Добротвор у БиХ пао у Ријаду због прања новца и корупције

Горан Маунага
Добротвор у БиХ пао у Ријаду због прања новца и корупције

Сарајево - Милијардер шеик Салех Камел (76), који је ухапшен у великој акцији полиције у Саудијској Арабији, имао је у БиХ статус великог инвеститора и добротвора и блиске везе са бошњачким лидерима у Сарајеву.

Камел је ухапшен у акцији у којој је пало чак 11 принчева и 38 бивших министара, посланика и бизнисмена. Власти у Ријаду навеле су да се ради о акцији борбе против корупције и прања новца. У склопу те акције ухапшени су и Камелови синови и Бакр бин Ладен (76), брат убијеног оснивача терористичке организације „Ал-Каида“ Осаме бин Ладена.

Камел већ шест година даје стипендије за 500 бошњачких ученика и студената, за шта годишње исплаћује 600.000 долара. Члан Предсједништва БиХ и Камелов пријатељ Бакир Изетбеговић на свечаности приликом прве додјеле тих стипендија казао је да БиХ огромну захвалност дугује људима попут шеика Камела.

- Образована генерација ће довршити тешку борбу коју су њени очеви започели - рекао је Изетбеговић на свечаности којој су присуствовали и ратни члан Предсједништва РБиХ Ејуп Ганић и некадашњи предсједник СДП-а Златко Лагумџија.

Фонд „Шеик Салех Камел“ основан је 2010. године на његову и иницијативу банке Босна банк интернешнел (ББИ), која послује у БиХ. У ББИ тврде да Камелово хапшење и дешавања у Саудијској Арабији немају утицаја на рад и пословање те банке.

- ББИ је у сарадњи са хуманитарним фондом „Салех Камел“ организовао подјелу 500 стипендија за дјецу из БиХ без једног или оба родитеља. Камел и његова групација ни остали ухапшени немају власничког ни пословног удјела у ББИ - рекли су у овој банци.

Донација Фонда „Шеик Салех Камел“ за стипендије која износи 600.000 долара годишње једна је од највећих појединачних донација у БиХ од рата до данас. ББИ је за сваког стипендисту отворио текући рачун и издао „виза“ дебитну картицу на коју им је сваког мјесеца уплаћивана стипендија у износу од 100 долара.

Камел је оснивач и предсједавајући финансијске и пословне групације „Далах Ал-Барака“. Називају га оцем савремених исламских финансија, а тежак је око 2,2 милијарде долара.

Оснивач је и шеф „Далах Албарака групе“, једног од водећих блискоисточних банкарских конгломерата. Он је и шеф Исламске развојне банке, а власник је и ТВ мрежа и одмаралишта у Саудијској Арабији.

Крупне рибе

Најзвучније име међу ухапшенима је Алвалид бин Талал, који важи за најбогатијег Арапина на свијету са 18 милијарди долара. Бакр бин Ладен је власник мултинационалног грађевинског конгломерата „Сауди Бинладин групе“. Ту компанију основао је њихов отац Мохамед бин Ладен који је захваљујући добром односу са оснивачем Саудијске Арабије Ибн Саудом зарадио новац на уговорима о реновирању џамија у Меки и Медини. „Форбс“ је објавио да је породица Бин Ладен 2009. била тешка око седам милијарди долара.

Ухапшен је и милијардер Мохамед ал Амуди, бизнисмен етиопско-саудијског поријекла. Власник је многих компанија у Саудијској Арабији, Етиопији и Шведској. Његова најважнија имовина је рафинерија нафте „Прем“ која је и највећа компанија за производњу горива у Шведској. Његово богатство је процијењено на осам милијарди долара и по богатству је трећи Арапин на планети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана