Dmičić: Odluka Ustavnog suda BiH - nepriznavanje legaliteta Srpske

Srna
Dmičić: Odluka Ustavnog suda BiH - nepriznavanje legaliteta Srpske

Banjaluka - Odluka Ustavnog suda BiH kojom je 9. januar - Dan Republike proglašen neustavnim, donesena je preglasavanjem stranih i bošnjačkih sudija i njom se izražava nepriznavanje legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskih rješenja za BiH, smatra pravni ekspert Mile Dmičić.

Dmičić je rekao Srni da je ova odluka prvenstveno politički, a ne pravno zasnovan akt.


On je ocijenio da je odluka neprovodiva, jer negira nastanak Republike Srpske i ne uvažava njen najviši opšti pravni akt, koji je na osnovu najviših međunarodnih, regionalnih, kao i domaćih akata utemeljio najviše standarde zaštite ljudskih prava i sloboda svim konstitutivnim narodima i građanima na cijeloj teritoriji Republike.

"Narodna skupština će, na osnovu Deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima, morati zauzeti stav o djelovanju predstavnika Republike Srpske u organima BiH, a zatim preduzeti pravne i političke mjere kojima će zaštititi interesi Repubike Srpske i njenih građana i obezbijediti očuvanje ustavnog poretka prema dejtonskim rješenjeima", rekao je Dmičić.

Ustavni sud BiH utvrdio je danas da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana