Додик: Апсолутна подршка Москве и цијеле Русије

Срна
Додик: Апсолутна подршка Москве и цијеле Русије

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас да ће Руска Федерација на свим будућим састанцима, на свим мјестима, када буде на дневном реду БиХ, уважавати и бранити став Републике Српске, те да тај вид сарадње треба чувати и јачати у наредном периоду..

Додик је нагласио да је предсједник Руске Федерације Владимир Путин на јучерашњем састанку у Москви дао и апсолутну подршку свим пројектима и сарадњи коју имају Српска и Русија, а посебно пројекту „Јужни ток“.

„Ово је била једна од најуспјешнијих посјета, а било какве спекулације које су могле да се чују апсолутно су безначајне, имајући у виду значај посјете који се огледао у чињеници да смо разговарали о свим важним питањима и за Руску Федерацију и Српску, а посебно питањима стратешког развоја“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да су на састанку са Путином настављени разговори и око руске финансијске подршке Српској, те да је јасно речено да је Влада Руске Федерације у буџету предвидјела ставку за кредитно задужење и подршку Српској и да је одлука упућена у парламент, након чега ће посредством једне банке кредит бити пласиран Српској.

„Тако нећемо бити изложени неугодностима и процедурама у парламенту БиХ“, појаснио је предсједник Српске, истичући да је ријеч о веома повољном аранжману за Републику Српску захваљујући којем се може рачунати на стабилност буџета, при чему неће бити смањења пензија и плата, а биће растерећена доспијећа ранијих дугова.

Он је навео да је први кредит са Русијом мотивисан потребом да „Зарубежњефт“ Српској, по основу приватизационог програма, уплати новчана средства, те да је предложено да се да кредитна подршка посредством једне руске банке у комплетном износу задужења које има „Зарубежњефт“ према Српској.

„Зарубежњефтж у Русији даје гаранцију за овај кредит зато што има дуг према Српској, а камата ће се зарачунати жЗарубежњефтуж касније, када он буде дефинитивно рјешавао тај проблем“, појаснио је Додик.

Он је истакао да су овакви услови прихваћени да се помогне Српској, али и да се помогне „Зарубежњефту“, који у ово вријеме значајно инвестира и чини напоре у одржавању производње у Рафинерији нафте у Броду.

Предсједник Српске је додао да је износ кредита између 500 и 700 милиона евра, а да се вјерује да ће кредит бити максимализован.

„Желимо тим кредитом да помогнемо стабилизацију буџета и јавних фондова, да немамо проблема у погледу исплата плата, пензија и свега другога. Значајан дио тог износа ићи ће на покривање доспјелих обавеза за раније кредите, а готово половину износа желимо да упутимо у докапитализацију Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и тиме подржимо реални сектор и производњу“, нагласио је Додик.

Он је навео да је захтјев Српске био да грејс-период за кредит буде двије до три године, каматна стопа два до три одсто, а период враћања 10-15 година, али да остаје да се то договори са банком која ће добити право да преговара са Српском о том питању.

Према Додиковим ријечима, кредитно задужење омогућава средњорочну стабилност финансијског сектора у Српској и додатни привредни развој.

Додик је истакао да Српска никада није тражила милијарду евра кредита, него да је јуче на састанку речено да је штета од поплава у Српској била у висини од једног буџета, који износи око милијарду евра.

Говорећи о енергетском сектору, Додик је истакао да Српска посредством партнерства са Русијом мора да обезбиједи енергетску будућност.

„Она се може обезбиједити искључиво тако што ће се довести у Српску руски гас, чије се резерве процјењују на неколико стотина година, а што ће постати главни енергент у наредним деценијама, када се битно смањују залихе нафте“, истакао је Додик.

Додик је изразио и задовољство због тога што је руска компанија „Гаспром“ прихватила да са компанијом „Гас Рес“ успостави директан комерцијални посао око испоруке гаса, тако да се гас неће морати куповати преко посредника.

Он је прецизирао да ће гас који ће се испоручивати бити јефтинији скоро 180 до 200 долара по кубику у односу на ранију цијену. „Захваљујући споразуму о испоруци мазута, у Бањалуци, на примјер, неће бити проблема са гријањем“, рекао је предсједник Српске.

Он је нагласио да ће се правити и нови погон за компресовање гаса да би се могла вршити његова дистрибуција широм Српске и да би га и други субјекти користили као енергент.

Према ријечима предсједника Додика, на Међународном сајму хране који је одржан у Русији током посјете делегације Републике Српске разговарано је о могућностима да се дио производа из Српске извози на руско тржиште.

„Желимо да потенцијалним произвођачима одавде на дугорочној основи обезбиједимо двије важне ствари за руско тржиште - квалитет и квантитет. У овом тренутку се неке робе потражују у енормним количинама, које немамо, а могли би да их произведемо“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је састанак са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином био прилика да се разговара о низу економских и политичких питања и међусобној сарадњи Српске и Русије, али и да се захвали предсједнику Руске Федерације за разумијевање и подршку Дејтонском мировном споразуму онаквом како је и написан.

„Руска Федерација у континуитету исказује прврженост Дејтонском споразуму и посредством рада Савјета за имплементацију мира и Савјета безбједности УН, што је за нас веома важно, јер смо на тај начин могли да парирамо лажним извјештајима разних високих представника који су, по правилу, кривили Српску“, напоменуо је Додик.

Он је додао да Српској не треба подршка Русије за њене хирове, него оно што је реално - провођење Дејтонског мировног споразума у изворном облику.

Додик је подсјетио и да се Руска Федерација константно залаже за укидање функције високог представника, што је јасно рекао и министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров.

Он је навео да је на састанку са Путином било ријечи и о политичкој ситуацији у региону, али и у Украјини, те сарадњи Русије и Српске у области културе, здравства, образовања...

„У оквиру културне сарадње, у Српској ће бити постављена изложба о царској породици Романов, коју је у Русији видјело неколико милиона људи“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је састанак са предсједником Путином био званични састанак који је раније договорен и који је одржан у Кремљу, а други по реду ове године.

„Овај сусрет је састанак континуитета на који није ишла партија, него државни функционери Српске. Тако смо разговарали искључиво о државним питањима. То што састанак пада у вријеме предизборне кампање нама је било додатно оптерећење, јер смо морали да кампању на терену на кратак период задржимо“, рекао је Додик и додао да ће вјероватно бити потребни и додатни састанци у Русији.

Он је додао да је, без обзира што је у Москву ишла делегација Српске, а не СНСД-а, и без обзира на злураде коментаре, поносан на то што предсједник Путин сматра СНСД важном политичком структуром.

Додик је напоменуо да су се он и премијер Српске Жељка Цвијановић синоћ вратили из Москве, те да је веома захвалан Русији и њеном предсједнику, као и да је задовољан због свега што је договорено.

Осим Додика, о посјети Руској Федерацији, те састанку са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином, на данас одржаној конференцији за новинаре у Бањалуци говорила је и предсаједник Владе Српске Жељка Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана