Добри односи Србије, Хрватске и БиХ - стуб стабилности

Срна
Добри односи Србије, Хрватске и БиХ - стуб стабилности

Дубровник - Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак указао је данас на значај односа у троуглу Србија - Хрватска - БиХ, који је, како је рекао, најважнији стуб развоја и стабилности на простору бивше Југославије и Западног Балкана.

Црнадак је на Дубровачком форуму рекао да је, због турбулентне историје и вишеструке повезаности, важно да ове три земље имају заједнички поглед на будућност и да међу њима постоји виши степен уважавања и међусобног поштовања, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.


"У времену када се цијела Европа сусреће са бројним проблемима, попут јачања насилног екстремизма, радикализма и међународног тероризма, данас је неопходније него икада радити на регионалном повезивању и сарадњи, јер се само тако ови проблеми могу превазићи", рекао је Црнадак.

Црнадак је на Форуму говорио о теми "Геополитички изазови у 2016. години" и том приликом потврдио опредјељење БиХ и Западног Балкана према европским интеграцијама.

Он је нагласио значај регионалног повезивања и сарадње у процесу европских интеграција, као и у процесу економског развоја.

На маргинама Дубровачког форума, Црнадак је одржао билатералне састанке са министром иностраних послова Мађарске Петером Сијартом и са замјеником помоћника америчког државног секретара Хојтом Брајаном Јием.

Црнадак се састао и са нерезидентним амбасадором Новог Зеланда у Риму Патриком Џоном Ратом.

Самит иницијативе лидера региона Балтик-Јадран-Црно море у Дубровнику одржава се у оквиру хрватског предсједавања Процесом сарадње у Југоисточној Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана