Додик: Ако би било одвојено Косово, шта са Српском?

Срна
Додик: Ако би било одвојено Косово, шта са Српском?

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да би, ако се у Србији покрене дефинитивно одлучивање о Косову и Метохији, на дневни ред требало ставити и питање Српске.

Додик је напоменуо да то каже хипотетички и истакао да је званични став Српске да не признаје самопроглашено Косово и поштује територијални интегритет Србије.

Он је навео да званичници Српске од почетка прате Србију по питању Косова, да поштују њен став у вези са територијалним интегритетом и да се Република Српска у том погледу понаша досљедно.

„Мислимо да је немогуће готово два идентична случаја у непосредној близини, како то жели Запад, различито посматрати и говорити о Косову да може да буде независно, а да Република Српска не може. Позиција Запада је од самог почетка била управо та да онемогући било какво позивање на идентичне услове. О статусу Приштине и Косова одлучује Србија, чији став у вези са територијалним интегритетом ми поштујемо и зато смо иза става Србије везано за све те одлуке“, рекао је Додик за „Спутњик“.

Одговарајући на питање у вези са цртањем мапа на Балкану пред камерама, које је изазвало много реаговања, Додик је рекао да му је било постављено хипотетичко питање које би подразумијевало дугорочна рјешења.

„Оно што сам рекао може се сматрати неким мојим мишљењем, односно, као мој хипотетички одговор на хипотетичко питање. Ништа више. Може то сада да употребљава и злоупотребљава ко како хоће. Има различитих мишљења о свему, а званични став је оно што је јавно и оно што се поштује“, рекао је Додик.

Он истиче да није кључно питање Косова, већ Републике Српске које је хтио да апострофира.

„Немогуће је разговарати о томе да неко одвоји Косово, а да Република Српска остане у БиХ. То је основна порука и те моје карте и тог мог става. Према томе, на хипотетичко питање - шта ако буде одвојено Косово, ако је то уопште могуће, ако је то констелација односа, онда је нама питање - шта са Републиком Српском? И то је кључно питање. Наравно, и даље тако мислим“, рекао је Додик.

Додик каже да упорно отвара питање Републике Српске, јер је она незадовољна и сматра да су јој безочно отимали њено право и надлежности, те подсјећа да су Срби прихватили Дејтонски споразум, који је потом насиљем промијењен, као и уставни поредак БиХ.

„Република Српска има право да каже, као страна-потписница Дејтонског споразума и страна за било какве договоре у оквиру БиХ, да је грубо притиснута, малтретирана као република и да, супротстављајући се низу мјера високог представника, није успјела да заустави та срамна отимања њених надлежности“, нагласио је Додик и поручио да Срби не мисле да живе у таквој БиХ.

Он истиче да Република Српска може да остане у БиХ само под условом да у овој земљи буде враћен уставни поредак који данас не постоји.

„Уставни поредак БиХ срушен је насиљем високих представника, прије свега“, рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана