Добој, Соколац и Шипово чекају ванредни избори

Дарко Момић
Добој, Соколац и Шипово чекају ванредни избори

Бањалука - Међу укупно 16 градоначелника и начелника који се налазе на кандидатским листама за посланике на октобарским изборима су и први човјек Добоја Обрен Петровић, Сокоца Милован Бјелица и Шипова Милан Ковач, који ће, како кажу, уколико добију повјерење бирача и освоје посланички мандат своје фотеље сигурно замијенити скупштинским клупама.

То њихово обећање интересантно је и по томе што се ниједан начелник општине или градоначелник у РС до сада није одрекао руковођења локалном заједницом у корист посланичког мандата, а додатни значај лежи у чињеници да ће у том случају у Добоју, Сокоцу и Шипову бити одржани пријевремени локални избори.

Дугогодишњи градоначелник Добоја Обрен Петровић, који је носилац листе СДС-а за Парламент БиХ за изборну јединицу два, каже да је послије 16 година руковођења локалном заједницом одлучио да пређе у посланичке клупе зато што жели да се на највишем парламентарном нивоу бори за права обичних људи.

- Проблеми обичних људи рјешавају се на нивоу локалних заједница, али да би се ријешили ти проблеми веома важна је и легислатива која се доноси у Парламенту БиХ. Имам осјећај да већина посланика који тамо сједе нема слуха за проблеме обичних грађана зато што се углавном нису суочавали с тим питањима. Зато је потребно да и на том нивоу власти буду људи који знају шта мучи становнике и који имају искуства у рјешавању њихових проблема - каже Петровић.

Сличног става је и начелник Шипова Милан Ковач из СНСД-а. Иако је у фотељу начелника Шипова дошао 2016. године и то из клупа НСРС, каже да жели да се врати у Скупштину.

- За протекле двије године сам реализовао неке битне пројекте у општини, али да би то ишло даље, мора се гурати са вишег нивоа и зато ћу прихватити мандат ако добијем подршку грађана - каже Ковач.

Начелник Сокоца и потпредсједник СДС-а Милован Бјелица каже да је задовољан оним што је урадио за протеклих шест година у начелничкој фотељи, али признаје да се помало и уморио од тог посла.

- Ако ме бирачи подрже, прије свега моји суграђани из Сокоца, сто одсто ћу прихватити посланички мандат. Нећу бјежати ни од неке функције у извршној власти ако СДС буде формирао Владу Српске и Савјет министара, а увјерен сам да хоће, али у сваком случају ћу одступити са начелничке функције - каже Бјелица, који је кандидат за НСРС у изборној јединици осам.

На кандидатским листама налази се 16 актуелних начелника и градоначелника. Од тога их је девет из СНСД-а и то Раденко Рељић (Козарска Дубица), Дарко Томаш (Прњавор),

Зоран Стевановић (Зворник), Милан Ковач (Шипово), Милева Комленовић (Калиновик), Горан Броћета (Дрвар), Мила Петковић (Ново Горажде), Лука Петровић (Требиње) и Момир Лазаревић (Милићи). Поред Обрена Петровића и Милована Бјелице на листама су још три начелника из СДС-а и то Милан Радмиловић (Гацко), Горан Караџић (Чајниче) и Ненад Абрамовић (Берковићи), а кандидати за посланике су и први човјек Пелагићева Симо Стакић из СП-а и начелник Босанског Грахова и кадар СНС-а Душко Радун.

Ипак, нико од њих није отворено потврдио да ће напустити начелничку фотељу.

Мотиви

Виши асистент на бањалучком Факултету политичких наука Борислав Вукојевић објашњава мотиве због којих су кандидовани.

- Људи који су већ на функцијама су имали прилику да стекну неку врсту подршке, било квалитетним пројектима, што је ријетко, било политичким услугама. Партије сматрају да ће им такви кандидати донијети више гласова, док већина грађана не схвата да они неће прихватити мандат. Дакле, партије увијек рачунају на учинак својих изабраних у локалним срединама, стварајући простор за нарушавање воље грађана - каже Вукојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана