Dnevna zarada od putarine 10.000 KM

Marina Čigoja
Dnevna zarada od putarine 10.000 KM

Banjaluka - Za 30 dana od početka naplate putarine na autoputu Banjaluka - Gradiška,”Autoputevi RS” naplatili su oko 300.000 KM, a u ovom preduzeću tvrde i da se znatan broj vozača vratio na autoput.

Od 16. marta do 14. aprila kroz naplatnu stanicu “Jakupovci” prošlo je ukupno 107.256 vozila.

Direktor preduzeća “Autoputevi RS” Dušan Topić je rekao da je u protekom periodu zadržan dnevni prihod oko 10.000 KM, kako je bilo i na samom početku. Kazao je da naplata ide po planu i da su zadovoljni, mada uvijek može bolje.

- Dnevni prosjek je između 3.000 i 3.500 vozila. Ali, već nakon mjesec imamo porast vozila, kao što smo i očekivali. Od prvog dana bilo je nekog odliva vozila za oko 30 odsto zbog uvođenja putarine, ali sada se već 10 do 15 odsto tih vozila vratilo na naplatu. To se primijeti i u centru Laktaša, gdje gužva nije toliko velika kao što je bila prvih dana naplate - naglasio je Topić.

Međutim, istakao je da se to ne primijeti toliko na prihodu od naplate, jer se nisu vratili kamioni i dodao da će se na tome raditi, s obzirom na to da je putarina za kamione deset KM, dok je za putnička vozila dvije KM. Pojasnio je da se razmišlja o tome da se postavi rampa na silasku u Mahovljanima, ali da je najvjerovatnija varijanta da će taj problem biti riješen izgradnjom nadvožnjaka.

- Vrlo brzo ćemo početi da gradimo nadvožnjak preko magistralnog puta, upravo na silasku sa Mahovljanske petlje. To je u sklopu izgradnje autoputa od Mahovljana prema Prnjavoru i dalje do Doboja, tako da će taj silazak i fizički biti zatvoren za sva vozila - rekao je Topić.

On je pojasnio da Mahovljanska petlja nije ni predviđena za silazak na magistralni put u Laktašima, već samo kao mjesto gdje se spajaju dva autoputa, odnosno autoput Banjaluka - Gradiška i Banjaluka - Doboj.

 Praznici

Dušan Topić je istakao da je tokom protekla dva vikenda zabilježen skok broja vozila, a samim tim i naplate, s obzirom na to da je znatan broj ljudi došao za praznike.

Naglasio je da je u tim danima došlo i do stoodstotnog porasta broja vozila i istakao da je u jednom danu najviše zabilježeno 5.800 vozila koja su prošla pored naplatnih  kućica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana