Добровољачка: За злочин одговорни Ганић и Дивјак ФОТО

Агенције
Добровољачка: За злочин одговорни Ганић и Дивјак ФОТО

Сарајево - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да је над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године извршен стравичан злочин за који треба да буду процесуирани одговорни, међу којима су Ејуп Ганић и Јован Дивјак, преносе агенције.

- Мора бити покренут и завршен процес против оних који су у политичком и војном смислу најодговорнији. Ми у томе посебно видимо два човјека - Ејупа Ганића у политичком смислу, који је тада био члан Предсједништва БиХ, а у војном Јована Дивјака који је био командант Територијалне одбране - рекао је Ђокић новинарима у Сарајеву након што је положио цвијеће и прислужио свијећу на мјесту страдања невиних војника.

Он сматра да су злочини у Сарајеву, зато што су се десили на почетку рата 2. и 3. маја 1992. године, били подстрекач за убрзано ширење ратног пожара широм БиХ и да зато треба да се осјећају одговорним они који су могли да буду бољи људи него што су били.

Он је нагласио да је крајње вријеме да се престану политизовати злочини у Сарајеву и да правда дође до изражаја, подсјећајући за злочин у Добровољачкој још нико није процесуиран и да још нико у Сарајеву није одговарао.

- Покушава се рећи да се злочин није ни догодио. Али о томе постоје бројни докази у виду видео записа, тонских записа, бројни свједоци - рекао је Ђокић и поручио да правосуђе не смије остати нијемо на овај злочин и да мора реаговати.

Према његовим ријечима, у злочинима 2. и 3. маја у Добровољачкој улици није било националне селекције, него су нападани припадници ЈНА који су третирани као непријатељска војска у БиХ иако је постигнут споразум да се ЈНА повуче неколико дана касније.

- У два дана, 2. и 3. маја 1992. године, у Сарајеву су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 215 је заробљено од којих су многи били изложени тортури. Од 42 убијена, 32 су била Срби, шест Хрвати и по два Муслимана и Албанца - прецизирао је Ђокић.

Кошарац: БиХ тоне у пропаст и крах

Срамне псовке, узнемирујуће поруке и бестидна вријеђања који су данас у Доборовољачкој улици у Сарајеву упућени учесницима обиљежавања 20 година од страдања војника ЈНА, и посебно члановима породица погинулих бораца, дефинитивно трасирају пут БиХ у пропаст и њен коначан крах, изјавио је данас у Сарајеву Сташа Кошарац, шеф Тима Владе Републике Српске за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица.

- Нажалост, ево ово је БиХ, ово је Сарајево. И кад год ми упорно говоримо да је политика која долази из Сарајева поражавајућа за БиХ, онда Срби буду оспоравани - каже Кошарац.

Он сматра да ће данашња вријеђања и псовке које су се могле чути у Сарајеву на рачун српског народа, као и одсуство идентификације бошњачког политичког врха са проблемом правичног процесуирања ратних злочина, БиХ сигурно одвести у пропаст.

Ћургуз: Срамота што је злочин још некажњен

Предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз сматра тугом и срамотом, прије свега људи из правосудног система, што још није кажњен злочин над војницима ЈНА 1992. године у Добровољачкој лици у Сарајеву.

Према његовим ријечима, добро је да се српски народ донекле дозвао памети, па је овом датуму почео посвећивати више пажње него раније.

- Сама чињеница да се ради о догађајима као што су Тузланска колона, Купрес, Сијековац и други који су увели народе у бившој БиХ у крвопролиће, а да нико за то није процесуиран, говори сама за себе - рекао је Ћургуз новинарима.

Он је констатовао да са досадашњим односом према процесуирању ратних злочина нема могућности грађења било какве врсте суживота на овим просторима.

Наводећи да злочин у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године друга страна назива “одбраном Сарајева” Ћургуз је упозорио да тиме негирају недужне жртве.

- Дио политичког амбијента у ФБиХ и људи који носе одговорне функције бране извршиоце и налагодавце злочина у Добровољачкој - рекао је Ћургуз и додао да би у супротном пао у воду план по којем су Срби извршили агресију на БиХ.

Митровић: Ускоро процесуирање злочина

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих војника и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић убијеђен је да ће врло скоро бити процесуиран злочин над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву прије 20 година.

- Трагедију БиХ требало би да обиљежавамо од одлуке Скупштине тадашње БиХ када је српски народ као конститутивни прегласан, чиме је БиХ практично уведена у рат - оцијенио је Митровић.

Према његовим ријечима, у таквом амбијенту није било тешко да се деси убиство српског свата на сарајевској Башчаршији, злочини у Сијековцу, Великом парку, Тузли...

- То је све низ планираних злочина, никако спонтаних и испровоцираних инцидената - нагласио је Митровић и закључио да ратни злочин не смије остати некажњен.

11:40 Суочавање са злочином је предуслов за помирење

Амбасадор Србије у БиХ Нинослав Стојадиновић одао је данас почаст страдалим припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву истичући да истинског помирења у региону неће бити док се све стране у сукобу не суоче са ратним злочинима, прије свега својим.

- Србија је примјер како се треба суочити и извинити невиним жртвама, тако да очекујем да и друга страна то учини - рекао је Стојадиновић новинарима.

Своје учешће у обиљежавању страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву Стојадиновић сматра изразом дубоког поштовања и жаљења српским и другим жртвама у том догађају од прије 20 година.

Подсјећајући да је непосредно по ступању на дужност амбасадора Србије у БиХ у Поточарима исказао почаст бошњачким жртвама Стојадиновић је рекао да је то примљено нормално, али да је изненађење кад исказује почаст страдалим Србима.

- Ово је људски чин и да нисам на функцији амбасадора, као обичан грађанин бих учествовао у овој колони. Мислим да је добро да сви узмемо учешће у овоме и да другој страни отворимо очи, да признају шта се дешавало и да заједно, ако је могуће, кренемо у европску будућност - закључио је Стојадиновић.

Он је најавио могућност да релативно брзо буде потписан Протокол о сарадњи Тужилаштва БиХ и Специјалног тужилаштва за ратне злочине Србије о сарадњи у предметима ратних злочина, које је раније пропало због примједби хрватског члана Предсједнштва БиХ Жељка Комшића.

- Аргументи да ће тиме Србија и даље имати право да за ратне злочине суди у Београду и слично не стоје - рекао је Стојадиновић истичући да је суштина Протокола да се не дуплирају процеси.

- Оно што је најважније, тим протоколом је било омогућено уступање доказа што би водило убрзању процеса и стављању тачке на прошлост - нагласио је Стојадиновић.

10:40 Добровољачка улица: Срби дочекани звиждуцима, псовкама и увредама

Чланови породица војника ЈНА страдалих у Добровољачкој улици, као и они који су преживјели злочин прије 20 година, те званичници Републике Српске и локалних власти мирно су стигли у Добровољачку улицу да би одали почаст жртвама.

На мјесту обиљежавања злочина породице погинулих војника ЈНА и званичници из Српске положили су цвијеће и прислужили свијеће, али их је надомак тог мјеста група људи дочекали звиждуцима, псовкама и другим увредама.

Припадници МУП-а сарајевског кантона, који обезбјеђују скуп, раздвајали су бивше муслиманске војнике, окупљене крај моста “Дрвенија”, од оних који су из Републике Српске дошли да одају почаст војницима ЈНА, страдалим приликом повлачења из Сарајева.

Не обазирући се на бол породица страдалих у Добровољачкој улици, окупљени крај моста “Дрвенија” псовали су, између осталог, “четничку мајку”, “српску мајку”, те “нерођену српску дјецу”.

Скуп у бившој Добровољачкој улици уредно је најављен кантоналним властима, за разлику од окупљања на оближњем мосту “Дрвенија”.

Након мирне шетње, полагања цвијећа и паљења свијећа у некадашњој Добровољачкој улици, обиљежавање 20 година од страдања припадника ЈНА биће настављено служењем парастоса у Спомен-цркви у Миљевићима у Источном Сарајеву, те полагањем цвијећа на Спомен-крсту на тамошњем Војничком гробљу.

Обиљежавању 20 година од страдња припадника ЈНА у Добровољачкој улици присуствује министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Почаст страдалима у Добровољачкој одали су и више народних посланика у Народној скупштини Српске, представника Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ, као и амбасадор Србије Нинослав Стојадиновић, те представници локалних власти, представници Борачке организације РС и удружења породица страдалих и несталих у рату.

10.30 Предузете мјере за обезбјеђење скупа

Центар јавне безбједности Источно Сарајево предузео је потребне мјере за обезбјеђење скупова поводом обиљежавања 20 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици, рекла је портпарол Центра Данка Тешић.

Тешићева је нагласила да у обезбјеђењу учествују три јединице за подршку Центра, оперативни радници и полиција.

- Ангажовано је више од 100 људи. Остварена је и сарадња са МУП-ом Кантона Сарајево с циљем да скуп протекне безбједно - рекла је она.

Тешићева је нагласила да је, у случају евентуалних инцидената, на међуентитеској линији појачано присуство полиције.
Координација борачких организација Кантона Сарајево путем федералних медија најавила је за исто вријеме на мосту Дрвенија помен страдалим припадницима бивше Армије БиХ.

9.30 Данас мирна шетња и парастос жртвама

Источно Сарајево - Мирном шетњом са цвијећем и упаљеним свијећама бившом Добровољачком улицом у Сарајеву данас ће бити настављено обиљежавање 20 година од страдања припадника ЈНА у овој улици, преносе агенције.

Након мирне шетње у федералном Сарајеву у Спомен-цркви у Миљевићима у Источном Сарајеву биће служен парастос са почетком у 11.00 часова, док ће у 12.00 часова биће положено цвијеће на Спомен-крсту на Војничком гробљу.

Обиљежавању 20 година од страдња припадника ЈНА у Добровољачкој улици присуствоваће и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Духовно-поетском академијом, која је одржана синоћ у Источном Сарајеву, почело је обиљежавање 20 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Ђокић је у излагању на овом скупу рекао да су догађаји 2. и 3. маја 1992. године у сарајевској Добровољачкој улици преобразили историју у БиХ и на њу ставили печат срама.

Он је нагласио да Република Српска не смије и неће заборавити ни овај, као ни многе друге злочине над српским народом почињене у БиХ, иако то неки у Сарајеву желе.

Ђокић је рекао да Срби морају остати упорни у захтјевима за правду која, нажалост, још није стигла починиоце злочина.'

- Неких починилаца злочина и одговорних више нема, али они који су још живи, који су не само свједоци злочини него су их и наредили, као што су Ејуп Ганић и Јован Дивјак, морају бити свјесни да ће их рука правде стићи - истакао је Ђокић.

Шеф Тима Владе Српске за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Сташа Кошарац рекао је да је прошло 20 година од догађаја у Добровољачкој улици који су разбили сваку илузију да се БиХ може одупријети рату.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да су 2. и 3. мај дани када су они који су пуцали на незаштићену колону ЈНА показали право лице и разбили илузију о Сарајеву као јединственом граду.

На синоћној академији наступио је Вокални ансамбл “Ихос”, који је извео и пјесме “Тијело Христово”, “Тебе појем”, “Богородице дјево”, а потом су Александра Митрић-Штифанић и Илија Мимић извели поему “Задушница регрутима”, коју је приредила Дара Секулић.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се почетком маја 1992. мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње такозване Републике БиХ. Безбједност војника гарантовао је тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић.

Међутим, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута.

У периоду од неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је више од 200 заробљено. Први напад извршен је 2. маја, нападом на касарну ЈНА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана