Додик: БиХ и Косово - примјери пропалих покушаја странаца да направе државе

Срна
Додик: БиХ и Косово - примјери пропалих покушаја странаца да направе државе

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да су БиХ и самопроглашено Косово најегзактнији примјери пропалих покушаја странаца да направе државе.

Он је навео да странци раде по систему Фукојаминог приступа прављењу државе-нације и да су тако створили многе проблеме у свијету, па и на Балкану, али и у Либији и Сирији, гдје су путем разних прољећа свргавали режиме који им се нису свиђали, а у суштини су покушавали да наметну нове државне структуре.


"Најегзактнији примјер њиховог пропалог покушаја прављења државе је БиХ и наравно - Косово", рекао је Додик синоћ за РТРС, наводећи да су странци све ове године покушавали да права Српске пренесу на ниво БиХ, а то су чинили тако што су напали сва обиљежја државе, прије свега финансије, одбрану, правду.

Он је истакао да су то радили и на Косову. "Они су водили преговоре, причали о Бриселском споразуму, а онда су стварали полицијске снаге као ове које су јуче насилно поступале у сјеверној Митровици", рекао је Додик.

Додик је оцијенио да је јучерашњим дешавањима на сјеверу Косова битно угрожен преговарачки процес, који ће сада добити сасвим нову динамику, али истакао да Србија има на располагању довољно мјера да у будућности одреагује.

"Наравно, нико не очекује да ће преговарачки процес да престане, али ће се одвијати у једној новој атмосфери", рекао је Додик.

Он је навео да нико није очекивао да Србија јуче одмах узврати истом силом, али и истакао да, уколико приштинске власти и даље не буду поштовале споразум о слободи кретања, онда Београд треба одговорити реципрочно.

"Ако Срби из Србије не могу ићи на Косово, онда не могу ни Шиптари из Приштине прелазити преко централне Србије", рекао је Додик.

Додик каже да је хапшење директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марка Ђурића био покушај понижења Србије, те да је осјетио огорчење, јер је ријеч о акцији коју су извеле полицијско-безбједносне структуре Приштине, с циљем да застраше Србе који тамо живе.

Он је истакао да су косовске власти имале намјеру да понизе и Ђурића, а преко њега и Србију и Србе који живе на Косову и Метохији, те да је ријеч о нечему што је већ виђено у БиХ.

"То је тренирање државе које нема, нити има БиХ као државе, нити има Косова као државе. Али, у суштини имају те снаге које би тренирале присилу", рекао је Додик.

Предсједник Српске сматра да се не може вјеровати у договоре, јер Запад не види партнере ни у Србији ни у српском народу.

"Они вас виде само до момента док испуњавате њихова очекивања и жеље, тако и око Косова. Сви се сјећамо да су им ранија објашњења за интервенције на Косову најчешће била - жМилошевићев режим не ваља, није демокартскиж, ево сад немамо Милошевића, па заштао радите ово, шта се дешава?", упитао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да је чињеница да прича о Косову није завршена, да пет земаља ЕУ није признало самопроглашену независност, а ЕУ дјелује по принципу консензуса.

"Сада се поставља питање - како ЕУ може да спроводи политику на Косову ако њихових пет земаља није признало ту политику? Значи, нарушавају се правила саме ЕУ. Све је, дакле, отворено када је ријеч о Косову", рекао је Додик.

Он је поновио да сматра да је предсједник Србије Александар Вучић успио да врати питање Косова на дневни ред.

"Наравно да нико не може искључити снагу странаца, али мислим да смо ми овдје на Балкану, поготову Срби више давали значај странцима, него што га они стварно имају", рекао је Додик.

Он је додао да позиција Запада сада није иста као прије десет година. "Они и даље имају моћ, али мислим да се на међународну сцену враћа далеко више достојанство локалних политичких елита и да се то мора уважавати", рекао је Додик.

Додик је нагласио да је Србија доживјела НАТО бомбардовање због намјере Запада да од Косова направи државу, али да у томе још није успио.

"Увјерен сам да Србија никада неће прихватити да Косово има столицу у УН. Од Вучића сам тражио да размотри могућност да се у финалним разговорима о Косову отвори питање Републике Српске, која није имала никакве користи од БиХ", рекао је Додик.

Он је нагласио и да само јединствено дјеловање Срба на Косову може да утиче на промјену и да сматра да је добро што је Српска листа изашла из Владе самопроглашеног Косова. "Срби треба да покажу да Приштина не може да ради све шта хоће. Срби да дају легитимитет не могу оваквој политици", сматра Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана