Додатна штедња за сигурнију старост

Маријана Миљић
Додатна штедња за сигурнију старост

Бањалука - Стандард будућих пензионера у РС могуће је подићи штедњом кроз Европски добровољни пензијски фонд, први фонд те врсте у Српској, а држава подршком развоју тог система може обезбиједити и додатни новац за финансирање капиталних пројеката.

То је један од закључака округлог стола о теми "Реформа пензионог система у РС, стање и перспективе", који је јуче одржан у Бањалуци у организацији Удружења економиста РС - SWOT. На скупу, којем је присуствовало око 60 учесника, представљена је и студија "Изазови и очекивани ефекти увођења трећег стуба пензијског осигурања на пензијски систем у РС".

- Студија показује да први стуб пензијског осигурања, односно Фонд ПИО није угрожен, али је тешко очекивати већи раст пензија. Због тога је значајна штедња грађана, односно издвајање новца за добровољно пензионо осигурање. То је могуће остварити путем Европског добровољног пензијског фонда, који послује од краја 2017. године. Треба мијењати свијест појединаца и послодаваца за улагање у добровољно пензионо осигурање - рекао је члан Удружења економиста РС - SWOT Милош Грујић и додао да и држава може профитирати из добровољног пензионог осигурања јер новац из фонда може бити уложен у куповину хартија од вриједности које држава емитује за капиталне пројекте.

Извршна директорица Друштва за управљање Европским добровољним фондом Гордана Дробњак казала је да је тржиште РС позитивно реаговало на оснивање тог фонда.

- Поједини послодавци из реалног сектора препознали су да су радници њихов капитал, а никако трошак. Издвајањем новца за добровољно пензионо осигурање стимулишу раднике. У дугом року пензијски систем и добровољно пензијско осигурање не могу бити одрживи без подршке државе. Држава кроз пореске олакшице и масовније укључење запослених треба дати примјер осталим послодавцима да се укључују у добровољно пензионо осигурање - казала је Дробњак.

Искуства из Србије пренијела је директорица Друштва за управљање добровољним пензијским фондом "Raiffaisen Future" Снежана Ристановић, која је навела да је заједнички проблем региона, па и цијеле Европе изразито старо становништво.

- Шта год држава предузела у оквиру државног пензијско-инвалидског осигурања, апсолутно не може бити довољно за обезбјеђивање довољних прихода за грађане у старости. Због тога је неопходно развијати добровољне пензионе фондове као допунски извор прихода - рекла је Ристановићева.

Директор Фонда ПИО РС Младен Милић казао је да је важно развијати свијест о штедњи грађана и да са едукацијом треба почети од дјеце школског узраста. Он је презентовао и податке о пензионом систему РС, наводећи да ситуација у Српској није драстично лошија у односу на ЕУ.

- Однос између радника и пензионера у РС је 1,16 напрема један. Издвајање из бруто домаћег производа за исплату пензија лани је пало испод десет одсто. Ми 79,2 одсто новца за пензије обезбјеђујемо из доприноса - казао је Милић.

Пензије

Младен Милић је рекао да просјечна пензија у РС износи 350, а минимална 180 КМ. Он је навео да РС има 260.000 пензионера и да Фонд ПИО исплаћује пензије у 21 држави на четири континента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана