Dodik: 1.mart sinonim za nasilje nad Srbima

Srna
Dodik: 1.mart sinonim za nasilje nad Srbima

Beograd - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ne postoji dan nezavisnosti BiH i da je 1. mart jedan tužan i tragičan događaj, a za Srbe sinonim za nasilje izvršeno nad njima.

"Ne postoji dan nezavisnosti BiH. Jedan dio ljudi u Federaciji BiH to slavi i pokušava da to nametne kao praznik BiH. To nije praznik BiH. Mi nemamo ništa protiv da oni to slave kao svoj praznik. Mi imamo svoje praznike, to je Dan Republike, 9. Januar", rekao je Dodik novinarima u Beogradu, nakon prijema povodom Dana Republike Srpske i prvog Ustava.

On je naglasio da će Republika Srpska nastaviti da slavi svoje praznike, ali ne želi da joj neko nameće tuđe.

Dodik je naveo da u BiH ne postoji nijedan zajednički praznik, osim Nove godine i 1. maja i eventualno Dana pobjede, ali to su međunarodni praznici.

"Nijedan zajednički praznik, koji slave tri naroda u BiH, nije ni moguć, jer smo uvijek bili na različitim stranama istorije i na različite načine ih obilježavali - neko kao pobjedu, neko kao poraz", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u svakom slučaju 1. mart je, što se Srba tiče, sinonim za nasilje koje je urađeno nad njima, jer je tada bio održan referendum koji nije uvažavao političku i demokratsku volju srpskog naroda, čime se "htjela nametnuti politička volja Bošnjaka i tada Hrvata Srbima u BiH".

On je naveo da je na današnji dan 1992. godine proglašen demokratski prvi Ustav Republike Srpske i da je to bio razlog i povod da se u Beogradu organizuje svečani prijem za ljude u Srbiji, vlast, institucije kulture obrazovanja i prijatelje Srpske.

"Moram da kažem da sam presrećan što su u subotu popodne, kada se očekivalo da su mnogi izvan Beograda, ipak, došli na ovaj prijem, što pokazuje da Srbija i Beograd ima svoj istinski iskren odnos podrške i privrženosti Srpsko"j, rekao je Dodik.

Dodik: RS i Srbija ne prave zavjere

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je RS okrenuta miru i slobodnom životu svih građana bez obzira na razlicitosti, ali da traži da bude poštovana i da ne bude zaobiđena u svim globalnim procesima pa i ka EU.

Dodik je na prijemu povodom Dana RS i godišnjice proglašenja njenog prvog Ustava, kojem je prisustvovao i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, rekao da će odnos RS prema EU zavisiti od njene korektnosti prema svima u BiH.

"Naš odnos prema EU zavisiće od toga da li će EU biti korektna prema svima u BiH. RS veoma pažljivo mjeri kretanja u EU, ali ako EU bude selektivna u BiH mi nećemo prihvatiti takozvane evropske procese samo zbog toga što je to obećanje nekih dalekih perspektiva i privilegije koje nisu osjetili ni oni koji su sada u EU", rekao je Dodik.

Presjednik RS je naglasio da se prethodnih godina, pa i danas, kroz smanjenje ovlasćenja, pokušava njeno slabljenje.

"Ako nas terate da biramo između onoga što volimo i želimo, a to je RS, i onoga što nam nudite kroz evropsku perspektivu, a da umanjite RS, hvala vam, mi navijamo za RS", poručio je Dodik.

On je naglasio da je RS zahvalna Srbiji koja je potpisnica Dejtonskog sporazuma, ali od nje i zatražio da od visokog predstavnika EU za BiH zatraži izvještaj o sprovođenju tog sporazuma.

Dodik je poručio i da RS i Srbija ne prave nikakve zavjere, ali da moraju zajedno da rade, jer su u pitanju dvije države srpskog naroda koje svaka sa svojim odgovornostima doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

Dodik se zahvalio svim ljudima koji su u početku stvaranja RS imali viziju i želi da se ona stvori, pa i onima protiv kojih se vode sudski procesi, poput Radovana Karadžića, navodeći da im narod zbog toga mora ostati zahvalan.

Patrijarh Irinej je kazao da je RS istorijska činjenica koja 20 i više godina potvrđuje svoje postojanje i opravdanost svog postojanja.

RS je proglašena 9. januara 1992. godine, a 28. februara je proglašen njen Ustav.

 

 Dodik: Srpska i Srbija doprinose stabilnosti u regionu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je večeras u Beogradu da su Srpska i Srbija dvije države, koje svaka svojom odgovornošću, doprinose stabilnosti i miru u regionu.

Dodik je istakao da Republika Srpska i Srbija ne prave nikakve zavjere, nemaju ništa prikriveno i moraju zajedno da rade jer su to dvije države srpskog naroda.

Na svečanosti u Beogradu povodom Dana Republike Srpske i 23 godine od proglašenja prvog Ustava Srpske, Dodik je naveo da je Srpska uvijek zagledana u Srbiju i da joj želi moć, da bude najjača zemlja Balkana i da ostane zemlja afirmacije mira i stabilnosti.

On je izrazio zahvalnost okupljenima, posebno predstavnicima Srbije, navodeći da su dolaskom pokazali svoj odnos prema Srpskoj, kojoj je do toga veoma stalo.

"Kada dolazimo ovdje, dolazimo u naše mjesto, u Srbiju, u Beograd, jer je to utočište i nama koji živimo u Srpskoj i, vjerujem, Srbima ma gdje oni živjeli", naglasio je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska nastala kao potreba srpskog naroda za očuvanje svoje slobode, da je od početka htjela samo slobodu za Srbe i druge narode, te da nije htjela majorizaciju niti ponižavanje.

"Zahvalan svima koji su na početku stvaranja Srpske imali viziju i želju da stvore Srpsku. Mnogi su bili žrtve progona zato što su imali u suštini ideju o slobodi naroda kojem su pripadali, mnogi su osuđivani, a nekima se još sudi u nekim međunarodnim institucijama", istakao je Dodik.

On je napomenuo da je Srpska stvorena prije rata - 9. januara 1992. godine.

"Rat je počeo kasnije, počeo je kada smo preglasani, kada su počeli da nas ubijaju na našim svadbama u Sarajevu i na nekim drugim mjestima širom BiH", podsjetio je Dodik.

Dodik je istakao da srpski narod mora da ostane zahvalan ljudima koji su danas izloženi sudskim procesima, kao što je prvi predsjednik Srpske Radovan Karadžić, i svim ljudima tog vremena koji su u tim trenucima bili neshvaćeni ili nisu bili na najbolji način prihvaćeni.

"Ali, danas znamo da su oni u to vrijeme održavali ono najčistije što je želio srpski narod, a to je sloboda. Slobode za srpski narod nema bez Republike Srpske", poručio je Dodik.

On je podsjetio na dugogodišnje pokušaje osporavanja i brisanja Srpske, na 29.000 Srba koji su poginuli u proteklom ratu, na spekulacije i laži da su Srbi pobili 300.000 Bošnjaka i da su se na toj laži pravile politike tog vremena.

Dodik je rekao da je Srpska mjesto za afirmaciju nacionalnih vrijednosti srpskog naroda, na koji je ponosan, jer sve vrijeme poštuje druge i drugačije i želi mir, ne oklijevajući da brani svoju slobodu.

Govoreći o ekonomiji, Dodik je naveo da i u Srpskoj ima problema i izazova, ali da su evidentni pomaci u rastu ekonomije, da je ponosan na izgradnju autoputa Doboj - Banjaluka, podsjetivši da se grade dvije termoelektrane i dvije male hidrocentrale.

Dodik je zahvalio i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja je mjesto gdje se na najsnažniji način afirmiše i reafirmiše nacionalni identitet srpskog naroda.

Krajnje vrijeme da Srbija zatraži izvještaj visokog predstavnika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je krajnje vrijeme da Srbija zatraži izvještaj visokog predstavnika u BiH kako bi iznijela stav o kršenju Dejtonskog sporazuma, kao njegova potpisnica.
Dodik je rekao da Srbija ima pravo da traži izvještaje o realizaciji Dejtonskog sporazuma, jer je ona prema Aneksu 10 utvrđena kao jedna od pet potpisnica da može da traži izvještaje visokog predstavnika u BiH za njegov rad.

Prema Dodikovim riječima, visoki predstavnik je bio dužan da to dostavlja, ali on to nikada nije uradio.

"Krajnje je vrijeme da bude zatražen jer je Srbija potpisala Dejtonski sporazum, a ne visoki predstavnik koji je rušio Dejtonski sporazum. Srbija mora da kaže svoj stav o tome. I Republika Srpska je potpisala Aneks 10 i ona traži izvještaj", rekao je Dodik na svečanosti u Beogradu povodom Dana Republike Srpske i 23 godine od proglašenja prvog Ustava Srpske.

On je istakao da je Republika Srpska zahvalna svim svojim prijateljima, prije svega Srbiji koja je potpisnica Dejtonskog sporazuma, kao i Rusiji, Izraelu i nekim zemljama EU za razumijevanje i pomoć.

"Zahvalni smo i SAD što su pomogle u zaustavljanju rata i uspostavljanju mira jer je on bio važan, bez obzira koliko svi na početku nismo bili zadovoljni Dejtonskim sporazumom. Pokazalo se da je veća opasnost bila njegova promjena sve ovo vrijeme od međunarodne zajednice, nego sam Dejtonski sporazum", ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, uloga Amerike baš i nije mala u rušenju Dejtonskog sporazuma "i stvaranju hibrida i iluzije koja se zove BiH".

"I danas BiH funkcioniše isključivo što je podržava međunarodna zajednica. I mi to uvažavamo, ali prije svega uvažavamo Republiku Srpsku", zaključio je Dodik. /kraj/ab

Republika Srpska je okrenuta miru

Beograd, 28. FEBRUARA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Republika Srpska okrenuta miru, da želi da u njoj žive svi bez obzira na različitosti, naciju i vjeru, ali da traži da bude poštovana i da ne bude zaobiđena ni u jednom procesu globalnih kretnja, pa ni u kretanju ka EU.
Dodik je na svečanosti u Beogradu povodom Dana Republike Srpske i 23 godine od proglašenja prvog Ustava Srpske rekao da samo jaka Republika Srpska koja daje slobodu Srbima i drugima koji u njoj žive, i Bošnjacima i Hrvatima, ima smisla, a nikakva druga nema.

On je istakao da je dolaskom međunarodne zajednice svih godina nakon Dejtonskog sporazuma u kontinuitetu pokušano, a pokušava se i danas, da se Republika Srpska smanjenjem svojih ovlaštenja, prenosom sistema nadležnosti na nivo BiH, dodatno oslabi, napravi praznom ljušturom, "a onda će vjerovatno jednog dana, takva kao prazna, po ideologiji mnogih, postati dosadna i za same Srbe, jer im ništa ne daje".

Prema Dodikovim riječima, Republika Srpska je u Dejton otišla već kao formirana država koja je imala teritoriju, funkcionalnu vlast i stanovništvo, što su tri osnovna elementa koja su prema kriterijumima utvrđenim 1933. godine u Montevideu potrebna da bi se proglasila država.

"U današnje vrijeme dodaju se ljudska prava i druge stvari, ali je u svakom slučaju Republika Srpska unijela svoj teritorijalni i politički kapacitet u ono što se danas zove BiH", naglasio je Dodik.

On je rekao da nema BiH u kontinuitetu, jer nije ni bila. "Današnja BiH je rezultat kompromisa u kome je bilo potrebno zaustaviti rat, uspostaviti novi sistem koji bi mogao da se održi, a da ne izazove novi ratni sukob", istakao je predsjednik Republike Srpske.

Prema Dodikovim riječima, u BiH su došli stranci i preuzeli izvršnu vlastu.

"Desetak godina nakon Dejtonskog sporazuma nizom kreacija, međunarodnog nasilja i pravnog nasilja, proglašavajući ustave, donoseći zakone kao neovlašteni i neizabrani stranac u BiH, visoki međunarodni predstavnik je učinio najveće zlo za održivost BiH i učinio je potpuno sterilnom, nemogućom za funkcionisanje zato što je masovno kršio Dejtonski sporazum i Ustav BiH", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, iza tog kršenja stajala je međunarodna sila u političkom smislu koja mu je davala za pravo "čak i onda kada nisu bili u pravu, a nisu bili gotovo nikad".

"Čak i EU koja bi trebalo da bude sinonim za demokratske slobode i poštivanje prava i Ustava u pravilu je podržavala nepravno, neustavno ponašanje visokog predstavnika i onda kada je uspostavio institucije koje nisu imale za osnovu Ustav i mnoge druge demokratske institucije", rekao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska izgubila 83 nadležnosti bahatim vanustavnim ponašanjem visokih predstavnika, jer su prenesene na nivo BiH, ali da je još gore da sve te institucije uspostavljene na nivou BiH ne funkcionišu i ne daju ništa dobro za funkcionisanje BiH.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska, uprkos ovim problemima, na međunarodnom planu radila na svojoj afirmaciji.

"Ona je danas poznata i priznata, sam Dejtonski sporazum priznao je međunarodni kapacitet Republike Srpske", naveo je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska danas ima značajan broj prijatelja, navodeći da je Republika Srpska okrenuta miru, da želi da u njoj žive svi bez obzira na različitosti, naciju i vjeru, ali da traži da bude poštovana i da ne bude zaobiđena ni u jednom procesu globalnih kretnja, pa ni u kretanju ka EU.

Dodik je rekao da će se odnos Republike Srpske prema EU u budućnosti uvijek zasnivati na tome da li će EU biti korektna prema svima u BiH na isti način ili će se koristiti evropski put da bi se modelirao politički sistem u BiH.

"Mi smatramo da je članstvo u EU dobrovoljno i nismo naivni da ne mislimo da Evropa na taj način želi da proširi svoje kapacitete, pa im je BiH u tom smislu interesantna. I nije to samo priča o dobroj namjeri i nije to baš želja o dobrome, kako su nas često učili", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, danas Republika Srpska veoma pažljivo mjeri kretanje u EU.

"Nismo mi baš oni koji vjeruju i žele da zatvore oči pred onim što se dešava u samoj EU. Ako EU bude selektivna u BiH, mi nećemo priznati i nećemo prihvatiti tzv. evropske procese samo zato što je to obećanje nekih dalekih perspektiva ili privilegija koje još nisu osjetili ni oni koji su ušli u EU", istakao je Dodik.

On je rekao da će zato Republika Srpska jasno poručiti i uvijek poručuje: "Ako nas tjerate da biramo između onog što volimo i što želimo, a to je Republika Srpska, i onoga što nam nudite kroz evropsku perspektivu, a da umanjite Republiku Srpsku, hvala vam, mi navijamo za Republiku Srpsku!".

Cvijanović: Važno je što smo Dan Republike proslavili u Beogradu

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je važno da je Republika Srpska večeras u Beogradu obilježila Dan Republike i 23 godine od proglašenja svog prvog Ustava i tako na još jedan način iskazala svoje političke stavove i ekonomske interese.

Cvijanovićeva je novinarima u Beogradu rekla da je za Republiku Srpsku važno da bude predstavljena tamo gdje je procijenila da treba da bude predstavljena i da ima svoje zastupanje.

Ona je podsjetila da Republike Srpska u osam zemalja ima svoja predstavništva koja, takođe, obilježavaju važne datume za Republiku Srpsku.

"Imamo situaciju da se proslavlja Dejtonski mirovni sporazum u Briselu, u Beogradu Dan Republike Srpske, u Štutgartu Dan Republike, što je veoma važno za Republiku Srpsku", zaključila je Cvijanovićeva i naglasila da se putem tih predstavništava promovišu interesi Srpske.

Patrijarh Irinej: Srpska potvrdila opravdanost svog postojanja

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je večeras u Beogradu, na svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske i 23 godine od proglašenja prvog Ustava Srpske, da je Republika Srpska istorijska činjenica koja već dvadeset i više godina potvrđuje opravdanost svog postojanja.

"Republika Srpska je republika svih Srba, kako onih u Srpskoj, tako i u Srbiji, ali i svih Srba rasejanih po kontinentima, jer svi oni pripadaju matici srpskoj čiji je centar Beograd i Republika Srbija, kao što je centar svih naši crkava Pećka patrijaršija", rekao je patrijarh Irinej.

On je Republici Srpskoj poželio svako dobro i ono što je, najvažnije, bratstvo i jedinstvo srpskog naroda.

"Republici Srpskoj želimo blagoslov Božiji, da uspeva i napreduje u svemu onom radi čega postoji, da zadovolji potrebe svoga naroda, da očuva bogato duhovno, kulturno i istorijsko nasleđe koje je vekovima stvarao srpski narod, da ga obogati i obogaćen ostavi u nasljeđe onima koji dolaze", poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je podsjetio da Republika Srpska ima dva značajna nacionalna datuma - Dan kada je proglašena Republika Srpska - 9. januar i Dan kada je proglašen Ustav Srpske - 28. februar.

"Čestitamo narodu Republike Srpske i njenom vođstu dva velika praznika za koje su se borili i izborili i nadamo se da će, budući da su pravednom borbom došli do njih, imati svoju budućnost na dobro srpskog naroda, ali i drugog naroda koji živi i deli zajedničku sudbinu", rekao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim riječima, ova dva nacionalna datuma i praznika Republika Srpska je našla za potrebno i shodno da proslavi i u matici srpskog naroda, Republici Srbiji.

Svečanom prijemu u Skupštini grada Beograda, povodom Dana Republike Srpske i 23 godine od proglašenja prvog Ustava Srpske, prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Srpske i Srbije i ugledne ličnosti iz svijeta politike, biznisa, nauke, kulture i umjetnosti Srbije i Srpske.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992, kada je Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike Bosne i Hercegovine, čime je Srpska postala subjekt, prvo internog, a zatim i međunarodnog prava.

Prvi Ustav Republike Srpske donesen je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike Bosne i Hercegovine, dok je naziv Republika Srpska zvanično proglašen 12. avgusta 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana