012. године којим је договорено рјешење питања и војне и остале државне имовине, саопштено је из кабинета предсједника Републике.

"Тај споразум никада није проведен, али ни стављен ван снаге", подсјетио је предсједник Српске.

Што се тиче Оружаних снага БиХ, Додик је рекао да се Република Српска не противи њиховом постојању, али да се противи повећању броја припадника Оружаних снага, што аутоматски повећава и ставку у буџету за те намјене.

Он је и овом приликом нагласио да је Република Српска снажно опредјељена за очување мира и стабилности и да је активан партнер у антитерористичкој коалицији.

Предсједник Републике Српске информисао је војне аташее и о битним политичким питањима у Републици Српској и БиХ.

Додик: Кормакова изашла из оквира доброг дипломатског понашања

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да се амбасадор САД у БиХ Морин Кормак одавно не држи правила дипломатског дјеловања, па је већ постало заморно коментарисати њено понашање.
На питање Срне да прокоментарише изјаву Кормакове да одлуку о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ не треба само суспендовати или одгодити, већ је треба анулирати, те да је за укидање санкција предсједнику Републике Српске потребно трајно опредјељење за будућност, Додик је рекао да је ова њена изјава не само изашла из оквира доброг дипломатског понашања, већ носи и дозу злурадости, јер суспензију референдума покушава довести у везу са санкцијама које су САД наметнуле по њеном диктату.

"Референдум није заказиван нити се одгађа због Кормакове, нити њене амбасаде, која очито крши основне принципе спољне политике новог америчког предсједника, који често истиче да се САД неће мијешати у унутрашња питања других земаља", нагласио је предсједник Српске и поручио да Кормакова не треба више да се брине о санкцијама које су му наметнути, јер се она претходно већ побринула да их добије.

Он је нагласио да остаје дилема да ли Кормакова говори у интересу и у име опозиције у Републици Српској или Бакира Изетбеговића, или она сматра да је то једно те исто, али једно је очито - не говори у име своје државе.  

Додик: Иванић "спава" свој мандат у корист политичког

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић никада није био дио ниједне снажне одлуке у корист Српске и да су све његове одлуке биле штетне по државу и народ, те би било добро да бар јавно не моралише, јер у Српској живе људи који добро памте.
"Три године на мјесту српског члана Предсједништва Иванић је потрошио за ухљебљење партијског кадра, а главна улога му је да чува празно мјесто српског члана Предсједништва и на тај начин помаже Сарајеву, исто као што је не дајући подршку референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ директно помогао Сарајеву да профитира на овом питању", истакао је Додик у изјави Срни, коментаришући Иванићеве посљедње иступе у јавности.

Додик је рекао да би се можда нешто и могло конкретније коментарисати да је Иванић било шта урадио суштински битно са мјеста члана Предсједништва из Републике Српске, али да овако не преостаје ништа друго него ићи за њим и говорити шта све није урадио да заштити интересе Српске.

"Стари политички калкулант, спекулант и кукавица данас некоме држи слово о кукавичлуку након што су листом сви, на челу с њим, побјегли и од одлуке о референдуму о Суду и Тужилаштву и од помисли да се изјаснимо о будућности Српске, након што су сви, опет на челу са њим, дали све од себе да пропадне референдум о Дану Републике, што на њихову жалост народ није дозволио", истакао је предсједник Српске.

Колико је успјешан и колико води рачуна о Републици Српској, каже Додик, видјело се и јуче када је опет "преспавао" сједницу Предсједништва БиХ и пропустио да у платформи која се нашла пред Генералном скупштином УН буде наведено да у БиХ нема консензуса о НАТО-у.

"Ако није преспавао онда се поставља питање да ли је Иванић, познати калкулант, војно неутралан у Бањалуци, а у Сарајеву и Бриселу и те како агилан на убрзавању пута БиХ у НАТО", навео је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана