Dodik: BiH nema pravo na imovinu, riječ je o pravnoj otimačini

Srna
Dodik: BiH nema pravo na imovinu, riječ je o pravnoj otimačini

Pale - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Palama da su odluke o knjiženju vojne imovine Republike Srpske na BiH pravna otimačina i da BiH nema pravo na imovinu.

"Nema nijednog zakonskog propisa, nijednog elementa Dejtonskog ili bilo kojeg drugog sporazuma koji omogućava transfere imovine na način kako to pokušava da uradi Sud BiH na bazi ugovora o sukcesiji koji ne može biti pravni osnov za regulisanje pitanja imovine", istakao je Dodik i dodao da je tako i kada je riječ o Velikom Žepu ili bilo čemu drugom.


On je podsjetio da je svojevremeno visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun donio tri zakona kojima je neopravdano intervenisao u sektoru imovinskih odnosa i zabranio raspolaganje imovinom Republike Srpske dok se pitanje ne riješi navodno dogovorom.

"Nije sporio ni on da je to imovina Republike Srpske i tako piše u zakonu o zabrani, kao što je donio zakon o zabrani i u Federaciji i u Brčko distriktu", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, riječ je o pravnoj otimačini koja se pokušava formalizovati kroz nelegalni sud u BiH.

Dodik je rekao da je u nekim ranijim periodima bilo pokušaja Srpske da se pitanje koje je neopravdano nametnuo Ešdaun riješi putem dogovora.

On je naveo da je sa bivšim premijerom Federacije Nedžadom Brankovićem postigao dogovor kojim se vojna imovna stavlja na raspolaganje Oružanim snagama, a ostaje vlasništvo entiteta.

"Onda su stranci i ovi iz Sarajeva taj sporazum odbacili. On postoji, poznato je da postoji", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske podsjetio da su o problemu imovine razgovarala i sedmorica političkih lidera i postigli dogovor.

"Tražim da se on poštuje. Samo na tom tragu možemo se kretati dalje", poručio je Dodik.

Presudama Suda BiH, koje su donesene 2015. i 2016. godine Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIP/ obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna na Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Srpske.

Ustavni sud BiH je potom odbio kao neosnovanu apelaciju Srpske podnesenu protiv tih presuda Suda BiH. U RUGIP-u je rečeno da nema uslova za sprovođenje te presude Suda BiH.

Ministarstva odbrane BiH podnijelo je apelaciju za knjiženje perspektivne nepokretne vojne imovine u kasarnama u Doboju na nivo BiH.

Grad da obezbijedi lokaciju i infrastrukturu, a republika finansije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da grad Doboj treba da obezbijedi lokaciju i infrastrukturu za izgradnju nove bolnice u ovom gradu, dok bi Republika Srpska putem kineskog kredita preuzela njeno finansiranje.
Dodik je rekao da je sa predstavnicima kineske kompanije "Sinofarm" razgovarao o izgradnji bolnice i izrazio očekivanje da će radovi početi na proljeće.

"Jutros sam razgovarao sa njima u Banjaluci i dogovoreno je da oni projektuju, izvode, finansiraju i opreme bolnicu u Doboju", rekao je Dodik novinarima u Palama i naveo da se sa Kinezima pregovara na koji način i pod kojim uslovima bi to bilo finansirano.

Konstatujući da je bolnica u Doboju jedna od najdevastiranijih u Republici Srpskoj, Dodik je podsjetio da je rješavanje problema ovog zdravstvenog centra ostalo praktično jedino, s obzirom na to da se u Istočnom Sarajevu planiranom dinamikom gradi bolnica.

Predsjednik Srpske rekao je da nova bolnica u Doboju kapacitetom i konceptom treba da odgovara potrebama tog grada i regije.

Za liječenje djece usmjeriti 10 odsto novca od službenih vozila

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da bi zakonskim regulisanjem izdvajanja 10 odsto od vrijednosti automobila za javna preduzeća i institucije u fond solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu bila stavljena tačka na pitanje nabavke novih vozila.
"Predložio sam zakon da 0,25 odsto od ličnog dohotka, onih koji to hoće, ide u stvaranje humanitarnog fonda za djecu čije je liječenje potrebno izvan Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima na Palama.

On je naveo da je ovo predložio, imajući u vidu različite situacije i traumatične akcije koje su se vodile, a koje nisu uvijek bile završene na vrijeme, zbog čega je izgubljena šansa za spas bolesne djece.

"Taj humanitarni fond bi trebalo da prikupi oko pet, šest miliona KM na bazi izvora kako je predloženo", precizirao je Dodik.

Ističući da je protiv rasipništva, predsjednik Srpske je naglasio da se mora obezbijediti funkcionalnost institucija.

"Mislim da bi bilo dobro i predložiću da se u okviru zakona predvidi da se za svaki nabavljeni auto u javnom sektoru, javnim preduzećima, ustanovama, opštinama, izdvoji 10 odsto za taj humanitarni fond", najavio je Dodik.

On je konstatovao da bi to značilo više novca u fondu i stavilo bi na uvid javnosti svaku nabavku.

"To bi trebalo da stavi tačku na pitanje nabavke automobila", rekao je Dodik. /kraj/ss/ob/alj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana