Добој: Заташкавају криминал под плаштом поплава?

Горан Маунага
Добој: Заташкавају криминал под плаштом поплава?

Добој - Центар за хуману политику из Добоја затражио је хитну реакцију надлежних институција због информација да се у добојском правосуђу уништавају или склањају списи са доказима и документацијом у кривичним предметима, а да је план да буде приказано да су уништени у недавним поплавама.

Предсједник Центра Момир Дејановић каже да корумпирани званичници у правосуђу планирају да искористе поплаве и склањањем документације заштите умијешане у криминал.

- Већина тих доказа налазила се у списима које су неке судије и тужиоци, познати по служењу криминалним интересима, незаконито и неоправдано држали у својим ладицама. Захтијевамо да против одговорних буду предузете законом прописане мјере. Те радње имају обиљежја организованог криминала чији су извршиоци особе из правосуђа - каже Дејановић.

Према незваничним информацијама, под плаштом поплава склоњени су предмети "Поште Српске" и "ЖГП Добој". Први предмет покренут је против директора добојске филијале "Пошта Српске" Мирослава Стевановића и предсједника синдиката Богдана Давидовића. Њих је због сумње да су оштетили "Поште Српске" за око 800.000 КМ прије три године пријавила директор тог предузећа Јасминка Кривокућа.

- Стевановић и Давидовић су извлачили новац преко синдиката. Рецимо, суд у Теслићу или Добоју нама плати 50.000, а он пријави да су платили 30.000, а 20.000 КМ пребаци на рачун синдиката пошто је он био једини потписник. Тако је са Давидовићем радио годинама док их нисмо открили - каже Кривокућа.

Додаје да годинама није добијала никакву информацију од добојског правосуђа у вези са тим процесом.

- Послије слања неколико ургенција, тек пред мајске поплаве обавијештена сам да је истрага при крају. У том предмету све је било сумњиво и радило се о снажном лобирању. Ако је предмет нестао, биће велики проблем да опет буде покренута истрага - истакла је Кривокућа.

Извор близак истрази казао је "Гласу Српске" да је рад на овом предмету кочио и некадашњи начелник Центра јавне безбједности Добој Тихомир Нарић, који је једно вријеме био и директор добојске испоставе "Пошта Српске". Против Нарића је због умијешаности у малверзације и веза са људима из криминалног миљеа вођено више дисциплинских поступака. Кривични поступак који је против њега покренут 2005. године обустављен је захваљујући политичким притисцима адвоката и предсједника ПДП-а у Добоју Синише Ђорђевића на добојско Окружно тужилаштво.

У предмету "ЖГП Добој" полиција је крајем прошле године Окружном тужилаштву поднијела извјештај против градоначелника Добоја Обрена Петровића и још пет особа. Осумњичени су за више кривичних дјела у случају вансудског поравнања између општине Добој и Жељезничког грађевинског предузећа Добој вриједног више од 1,4 милиона КМ. Поред Петровића, извјештај је поднесен и против директора ЖГП-а Војислава Рађе, адвоката Синише Ђорђевића те Драгана Павлића, Зорице Средојев и Мире Васић.

Петровић је осумњичен да је злоупотријебио положај и овлашћења. Он је, не тражећи мишљење правобраниоца РС, прекршио Статут општине и на сједници Скупштине општине предложио да ЖГП-у буду призната улагања у износу већем од 935.000 КМ увећана за 50 по основу камата. То је урадио иако је знао да су потраживања застарјела, а документација непотпуна. Исплата новца ЖГП-у извршена је од новембра 2011. до септембра 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана