Додик: Ако за годину не вратим БиХ с пута самоуништења, напуштам Предсједништво

Ал Џазира
Додик: Ако за годину не вратим БиХ с пута самоуништења, напуштам Предсједништво

​Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик након предаје одговора на Упитник Европске комисије говорио је у интервјуу за Ал Џазиру Балкан о даљњим плановима.

“Немам времена за дангубу. Ако заједно с другим колегама у Предсједништву, најдуже за годину, не успијем вратити Босну и Херцеговину са садашњег пута самоуништења на прави пут, ја напуштам Предсједништво, враћам се у Бањулуку па нека све пропадне”, рекао је Додик.

Казао је да је бриселске пријатеље замолио да нам од сада не дају претешке услове за кандидатски статус.

“Покушао сам их увјерити да би се процеси у БиХ након стицања кандидатског статуса у многим аспектима могли окренути у позитивном правцу. Сложили смо се такође да је једно бити у статусу потенцијалног кандидата, а сасвим се другачије међусобно разговара када сте за још један, за нас врло важан корак, ближе Бриселу. Речено ми је да ћемо за рјешавање неких од најважнијих проблема имати безрезервну помоћ ЕУ, да много тога, попут формирања Вијећа министара, можемо и морамо урадити сами. Сагласни су са мном да се многи наши проблеми могу и морају рјешавати одмах јер је много година изгубљено у неповрат”, навео је Додик.

Рекао је да територијална цјеловитост БиХ није спорна, да је спорна њена нефункционалност.

“Никада ни један функционер Србије у мом присуству није говорио о растурању Босне и Херцеговине, нити ми о томе у Београду разговарамо. Ми смо реалисти”, рекао је он.

Како онда Милорад Додик као предсједавајући Предсједништва види Босну и Херцеговину у овом часу, упитан је.

“У овом часу је видим као карикатуру од државе, а волио бих је видјети као хармоничну заједницу састављену од два равноправна ентитета у којој нико никога не негира, нити ико икоме смета да напредује. БиХ као држава може да опстане само ако бошњачки политичари, мој колега Жељко Комшић, такозвана љевица и интелигенција у Федерацији БиХ постану свјесни да је Босна и Херцеговина сложена држава и да као таква нема никакве изгледе да у скорој будућности постане грађанска. А унитарна неће свакако никада ни постати. Ја, као што је јавности познато, имам шесторо унучади, моја је дужност и по том основу да стварам и да иза себе оставим што боље услове за живот свима онима који тек долазе”, навео је он.

Казао је да ће одмах припремити и потписати папир о укидању роминга у мобилној телефонији, на што се БиХ из Европске уније већ годинама подстиче.

“На тај начин би трошкови мобилних услуга за грађане БиХ и региона могли бити и до 80 одсто јефтинији од садашњих. Регионални споразум о томе би требало да буде потписан у априлу и ми немамо времена за чекање. Зар то није оно што грађани од нас политичара очекују? Ја ћу папир, кажем Вам, потписати и доставићу га осталој двојици чланова Предсједништва па нека га они подрже или одбаце ако смију”, рекао је Додик за Аl Jazeerу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана