Додик: Ако нема подршке у парламенту - оставка

Срна
Додик: Ако нема подршке у парламенту - оставка

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да би у свакој нормалној земљи, што БиХ није, извршни орган требало да поднесе оставку ако у парламенту нема подршку за свој рад.

Додик је изјавио Срни да Савјет министара БиХ, који је помоћни орган Предсједништва БиХ, формално правно, суштински и политички нема довољно гласова у парламенту БиХ, с обзиром да није подржан његов извјештај о раду за прошлу годину.


"Њима је важно да тамо сједе без скупштинске већине, не извршавају обавезе, заобилазе институције Републике Српске, лажу ЕУ са становишта Транспортне заједнице у смислу основног уговора који није споран", рекао је Додик.

Он је поновио да за Српску није споран уговор између земаља чланица Транспортне заједнице, већ унутрашња процедура.

Додик је позвао на потписивање овог уговора, али уз механизам координације, односно формирање министарске конференције од три надлежна министра и ротирајуће представљање БиХ.

"То сви разумију у Европи, само не ови из Савјета министара", истакао је Додик.

Он је нагласио да Српска има озбиљне надлежности у области комуникације и саобраћаја, те да се не може допустити "неодговорним типовима који глуме владу БиХ" да одлучују.

"Онда ћемо увијек проћи овако како смо у Трсту - три пројекта изван Српске и само један у Српској и то онај који је наслоњен на ФБиХ, петља у Добоју која се односи на Коридор жПет цеж", рекао је Додик.

Он је упитао зашто ЕУ потенцира питање Транспортне заједнице ако Савјет министара каже да то није европско питање.

Додик је подсјетио и на писање комесара ЕУ за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана, па и директора ММФ-а, који је рекао да предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић не врши координацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана