Dodik: Agrarni budžet 71 milion KM

Dodik: Agrarni budžet 71 milion KM 20.02.2018 13:17 | Srna

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će agrarni budžet u ovoj godini biti 71 milion KM, te da će, osim ovih sredstava odobrenih za podsticaje, u poljoprivredu biti uloženo dodatnih 131 milion KM kroz razne projekte.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja u Republici Srpskoj postignut dogovor o raspodjeli sredstava putem Pravilnika o podsticajima, koji će na snagu stupiti u narednih desetak dana.

"Prezadovoljan sam činjenicom da niko nije izrazio neslaganje ili nezadovoljstvo raspodjelom sredstava i da možemo sa ponosnom reći da smo ove godine to brzo završili i uz saglasnost svih postigli važan kompromis o veoma bitnom segmentu kao što je poljoprivreda", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka.

Predsjednik Srpske je naveo da ovaj sastanak ne predstavlja kraj razgovora sa poljoprivrednicima, jer još ima problema u nekim sektorima.

"Globalni posao koji želimo da uradimo u ovoj godini je utvrđivanje politike revitalizaciju sela. Naša namjera je da sa stručnjacima i onima koji žive na selu i predstavljaju selo u narednim mjesecima ili u ovoj godini osmislimo posebnu podršku u vezi sa revitalizacijom sela", naglasio je Dodik.

On je dodao da su to dijelom ulaganja u ruralni razvoj, ali da nije riječ o podsticajima, nego i socio-kulturnim segmentima koje selo treba da ima, od infrastrukture, ambulanti i drugih stvari koje treba da budu u funkciji proizvodnje.

"U situaciji smo da je sve manje radnika u poljoprivredi, da ih je sve teže naći, a sa druge strane imamo koncentraciju stanovništva u gradovima za koje nema mogućnosti zapošljavanja. Za to treba naći rješenje", poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje dokle se došlo u otklanjanju problema pri izvozu voća u Rusiju, Dodik je rekao da niko neće koristiti razne nezgode da mijenja nadležnosti, jer Republika Srpska ima svoje nadležnosti za poljoprivredu, što Savjet ministara ne može da mijenja.

On je dodao da je nadležnost BiH bila da spriječi uvoz nekvalitetne robe, ali da se u BiH uvozi roba koja ugrožava zdrave proizvođače, za što odgovornost snosi nivo BiH.

"Da je BiH spriječila nelegalni uvoz voća radi izvoza u Rusiju, ne bi imali ovaj problem. Pitanje je da li to neko namjerno radi da bi ostvario transfer nadležnosti", rekao je Dodik.

Premijer Srpske Željka Cvijanović istakla je da je na današnjem sastanku sa poljoprivrednicima postignut dogovor, te da je agrarni budžet povećan sa 60 na 71 milion KM.

"U okviru toga usaglasili smo raspodjelu podsticaja po kategorijama i po proizvođačima. Mislim da smo postigli puni konsenzus, jer ovo je dobar pravilnik koji treba promovisati u narednom periodu", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da će ukupna ulaganja u poljoprivredu, uz ovaj budžet i sve drugo što se realizuje u ovoj oblasti premašiti 200 miliona KM.

"Moje zadovoljstvo je utoliko veće što znamo da smo i prošle godine uspjeli kroz razgovore da intervenišemo nakon suše, da smo dobili pohvale što smo uspjeli da redovno izvršavamo obaveze, a što je mnogo godina bio problem, ali od prošlog ljeta do sada nema nikakvih probema", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je Vlada Srpske preuzela obavezu da na isti način i sa istom dinamikom izvršava obaveze i u budućem periodu.

"Rekli smo proizvođačima da će, ukoliko dođe do usvajanja zakona o akcizama, doći će i do povećanja agrarnog budžeta kroz dodatnih deset miliona KM, što smo i ostvarili", rekla je Cvijanovićeva i zahvalila predsjedniku Republike što je bio uključen u sve pregovore sa poljoprivrednicima.

Sastanku sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Stevo Mirjanić.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica