Додик: Агенција за банкарство остаје у надлежности Српске

Срна
Додик: Агенција за банкарство остаје у надлежности Српске

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће Агенција за банкарство Српске остати у надлежности Републике и да неће бити никакве централизације, нити помјерања те врсте.

"Славица Ињац је важан директор Агенције за банкарство Републике Српске. Она је чинила све у прошлости да Агенција постигне референце које има и зато смо јој захвални", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да се никакав трансфер надлежности у вези са банкарством, прије свега Агенције за банкарство неће десити, иако већ 15 година постоје настојања да се то питање централизује на ниво БиХ.

Директор Агенције за банкарство Републике Српске Славица Ињац рекла је јуче да би најекономичније било да супервизију системски значајних банака врши Централна банка БиХ јер је у сложеној заједници, каква је БиХ, немогуће сегментирано вршити надзор над банкама које послују на цијелој територији БиХ.

Министарство финансија Републике Српске саопштило је након тога да сматра неприхватљивим и на законима незаснованим став директора Агенције за банкарство Српске Славице Ињац да би најекономичније било да супервизију системски значајних банака врши Централна банка БиХ.

У саопштењу је наведено да би свака промјена у погледу супервизије банака у БиХ представљала преношење надлежности са Републике Српске на заједничке институције БиХ, што је за Српску неприхватљиво, а Министарство финансија никада неће пристати на таква рјешења.  

Политички намјештена тема о Представништву у Израелу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да су тему о Представништву Републике Српске у Израелу политички намјестили неки људи, те нагласио да Српска и даље има добру сарадњу са Израелом.
"У контакту смо са одређеним људима, делегација Израела посјетила је Српску и поводом обиљежавања страдања у Градини, и даље имамо контакте. Израел је претходних седмица био посвећен посјети америчког предсједника Доналда Трампа, а кроз пар дана ћемо обновити неке ствари и доћи ће до састанака, вјероватно са људима из Министарства иностарних послова, чиме ће фрустрације које имају неки одавде у том погледу бити потпуно депласиране", поручио је Додик.

Додик је истакао да је обим рада Представништва прилагођен условима у Српској, који су познати.

"Онај ко хоће да види, види, а ко неће, не може да види ни Ајфелов торањ, а камо ли нешто друго", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је појаснио да је потписивањем указа 31. марта ове године о именовању Ариа Ливнеа за шефа Представништва Српске у Израелу зановљено његово именовање, јер му је претходно истекло.

"Неки спекулишу о томе, неко мисли да ми тамо имамо зграду од 300 спратова коју треба да примијете ако покушавају да нешто нађу", додао је Додик. 

Захтјев за уклањање рушевина - неподношљив цинизам

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра некоректним и понижавајућим то што хрватске власти траже од Срба да плате чишћење рушевина њихових домова у Хрватској, који су им уништени 1995. године у хрватској војној и полицијској акцији "Олуја".
"То је некоректно и понижавајуће. Шта више рећи? Порушите куће, направите згаришта и још тражите да вам неко плати чишћење тих згаришта. То је врста цинизма која је неподношљива", поручио је Додик.

Србима избјеглим из Госпића стигли су рачуни у износу од 700 до 2.700 евра које би требало да плате Хрватској да би тамошње комуналне службе уклониле рушевине њихових домова спаљених у акцији хрватске војске и полиције "Олуја" 1995. године.

Рачуни су стигли по основу Закона о грађевинској инспекцији из 2013. године који је локалним самоуправама омогућио уклањање рушевина о трошку власника.

Током хрватске војне и полицијске акције "Олуја" у августу 1995. године убијено је и нестало 2.000 Срба, док је 250.000 протјерано са својих огњишта.

Акција "Олуја" представља највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата, јер никада у историји Европе за тако кратко вријеме, од 4. до 7. августа 1995. године, није протјеран тако велики број људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана