Dodijeljene nagrade »Večernjeg lista«

Agencije, Foto Večernji list
Dodijeljene nagrade »Večernjeg lista«

Mostar - "Večernjakov pečat" za ličnost godine večeras je dobio Husein Smajić iz Bugojna, na čijoj zemlji je pronađena i sada se obnavlja jedna od najstarijih katoličkih crkava u BiH.

Njenu obnovu je predložio upravo Smajić.

Nagrada za međureligijski dijalog dodijeljena je mostarskom parohu Radivoju Krulju. Nagrade "Večernjeg lista" za ličnosti godine u regiji dobili su Novak Đoković i Marin Čilić.

Nagradu za evropskog lidera dobila je Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje, a ličnost godine u svijetu, po "Večernjakovom" izboru, je bivši američki predsjednik Bil Klinton, javlja RTRS.

Bivši predsjednik SAD-a nije bio u Mostaru da primi nagradu, ali se putem videolinka obratio prisutnima kazavši da bi volio da je u BiH i da mu nagrada puno znači. Pozdravio je članove Predsjedništva i sve građane BiH.

Đoković se u videu na svom Facebook profilu zahvalio kazavši da mu je čast što je upravo on dobitnik priznanja. Prvi reket svijeta nagradu je dobio za doprinos i pomoć nastradalima u poplavama koje su pogodile regiju.

"Kao neko ko ima uticaj u svetu sporta i medija, pokušao sam da doprinesem svesti o tome šta se dogodilo i pomognem koliko god je to u mojoj moći. To je bio ljudski gest i siguran sam da bi brojni, da su u mojoj situaciji, uradili isto. Drago mi je i da je moj prijatelj Marin Čilić dobio ovu nagradu", rekao je Đoković dodavši da se nada će regija u budućnosti imati mnogo sportskih uspjeha i da će se širiti ljubav i mir.

"To nam je potrebno nakon turbulentnih perioda koje smo imali u prošlosti", dodao je najbolji teniser svijeta, prenosi Klix.

Uredništvo "Večernjeg lista", na tradicionalnoj dodjeli "Večernjakovog pečata", večeras je uručilo i kopije originalnog Dejtonskog mirovnog sporazuma, sa prevodom na sva tri jezika, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Gosti

Svečanoj dodjeli "Večernjakovog pečata" prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, kao i brojni drugi politički, diplomatski, crkveni, kulturni uglednici iz BiH, Republike Hrvatske i drugih zemalja.

U muzičkom dijelu programa, između ostalih, nastupio je slavni italijanski pjevač Toto Kutunjo.

Ovogodišnji "Večernjakov pečat" pod motom "Pečat za Europu" održao se u znaku 20. godišnjice od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana