Dodik: Bankarski sektor ruše pod uticajem SDS-a

Marijana Miljić
Dodik: Bankarski sektor ruše pod uticajem SDS-a

Banjaluka - Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je juče da je cilj akcije "Lavina" koju je sprovela Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) urušavanje bankarskog sektora Srpske da bi nadležnosti nad njim bile prenesene na nivo BiH, dok je ministar bezbjednosti BiH Dragan Maketić najavio nove slične operacije.

U akciji "Lavina" prošle sedmice su uhapšeni direktori Agencije za bankarstvo i Investiciono razvojne banke RS Slavica Injac i Snežana Vujnić i još osam osoba zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za 123 miliona KM. Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da uhapšenima bude određen pritvor i odredio im je mjere zabrane.

Dodik je istakao da se sa nivoa BiH bezočno atakuje na institucije Srpske.

- Cilj ataka je urušavanje Agencije za bankarstvo RS da bi nadležnost za ovaj sektor bila prenesena na nivo BiH. To se neće dogoditi, bez obzira na sramne akcije SIPA pod uticajem SDS-a. Oni montiraju procese u RS, iako ništa do sada nisu uradili, osim što pričaju šuplje priče - rekao je Dodik navodeći da treba procesuirati odgovorne za nezakonitosti u Bobar banci, ali da se time ne bi trebao baviti nijedan ministar, nego nadležne institucije.

Mektić kaže da akcija "Lavina" nema drugih namjera, osim obračuna sa korupcijom.

- U akciji "Lavina" riječ je isključivo o istrazi koja se odnosi na malverzacije koje imaju obilježje krivičnog djela u vezi sa Bobar bankom i Investiciono-razvojnom bankom RS – kazao je Mektić.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da je MUP RS vodio istragu u vezi sa Bobarom bankom i da su dostavljeni izvještaji nadležnima u Bijeljini.

- Svi ti izvještaji su u Tužilaštvu BiH. S obzirom na to da su dostavljeni izvještaji o pojedinim licima, očigledno je da je bilo propusta u vođenju te banke i malverzacija koje će dobiti sudski epilog - rekao je Lukač.

"Istočna alternativa"

Udruženje građana "Istočna alternativa" RS ocijenilo je da je cilj stalnih akcija pripadnika SIPA u Srpskoj destabilizacija RS i njenih institucija.

- Blok stranaka iz RS koji čini Savez za promjene uz podršku njihovih koalicionih partnera iz SDA pokušava da ubaci SIPA u dvorište predsjednika RS. Umjesto toga Tužilaštvo BiH i SIPA trebalo bi da krenu u obračun sa islamskim fanaticima kojih je puna BiH - saopšteno je iz "Istočne alternative".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana