Doboj: Predsjednica suda prijetila SDS-om

Goran Maunaga
Doboj: Predsjednica suda prijetila SDS-om

Doboj - Sudija Okružnog privrednog suda u Doboju Mato Kulaš prijavio je predsjednika tog suda Jovanku Jovanović Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH zbog prijetnji i zloupotrebe službenog položaja.

U prijavi, koju je "Glas Srpske" dobio iz VSTS-a, navedeno je da se Jovanovićeva upustila u aktivnosti koje su nespojive s dužnostima sudije i da je davala lažne izjave i informacije o imovinskom stanju u svom finansijskom izvještaju. Kulaš je Jovanovićevu prijavio i zbog ponašanja u sudu i izvan te institucije koje šteti ugledu sudijske funkcije i za ponašanje koje dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudova. Kulaš je u pritužbi do detalja opisao uvrede i prijetnje kojima ga je obasipala Jovanovićeva.

- Kolega Mato, vidim tvoju djecu pred svojim očima i smatram da je tvoj život ugrožen jer možeš nestati u mraku. Lako mogu organizovati da te SDS uništi ako me ne poslušaš. Ako ja budem predmet stalnih medijskih napada i ako budem padala s funkcije predsjednika suda povući ću i tebe i cijelo pravosuđe za sobom. Izazvaću rat između SNSD-a i SDS-a koji može da ugrozi cijelo pravosuđe - opisao je Kulaš prijetnje koje mu je izgovorila Jovanovićeva.

Njen muž Janko Jovanović koji je šef Carinske ispostave Brod uhapšen je nedavno u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH kodnog naziva "Pandora". Tada je uhapšeno više od 40 osoba, među kojima je najviše carinika, koji su osumnjičeni da su malverzacijama prilikom uvoza tekstila i automobila budžetu nanijeli štetu koja se mjeri milijardama maraka. Kulaš u prijavi navodi da je Jovanovićeva za hapšenje supruga optužila predsjednika RS Milorada Dodika.

- Rekla mi je da potpredsjedniku RS Emilu Vlajkiju prenesem da će time najviše izgubiti svi iz SNSD-a uključujući i predsjednika RS Milorada Dodika kojeg je nazvala glavnim neprijateljem pravosuđa i ekstremistom koji je odgovoran za hapšenje njenog supruga - istakao je Kulaš.

On je naveo da su pritisci, prijetnje i zloupotrebe funkcije sudije kulminirali kada je uhapšen suprug Jovanovićeve.

- Jovanovićeva je sazvala sastanak svih sudija i ostalih zaposlenih kako bi, rekla je, "prije medija obavijestila sve prisutne o hapšenju njenog muža", iako je to njena privatna stvar. Ali ona je ispričala sve detalje hapšenja i naglasila da ona nije predmet istrage. Sedam dana poslije tog od mene je zatražila da u slučaju medijskih udara zbog hapšenja njenog muža ne smijem iskoristiti tu situaciju u smislu da joj budem protivkandidat prilikom njenog reizbora za predsjednika suda - napisao je Kulaš.

On je istakao da Jovanovićeva već četiri godine nad njim vrši mobing, da mu je čak zabranila pripremu doktorske disertacije, te prijetila da će izgubiti radno mjesto ako nastavi da se druži sa izvjesnim ljudima.

Komentar Jovanovićeve u vezi sa Kulaševim tvrdnjama nismo uspjeli da dobijemo. U Okružnom privrednom sudu u Doboju rekli su da je Jovanovićeva na sastanku i da ne može da se javi na telefon.

"Glas Srpske" je ranije objavio da je istraga u slučaju "Pandora" stigla i do Jovanovićeve i da je u toku provjera porijekla njihove enormne imovine u RS i inostranstvu.

Intervencija

Mato Kulaš je naveo da je Jovanka Jovanović direktnom zloupotrebom položaja pokušala da utiče na njega da u predmetu protiv firme "Transfer" iz Broda ne bude kao svjedok saslušan njen suprug i šef Carinske ispostave Brod Janko Jovanović.

- Taj predmet odnosio se na krađu robe velike vrijednosti iz carinskog skladišta Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Iako nisam pristao na takav zahtjev, Jovanovićeva je uticala na državnog pravobranioca da povuče zahtjev za saslušanje tog svjedoka o čemu postoji trag u predmetu - napisao je Kulaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana