Добој: Предсједница суда пријетила СДС-ом

Горан Маунага
Добој: Предсједница суда пријетила СДС-ом

Добој - Судија Окружног привредног суда у Добоју Мато Кулаш пријавио је предсједника тог суда Јованку Јовановић Канцеларији дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ због пријетњи и злоупотребе службеног положаја.

У пријави, коју је "Глас Српске" добио из ВСТС-а, наведено је да се Јовановићева упустила у активности које су неспојиве с дужностима судије и да је давала лажне изјаве и информације о имовинском стању у свом финансијском извјештају. Кулаш је Јовановићеву пријавио и због понашања у суду и изван те институције које штети угледу судијске функције и за понашање које доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет судова. Кулаш је у притужби до детаља описао увреде и пријетње којима га је обасипала Јовановићева.

- Колега Мато, видим твоју дјецу пред својим очима и сматрам да је твој живот угрожен јер можеш нестати у мраку. Лако могу организовати да те СДС уништи ако ме не послушаш. Ако ја будем предмет сталних медијских напада и ако будем падала с функције предсједника суда повући ћу и тебе и цијело правосуђе за собом. Изазваћу рат између СНСД-а и СДС-а који може да угрози цијело правосуђе - описао је Кулаш пријетње које му је изговорила Јовановићева.

Њен муж Јанко Јовановић који је шеф Царинске испоставе Брод ухапшен је недавно у акцији Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ кодног назива "Пандора". Тада је ухапшено више од 40 особа, међу којима је највише цариника, који су осумњичени да су малверзацијама приликом увоза текстила и аутомобила буџету нанијели штету која се мјери милијардама марака. Кулаш у пријави наводи да је Јовановићева за хапшење супруга оптужила предсједника РС Милорада Додика.

- Рекла ми је да потпредсједнику РС Емилу Влајкију пренесем да ће тиме највише изгубити сви из СНСД-а укључујући и предсједника РС Милорада Додика којег је назвала главним непријатељем правосуђа и екстремистом који је одговоран за хапшење њеног супруга - истакао је Кулаш.

Он је навео да су притисци, пријетње и злоупотребе функције судије кулминирали када је ухапшен супруг Јовановићеве.

- Јовановићева је сазвала састанак свих судија и осталих запослених како би, рекла је, "прије медија обавијестила све присутне о хапшењу њеног мужа", иако је то њена приватна ствар. Али она је испричала све детаље хапшења и нагласила да она није предмет истраге. Седам дана послије тог од мене је затражила да у случају медијских удара због хапшења њеног мужа не смијем искористити ту ситуацију у смислу да јој будем противкандидат приликом њеног реизбора за предсједника суда - написао је Кулаш.

Он је истакао да Јовановићева већ четири године над њим врши мобинг, да му је чак забранила припрему докторске дисертације, те пријетила да ће изгубити радно мјесто ако настави да се дружи са извјесним људима.

Коментар Јовановићеве у вези са Кулашевим тврдњама нисмо успјели да добијемо. У Окружном привредном суду у Добоју рекли су да је Јовановићева на састанку и да не може да се јави на телефон.

"Глас Српске" је раније објавио да је истрага у случају "Пандора" стигла и до Јовановићеве и да је у току провјера поријекла њихове енормне имовине у РС и иностранству.

Интервенција

Мато Кулаш је навео да је Јованка Јовановић директном злоупотребом положаја покушала да утиче на њега да у предмету против фирме "Трансфер" из Брода не буде као свједок саслушан њен супруг и шеф Царинске испоставе Брод Јанко Јовановић.

- Тај предмет односио се на крађу робе велике вриједности из царинског складишта Управе за индиректно опорезивање БиХ. Иако нисам пристао на такав захтјев, Јовановићева је утицала на државног правобраниоца да повуче захтјев за саслушање тог свједока о чему постоји траг у предмету - написао је Кулаш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана