Dodatne mjere bezbjednosti: Kasarne pod budnim okom kamera

nezavisne.com
Dodatne mjere bezbjednosti: Kasarne pod budnim okom kamera

Sarajevo - Ministarstvo odbrane (MO) BiH i Oružane snage (OS) BiH planiraju da sve lokacije OS, osim standarnih mjera osiguranja, posjeduju i sustav video-nadzora.

Tako je „Nezavisnim“ iz MO BiH potvrđeno da su nedavno zaključili ugovor s najpovoljnijim ponuđačem za izradu projektne dokumentacije i projektovanje funkcionalnog sistema video-nadzora na lokacijama OS BiH Gabela Čapljina, Grabež Bihać i Kozlovac Tuzla.

„Nezavisnim“ je iz OS BiH saopćeno da je izrada dokumentacije za projektiranje funkcionalnog sustava video-nadzora na njihovim lokacijama kontinuirana aktivnost koja se provodi u okviru raspoloživih proračunskih sredstava.

„Sve se to radi u cilju modernizacije i povećanja sigurnosti lokacija OS“, naveli su iz OS BiH.

U MO i OS podvlače da oni poduzimaju sve propisane mjere sigurnosti na identificiranju potencijalnih sigurnosnih prijetnji i sprečavanju događaja i pojava koje bi mogle dovesti do ugrožavanja sigurnosti osoblja, objekata i materijalno-tehničkih sredstava (MTS) na svim lokacijama razmještanja zapovjedništava i postrojbi OS BiH.

Iz MO su naveli kako imaju sigurnosna ograničenja, te da s tim u vezi mogu reći da u suradnji s drugim, zakonom ovlaštenim institucijama BiH podizimaju sve neophodne mjere sigurnosti i zaštite.

„MO i OS BiH poduzimaju i druge, zakonom propisane mjere zaštite lokacija OS BiH, a detalji zaštite su povjerljive prirode“, naveli su iz Ministarstva.

Dodaju da OS neprekidno provode mjere sigurnosti od svih potencijalnih rizika, tehničke i fizičke zaštite, osiguranja objekata, MTS-a i ljudstva.

„Također, u suradnji s međunarodnim partnerima, realizacijom projekata sa OSCE-om i UNDP-om poboljšali smo sigurnost i uvjete skladištenja naoružanja i streljiva na određenom broju lokacija, čime je značajno povećan stupanj sigurnosti lokacija OS BiH“, ističu iz Ministarstva i dodaju da je tom kontekstu, u organizaciji OSCE-a, okončan projekt SECUP, a temeljem toga projekta započet je i projekt SAFE-UP, kao njegov nastavak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana