Dodatna pomoć MUP-a Srpske Graničnoj policiji zbog migranata

RTRS
Dodatna pomoć MUP-a Srpske Graničnoj policiji zbog migranata

Na području Republike Srpske registrovano je 2.244 ilegalna migranta , od čega je više od polovine na području Zvornika i Bijeljine.

Samo u posljednja 24 sata registrovano još 45 ilegalnih migranata, među kojima je i jedna žena sa dvoje maloljetne djece, saopštila je bjeljinska policija.

U Bijeljini je održan i sastanak Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske.

Dogovoreno je da MUP Republike Srpske pripadnicima Granične policije obezbijedi dodatnu pomoć, povećanjem broja policijskih službenika, za nadzor oko 180 kilometara vodene granične linije na području lokalnih zajednica Bijeljina i Zvornik gdje je priliv ilegalnih migranata najveći.

“Uputili smo prema koordinaconom tijelu, operativnoj grupi za migracije BiH da se na području Bijeljine pokuša organizovati rad Službe za strance u tri smjene, da bi se izbjegla mogućnost kretanja migranata bez nadzora, rekao je Dragan Jevđenić, zamjenik predsjedavajućeg Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata na području Republike Srpske.

Na području Republike Srpske, pa tako i u Bijeljini, nema uslova i kapaciteta za smještaj migarnata. Spremni su, kažu da sarađuju sa nadležnim institucijama kako bi se obezbijedio njihov što brži prolazak i neophodna humanitarna pomoć.

“Međutim, s obzirom da dolazi jesen i zima, mi imamo pravo da se pitamo na koji će način oni da reaguju ukoliko se budu zadržali na našoj teritoriji , s obzirom da oni imaju sve manje novca i da to može da izazove pravi kolaps, kada je u pitanju funkcionisanje naših zdravstvenih službi, policije i tome slično”, istakao je Miloš Stevanović, menadžer Gradske uprave u Bijeljini.

Migranti se na sve moguće načine dovijaju da sami ili uz pomoć krijumčara, pređu preko rijeka Drine i Save iz susjedne Srbije. Zbog krijumčarenja migranata, policija je podnijela krivične izvještaje protiv 25 lica, međutim, lokalni mještani sumnjaju da ih ima još.

Od oko 2.240 migranata koji su do sada evidentirani u Srpskoj, većina su muškarci od 18 do 30 godina. Služba za odnose sa strancima izdaje potvrdu traženju azila, sa kojom mogu slobodno da se kreću. Međutim, manje od 10% u zakonskom roku od 15 dana zatraži azil u BiH.

Većina završi na području Unsko-sanskog kantona, koristiće redovan autobuski saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana