Додик: Активирање МАП-а није услов за формирање Савјета министара

Срна
Додик: Активирање МАП-а није услов за формирање Савјета министара

Бањалука - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да није спреман дати сагласност на активирање Акционог плана за чланство /МАП/ јер Срби неће у НАТО, као и да то питање није услов за формирање Савјета министара.

“Уставом је прописано да трећина министара у Савјету министара треба да буде из Српске, да се предсједавајући ротира, а кад смо дошли до квота дошла је прича да треба да буде усвојен МАП који нема везе са формирањем Савјета министара, али га можете поставити као проблем који је нерјешив да се не би ријешило ни питање Савјета министара”, рекао је Додик за РТРС. Према његовим ријечима, разлог за то је да би друга страна у разговорима о формирању власти /СДА/ задржала подобне Србе у Савјету министара, те како би направили штету водећој политичкој опцији која долази из српског народа, али и цијелом српском народу.

Коментаришући оптужбе у сарајевским медијима да је он кривац за неформирање Савјета министара, Додик је рекао да је већ на то навикао и да такве квалификације нису ништа ново.

“Коме сам ја кривац? Србима нисам и за мене је то довољно”, истакао је Додик.

Говорећи о данашњем састанку представника СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА, Додик је рекао да је на њему договорено једно, а да је лидер СДА Бакир Изетбеговић, након што се вратио од своје делегације, на састанак дошао са неким другим приступом.

“Тај приступ се огледао са становишта условљавања, тражећи да Хрвати прећутно пусте министра одбране да пошаље усаглашени МАП у Брисел јер је то наводно услов за формирање Савјета министара. Ако неко мисли да без наше сагласности пошање МАП у Брисел, грдно се вара”, нагласио је Додик.

Он је подсјетио и да је из Српске одбијена иницијатива да буду уведена нова министарства у Савјет министара.

“Стално долазе неки нови услови. Овај пут више тога неће бити. Речено је да СНСД-у припадају три министарства плус предсједавајући Савјета министара плус три замјеника министара, СДА иду три министарства и четири замјеника, а ХДЗ-у три министарства и три замјеника”, додао је Додик.

Он је истакао да нико ништа није потписао на разговорима вођеним о формирању Савјета министара, нити је ико рекао да је ишта дефинитивно.

“Формално-правно и суштински нису формиран ни парламент, јер Представнички дом није формирао своје комисије, као ни Дом народа, нити су формиране заједничке комисије”, додао је Додик.

Он је подсјетио да се посљедице неформирања власти већ осјећају јер БиХ није изабрала делегацију за Савјет Европе, а претендује да постане кандидат за чланство у ЕУ.

“Ми смо отишли у Брисел буквално мољакајући да садашњи сазив Европске комисије на основу доствљених одговора на Упитник прихвати БиХ и да мишљење да би могли тражити подршку и сагласност чланица ЕУ да БиХ дају статус кандидата”, навео је Додик.

Он је подсјетио да је БиХ прво морала да заврши одговоре на Упитник Европске комисије, што је и урађено, а да је друга ствар била везана за роминг јер БиХ једина није дала сагласност за смањење цијене роминга у региону, што је предуслов за смањење цијене роминга са ЕУ.

“Трећа ствар била је рјешавање питања акредитације високошколских установа и четврта да се формира власт не само на заједничком нивоу, него и власт у Федерацији БиХ како би ЕУ имала оквир за давање мишљења”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да су се чланови Предсједништва БиХ изјаснили да ће то тако и бити.

“Имали смо 20 дана до доласка комесара /ЕУ за проширење Јоханеса/ Хана како би му све то предочили и дали му шансу да убрза израду мишљења о БиХ и пошаље поруку чланицама Уније да је БиХ способна да рјешава проблеме. Ми смо ријешили питање Упитника, роминга, формирана је комисија која је требало да уради елаборацију о акредитацији и онда се нађе неки директор из СДА /Енвер Халиловић/ који каже да неће то да потпише”, навео је Додик.

Он је подвукао да МАП није услов ЕУ, већ само да буде формирана власт, а да се касније баве свим тим питањима која неће бити скинута са дневног реда.

“Џаферовић је тада рекао да без тога не може, а онда га је он /Хан/ видно изнервиран питао да ли зна из које он земље долази и из које земље долази специјални представник ЕУ у Сарајеву /Ларс-Гунар Вигемарк/. Хан долази из Аустрије, а Вигемарк из Шведске. Ниједна од тих земаља није чланица НАТО-а”, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, у политичком смислу постоји значајан замор људи који долазе из иностранства и баве се овим питањима.

Додик је рекао да је “то видљиво и код европске структуре и зато су и снизили критеријуме у вези са мишљењем које треба да дају како би се БиХ омогућило даље кретање према чланству у ЕУ”.

“Политика и односи су се битно промијенили и на глобалном, регионалном и средњем и високом нивоу. У БиХ више није могућ интервенционизам странаца какав смо гледали у прошлости. Нигдје на свијету није могуће да амбасаде траже увид у законе које доносе локалне власти. То је прошлост, тога више нема и не може ниједан амбасадор да води разговор са нама са позиције наметања”, нагласио је Додик.

Говорећи о раду сазива Савјета министара у техничком мандату, Додик је рекао да се показало да су људи из Српске који су тамо провели претходни мандат радили искључиво на томе да онемогуће Републику Српску и да све проблематизују.

“Они су дали повод да се говори о томе како Српска развија паравојне формације што није тачно. Све што се уради у Српској постаје проблем. Српска није реализовала ниједан пројекат да неко није покушао да то оспори, па чак и изградњу ауто-пута, што је у Федерацији БиХ било сасвим нормално”, нагласио је Додик. 

Додик: Напад на Богданића недопустив

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је вечерас да је напад на предсједника Општинског одбора СНСД-а у Теслићу и бившег министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Драгана Богданића недопустив и неприхватљив и да правна држава мора да реагује.

“Очекујем да ће рад надлежних органа бити адекватан. Жао ми је што се то десило и нећемо прећи преко тога да се на овај начин понаша према људима који су обављали тако важне дужности. Правна држава мора да реагује и да спријечи било какве могућности сличног понашања”, рекао је Додик за РТРС.

Полицијској станици Теслић пријављено је да је данас у овом мјесту лице чији су иницијали И.П. /56/ из Теслића након вербалне пријетње физички напало суграђанина чији су иницијали Д.Б. /54/, саопштено је из Полицијске управе Добој.

Полиција је вечерас ухапсила лице чији су иницијали И.П. које је осумњичено да је физички напало Богданића, речено је Срни у Полицијској управи Добој.

Из полиције наводе да се поступајући тужилац изјаснио да је ријеч о кривичном дјелу угрожавања сигурности и тјелесна повреда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана