Doboju ne daju izlazak iz turske zajednice

Dijana Dujić
Doboju ne daju izlazak iz turske zajednice

Doboj - Gradska skupština u Doboju usvojila je juče odluku kojom je uslovila Vladu RS da obezbijedi nepovratnih šest miliona maraka ili da dozvoli kreditno zaduženje grada da Doboj ne bi ostao u Zajednici opština turskog svijeta.

U odluci, koju je usvojila skupštinska većina, predvođena SDS-om, istaknuto je da je novac potreban da bi se nadomjestile donacije za projekte koje su trebale da stignu od turske zajednice. Odbornici su sa 21 glasom za i sedam protiv zadužili gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića da skupštinsku odluku dostavi Vladi RS da bi se izjasnila o njihovom zahtjevu. Osim SDS-a za su glasali i odbornici SDP-a, DNS-a, Stranke za BiH i HSS-NHI, dok su protiv bili SNSD i SP.

Izmjene odluke o pristupanju Doboja Zajednici opština turskog svijeta, koja je donesena 3. marta, predložio je Klub odbornika SDS-a. U obrazloženju je navedeno da bi novac koji očekuju iz Turske bio uložen u realizaciju pet infrastrukturnih projekata.

- Ukoliko Vlada ne obezbijedi novac ili ne da saglasnost za kredit, Doboj će biti prinuđen da ostavi na snazi odluku o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta, da bi mogao realizovati projekte - kaže predsjednik Kluba odbornika SDS-a u Gradskoj skupštini Radoslav Nikolić.

Petrović je izjavio da ne vidi ništa sporno u tome da Doboj bude član Zajednice opština turskog svijeta i ocijenio da je nezgodno da se povuku, a da ne bude nadomješten novac za realizaciju planiranih projekata.

- Treba sačekati da pokušam da realizujem projekte do kraja godine, a ako ne dobijem taj novac, mi ćemo izaći sami. Nama garantuju taj dogovor u Turskoj i ambasador Turske u BiH sa kojim sam razgovarao, ali stvorena je takva klima da ambasador ne može da dođe u Doboj - kazao je Petrović i naveo da je Vlada RS pomogla Doboju, ali nedovoljno, zbog čega mora da traži novac za obnovu grada od poplava.

Premijer RS Željka Cvijanović je istakla da je vlast u Doboju spornu odluku donijela samovoljno i bez saglasnosti većine svojih građana, o čemu svjedoče reakcije građana i udruženja.

- Stav gradonačelnika Doboja da će članstvo u zajednici ostati na snazi ukoliko Vlada RS ne obezbijedi nepovratnih šest miliona KM ili ne odobri kreditno zaduženje mi liči na ucjenu, a on bi trebalo da zna da Vlada ne funkcioniše po principu ucjena - istakla je Cvijanovićeva i navela da je Vlada bila i da će ostati opredijeljena za saradnju sa svim lokalnim zajedicama, ali da nema namjeru da  bude saučesnik u političkim promašajima lokalnih funkcionera, kao što je slučaj sa gradonačelnikom Doboja.

Opozicija je ponovo bezuspješno pokušala da privoli većinu da posluša glas naroda i povuče odluku o članstvu u Zajednici opština turskog svijeta.

- S obzirom na to da nezadovoljstvo građana ne jenjava, predlažemo da odluka bude stavljena van snage. Samo tim potezom bi bili stabilizovani međuljudski odnosi koji su veoma narušeni. Dokaz su aktivnosti boraca, nevladinih organizacija i širenje nacionalne mržnje, što do sada nije bio slučaj u Doboju - poručila je predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Sanja Vulić.

Ona je dodala da je nekorektno da se sada daje ultimatum Vladi RS, koja pomaže obnovu Doboja.

- Uoči Velikog petka održana je sjednica Upravnog odbora Fonda solidarnosti RS, na kojoj je jedna od tačaka trebalo da bude dodjeljivanje novca Doboju. Na sjednicu je bio pozvan i Petrović, ali je odsustvo opravdao zbog bolesti. Petrović je, međutim, dan kasnije u Zenici prisustvovao obilježavanju turskog praznika djeteta - istakla je Vulićeva.

Odbornik SP-a Srđan Todorović smatra da je sporan i način donošenja odluke, koja je unijela nemir među stanovnike i stvorila međuetničke tenzije.

Predsjednik Predsjedništva Gradske boračke organizacije Doboj Zoran Bijelić kaže da je sporna odluka ostala ista.

- Ništa neće značiti ako odluka bude povučena za godinu. Koliko vlast u Doboju brine o borcima pokazuje činjenica da našim predstavnicima nije bilo dozvoljeno obraćanje na sjednici Skupštine, iako su na vrijeme podnijeli zahtjev - kazao je Bijelić i naveo da će nastaviti da prikupljaju potpise za peticiju kojom će tražiti smjenu Petrovića.

Pomoć Vlade i Fonda solidarnosti RS za Doboj

 

- Podijeljena 2.864 vaučera vrijedna skoro 14 miliona maraka

- Intervencije na zaštiti od poplava i infrastrukturi

- Odvoz otpada iz grada poslije poplava, nakon što gradska vlast nije mobilisala ljudstvo i mehanizaciju

 

 

Projekti koje Doboj želi da realizuje novcem iz Turske

 

- Pomoć privrednim društvima i preduzetnicima u otklanjanju posljedica poplava - dva miliona maraka

- Izgradnja mosta u Suvom Polju preko rijeke Spreče - milion maraka

- Izgradnja kolektora u ulici Cara Dušana do rijeke Bosne sa precrpnom stanicom - milion maraka

- Rekonstrukcija i sanacija gradskih ulica Nemanjine i Kralja Aleksandra i gradnja kružnog toka - milion maraka

- Izmještanje vrelovoda koji prelazi preko željeznog mosta na Usori - milion maraka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana