Dodik: BiH i Kosovo - primjeri propalih pokušaja stranaca da naprave države

Srna
Dodik: BiH i Kosovo - primjeri propalih pokušaja stranaca da naprave države

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da su BiH i samoproglašeno Kosovo najegzaktniji primjeri propalih pokušaja stranaca da naprave države.

On je naveo da stranci rade po sistemu Fukojaminog pristupa pravljenju države-nacije i da su tako stvorili mnoge probleme u svijetu, pa i na Balkanu, ali i u Libiji i Siriji, gdje su putem raznih proljeća svrgavali režime koji im se nisu sviđali, a u suštini su pokušavali da nametnu nove državne strukture.


"Najegzaktniji primjer njihovog propalog pokušaja pravljenja države je BiH i naravno - Kosovo", rekao je Dodik sinoć za RTRS, navodeći da su stranci sve ove godine pokušavali da prava Srpske prenesu na nivo BiH, a to su činili tako što su napali sva obilježja države, prije svega finansije, odbranu, pravdu.

On je istakao da su to radili i na Kosovu. "Oni su vodili pregovore, pričali o Briselskom sporazumu, a onda su stvarali policijske snage kao ove koje su juče nasilno postupale u sjevernoj Mitrovici", rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da je jučerašnjim dešavanjima na sjeveru Kosova bitno ugrožen pregovarački proces, koji će sada dobiti sasvim novu dinamiku, ali istakao da Srbija ima na raspolaganju dovoljno mjera da u budućnosti odreaguje.

"Naravno, niko ne očekuje da će pregovarački proces da prestane, ali će se odvijati u jednoj novoj atmosferi", rekao je Dodik.

On je naveo da niko nije očekivao da Srbija juče odmah uzvrati istom silom, ali i istakao da, ukoliko prištinske vlasti i dalje ne budu poštovale sporazum o slobodi kretanja, onda Beograd treba odgovoriti recipročno.

"Ako Srbi iz Srbije ne mogu ići na Kosovo, onda ne mogu ni Šiptari iz Prištine prelaziti preko centralne Srbije", rekao je Dodik.

Dodik kaže da je hapšenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića bio pokušaj poniženja Srbije, te da je osjetio ogorčenje, jer je riječ o akciji koju su izvele policijsko-bezbjednosne strukture Prištine, s ciljem da zastraše Srbe koji tamo žive.

On je istakao da su kosovske vlasti imale namjeru da ponize i Đurića, a preko njega i Srbiju i Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, te da je riječ o nečemu što je već viđeno u BiH.

"To je treniranje države koje nema, niti ima BiH kao države, niti ima Kosova kao države. Ali, u suštini imaju te snage koje bi trenirale prisilu", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske smatra da se ne može vjerovati u dogovore, jer Zapad ne vidi partnere ni u Srbiji ni u srpskom narodu.

"Oni vas vide samo do momenta dok ispunjavate njihova očekivanja i želje, tako i oko Kosova. Svi se sjećamo da su im ranija objašnjenja za intervencije na Kosovu najčešće bila - žMiloševićev režim ne valja, nije demokartskiž, evo sad nemamo Miloševića, pa zaštao radite ovo, šta se dešava?", upitao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je činjenica da priča o Kosovu nije završena, da pet zemalja EU nije priznalo samoproglašenu nezavisnost, a EU djeluje po principu konsenzusa.

"Sada se postavlja pitanje - kako EU može da sprovodi politiku na Kosovu ako njihovih pet zemalja nije priznalo tu politiku? Znači, narušavaju se pravila same EU. Sve je, dakle, otvoreno kada je riječ o Kosovu", rekao je Dodik.

On je ponovio da smatra da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio da vrati pitanje Kosova na dnevni red.

"Naravno da niko ne može isključiti snagu stranaca, ali mislim da smo mi ovdje na Balkanu, pogotovu Srbi više davali značaj strancima, nego što ga oni stvarno imaju", rekao je Dodik.

On je dodao da pozicija Zapada sada nije ista kao prije deset godina. "Oni i dalje imaju moć, ali mislim da se na međunarodnu scenu vraća daleko više dostojanstvo lokalnih političkih elita i da se to mora uvažavati", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Srbija doživjela NATO bombardovanje zbog namjere Zapada da od Kosova napravi državu, ali da u tome još nije uspio.

"Uvjeren sam da Srbija nikada neće prihvatiti da Kosovo ima stolicu u UN. Od Vučića sam tražio da razmotri mogućnost da se u finalnim razgovorima o Kosovu otvori pitanje Republike Srpske, koja nije imala nikakve koristi od BiH", rekao je Dodik.

On je naglasio i da samo jedinstveno djelovanje Srba na Kosovu može da utiče na promjenu i da smatra da je dobro što je Srpska lista izašla iz Vlade samoproglašenog Kosova. "Srbi treba da pokažu da Priština ne može da radi sve šta hoće. Srbi da daju legitimitet ne mogu ovakvoj politici", smatra Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana