Додик: БиХ не предузима довољно против повратника ИД

Agencije
Додик: БиХ не предузима довољно против повратника ИД

Беч - Предсједник РС Милорад Додик оцјењује да БиХ не предузима довољно, нити делује превентивно против повратника с ратишта у Сирији, који су се борили на страни ИД.

Додик је, послије разговора са заменјиком градоначелника Беча Јоханом Гуденусом, указао да у БиХ постоји закон који предвиђа казне за лица која се прикључују терористичким организацијама, али да сарајевске власти не предузимају ништа против повратника-бораца Исламске државе.

Додик је казао да је питање безбједности приоритетна тема у Европи и свету, а посебно у БиХ која је, како је свугдје познато, била расадник припадника муслиманске заједнице који су се боре на страни Исламске државе.

"Они се сада враћају и представљају опасност. Желимо да се зна да веома пратимо начин на који дјелују и шта раде", поручио је он.

С тим у вези је казао да је имао обавезу да упозна аустријске пријатеље да БиХ не предузима довољно.

Такође је указао да у Аустрији постоји много организација које радикализујуће дјелују на Балкану и које су сада у фокусу овдашње јавности.

"Веома је важно да будемо заједно у антитерористичкој коалицији", подвукао је Додик.

Истакао да је да сада постоји веће интересовања за БиХ јер су неки процеси захватили Аустрију и друге дијелове Европе, па је наше искуство битно.

Прије пар година док смо говорили о забрађивању за паре, ми смо били лоши момци, а сада виде исто и код себе", објаснио је он.

Додик је позвао српску заједницу у Аустрији да гласа за Слободарску партију (ФПО) чији је Гуденус потпредсједник, указујући да се ради о странци која је српском народу пријатељ не од скоро, већ и прије једне децење.

"Подржавам активности замјеника градоначелника Беча. Он има велико разумијевање за српску заједницу, коју позивам да подржи ФПО на слиједећим изборима. Наилазимо код њих на разумијевања за нашу позицију. За разлику од овог времена треба нагласити да су они то разумевање имали и прије једне деценије", подвукао је он.

Замјеник градоначелника Беча Гуденус је казао да је увијек част примити предсједника РС, који је добар пријатељ главног града Аустрије и ФПО.

Пренио је да је разговарано о даљем продубљивању односа двије земље и народа.

„Вјерујем да смо у Бечу пронашли добру основу, јер много Аустријанаца српског поријекла и Срба живи овде, који су постали веома важни саставни дио нашег друштва", рекао је Гуденус.

Указао је да је са Додиком разговарао и о порасту исламизације у Европи, питање у вези којег се од шефа РС може доста научити.

Ми се боримо за сваки глас, и јсно је да у Бечу већ има око 150.000 Срба, а у Аустрији око 300.000. Мног од њих постали држављани и могу да гласају. Сви су дио нашег друштва и пријатељство између наша два народа је историјско и због тога се мора његовати", указао је он.

Гуденус је рекао да се ради о одбрани заједничких врендости, које су сада у опасности као никада до сада.

Сви европски хришћански народи треба да раде на очувању тих вредности", закључио је он.

Предсједник Српске одржао предавање у Бечу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да је БиХ експеримент који није донио резултате. "БиХ је за нас лудачка кошуља, експеримент који није донио резултате", рекао је Додик на предавању у Бечу о теми "Позиција Русије у југоисточној Европи".

Предсједник Српске је истакао да БиХ представља концепт либералног друштва који је врло брзо након потписивања Дејтонског споразума упао у проблеме, преноси Радио-телевизија Републике Српске.

"Због жеље да успоставимо мир, пристали смо на споразум који је прављен без нас", рекао је Додик и истакао да Срби никад нису пристали на централизовану БиХ.

Предсједник Српске је говорио о српско-руским односима и улози Русије на Балкану, коју је оцијенио конструктивном и коректном.

Уз велики број гостију из аустријског и руског привредног и културног живота, те дипломатског кора, предавању у сали Друштва аустријско-руског пријатељства у Бечу присуствовао је и лидер Слободарске партије Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана