Dobrotvor u BiH pao u Rijadu zbog pranja novca i korupcije

 Dobrotvor u BiH pao u Rijadu zbog pranja novca i korupcije 19.11.2017 08:48 | Goran Maunaga

Sarajevo - Milijarder šeik Saleh Kamel (76), koji je uhapšen u velikoj akciji policije u Saudijskoj Arabiji, imao je u BiH status velikog investitora i dobrotvora i bliske veze sa bošnjačkim liderima u Sarajevu.

Kamel je uhapšen u akciji u kojoj je palo čak 11 prinčeva i 38 bivših ministara, poslanika i biznismena. Vlasti u Rijadu navele su da se radi o akciji borbe protiv korupcije i pranja novca. U sklopu te akcije uhapšeni su i Kamelovi sinovi i Bakr bin Laden (76), brat ubijenog osnivača terorističke organizacije „Al-Kaida“ Osame bin Ladena.

Kamel već šest godina daje stipendije za 500 bošnjačkih učenika i studenata, za šta godišnje isplaćuje 600.000 dolara. Član Predsjedništva BiH i Kamelov prijatelj Bakir Izetbegović na svečanosti prilikom prve dodjele tih stipendija kazao je da BiH ogromnu zahvalnost duguje ljudima poput šeika Kamela.

- Obrazovana generacija će dovršiti tešku borbu koju su njeni očevi započeli - rekao je Izetbegović na svečanosti kojoj su prisustvovali i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić i nekadašnji predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Fond „Šeik Saleh Kamel“ osnovan je 2010. godine na njegovu i inicijativu banke Bosna bank internešnel (BBI), koja posluje u BiH. U BBI tvrde da Kamelovo hapšenje i dešavanja u Saudijskoj Arabiji nemaju uticaja na rad i poslovanje te banke.

- BBI je u saradnji sa humanitarnim fondom „Saleh Kamel“ organizovao podjelu 500 stipendija za djecu iz BiH bez jednog ili oba roditelja. Kamel i njegova grupacija ni ostali uhapšeni nemaju vlasničkog ni poslovnog udjela u BBI - rekli su u ovoj banci.

Donacija Fonda „Šeik Saleh Kamel“ za stipendije koja iznosi 600.000 dolara godišnje jedna je od najvećih pojedinačnih donacija u BiH od rata do danas. BBI je za svakog stipendistu otvorio tekući račun i izdao „viza“ debitnu karticu na koju im je svakog mjeseca uplaćivana stipendija u iznosu od 100 dolara.

Kamel je osnivač i predsjedavajući finansijske i poslovne grupacije „Dalah Al-Baraka“. Nazivaju ga ocem savremenih islamskih finansija, a težak je oko 2,2 milijarde dolara.

Osnivač je i šef „Dalah Albaraka grupe“, jednog od vodećih bliskoistočnih bankarskih konglomerata. On je i šef Islamske razvojne banke, a vlasnik je i TV mreža i odmarališta u Saudijskoj Arabiji.

Krupne ribe

Najzvučnije ime među uhapšenima je Alvalid bin Talal, koji važi za najbogatijeg Arapina na svijetu sa 18 milijardi dolara. Bakr bin Laden je vlasnik multinacionalnog građevinskog konglomerata „Saudi Binladin grupe“. Tu kompaniju osnovao je njihov otac Mohamed bin Laden koji je zahvaljujući dobrom odnosu sa osnivačem Saudijske Arabije Ibn Saudom zaradio novac na ugovorima o renoviranju džamija u Meki i Medini. „Forbs“ je objavio da je porodica Bin Laden 2009. bila teška oko sedam milijardi dolara.

Uhapšen je i milijarder Mohamed al Amudi, biznismen etiopsko-saudijskog porijekla. Vlasnik je mnogih kompanija u Saudijskoj Arabiji, Etiopiji i Švedskoj. Njegova najvažnija imovina je rafinerija nafte „Prem“ koja je i najveća kompanija za proizvodnju goriva u Švedskoj. Njegovo bogatstvo je procijenjeno na osam milijardi dolara i po bogatstvu je treći Arapin na planeti.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica