Dmičić: Protektorat u BiH konačno treba da prestane (ispravljeno)

Srna
Dmičić: Protektorat u BiH konačno treba da prestane (ispravljeno)

Banjaluka - Profesor ustavnog prava Mile Dmičić rekao je Srni da je BiH već 22 godine, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas, pod savremenim oblikom međunarodnog protektorata, koji konačno treba da prestane, jer je visoki predstavnik, kao „organ bez ustavnog osnova i odgovornosti, izašao iz svog mandata i ovlašćenja“.

Dmičić je naglasio da je visoki predstavnik jedino imao ovlašćenja za nadgledanje sprovođenja mirovnih rješenja, održavanje tijesnih konatakata sa stranama potpisnicama Dejtona, te da koordiniše aktivnosti civilnih poslova, poštujući autonomiju i nadležnosti domaćih organa i institucija.


„Međutim, on je preuzeo i zakonodavna, izvršna i naredbodavna ovlašćenja, pa i ona da smjenjuje i imenuje, donosi zakone i druge propise. Čak i da mijenja Ustav, koji sve više postaje politički, a sve manje pravni akt“, upozorio je Dmičić.

On je rekao da se promjene dejtonskih rješenja vrše i dalje, prvenstveno u interesu i na zahtjev pojedinih radikalnih političkih, nacionalnih, religijskih lidera i drugih strana.

„Uz to, postoji i stalna radikalizacija međuentitetskih i međunacionalnih odnosa“, ocijenio je Dmičić.

On je objasnio da je potrebno postići optimum između opšteg i posebnog interesa dva ravnopravna državotvorna i jedinstvena entiteta, tri konstitutivna naroda i svih naroda i građana u BiH.

Dmičić je rekao da se pomenuta rješenja i kompromisi moraju postići u okviru domaćih organa i institucija.

„Promjene su moguće samo saglasnošću svih učesnika u postizanju i potpisivanju mirovnog sporazuma. Takođe, njegova eventualna zamjena bilo kakvim drugim aktom ili stavljanje van snage podrazumijeva vraćanje opštim princpiima međunarodnog prava ili na akte više hijerahije“, poručio je Dmičić.

On je rekao da je neophodno upotrijebiti sva pravna, politička i demokratska sredstva za očuvanje i slova i duha dejtonskih rješenja, kojima je BiH uspostavljena kao složena država, odnosno državna zajednica.

Dmičić je istakao da su pred BiH krupna pitanja i problemi koji se tiču centralizacije i unitarizacije, preglasavanja i pritisaka, vaninstitucionalnog djelovanja i odlučivanja, neustavnog i nezakonitog optuživanja i presuđivanja, pristrasne valorizacija događaja iz prošlosti, sijanja mržnje i straha, zlurade retorike, neravnopravnosti i nepovjerenja između naroda i građana...

On je naglasio da je Dejtonski sporazum jedan od najboljih međunarodnih ugovora sa elementima ustavnosti, koji je postignut u novijoj svjetskoj istoriji.

„Njegova primjena potvrđuje da su njime ostvarena dva osnovna, najveća i najznačajnija zahtjeva - da se bez odlaganja zaustave ratni sukobi i da se prihvaćenim rješenjima uspostavi ustavnopravni poredak i obezbijedi dugoročnija stabilizacija i trajan mir u BiH“, dodao je Dmičić.

Prije 22 godine u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Bosna i Hercegovina je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni dio jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet. Dejtonskim sporazumom njena unutrašnja organizacija je promijenjena na način da se država sastoji od dva entiteta, ali BiH je kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država postojala od 1992. godine i nije “stvorena” sastavljanjem dva entiteta 1995. godine.

NAPOMENA:

Uklonjena je tvrdnja da je ovim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. U naslovu je istaknuto da su izvršene izmjene. Više činjenica o manipulacijama sa činjenicama možete naći na portalu raskrinkavanje.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana