Đusinac planirala napad na dan državnosti BiH

Ž. Domazet, G. Maunaga
Đusinac planirala napad na dan državnosti BiH

Sarajevo, Srebrenica - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) hapšenjem su spriječili državljanina Srbije Elmu Đusinac (21) da u BiH izvede teroristički napad planiran za 25. novembar kada je u Federaciji obilježen "dan državnosti BiH", saznaje "Glas Srpske".

- Ona je 22. novembra ilegalno ušla u BiH s namjerom da izvede teroristički napad. Riječ je o izuzetno opasnoj osobi. I ljetos je boravila na području Tuzlanskog kantona. U BiH je dolazila da bi se sastajala sa radikalnim islamistima, odnosno pripadnicima vehabijskog pokreta. I naše i srpske bezbjednosne službe prikupljaju informacije o ljudima sa kojima se sastajala u BiH i u Srbiji - kazao je izvor "Glasa" blizak istrazi.

Načelnik Sektora za operativnu podršku u Službi za poslove sa strancima BiH Rade Kovač rekao je da se Đusinac i juče nalazila u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu.

- Biće protjerana u najskorije vrijeme zbog kršenja migracionih propisa. Okarakterisana je kao osoba koja predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost, a riječ je i o osobi koja je ilegalno prešla ranicu - rekao je Kovač.

Đusinčevoj je izrečena mjera protjerivanja uz petogodišnju zabranu ulaska u BiH.

Srpski mediji objavili su da je ova djevojka iz Kosovske Mitrovice bila pripremana za samoubilačke napade na Balkanu i da je njen zadatak bio da se bavi obavještajnim poslovima i da vrbuje žene u redove Islamske države. Pominju je i kao jednu od bližih saradnika Nusreta Imamovića, radikalnog vehabijskog vođe iz Gornje Maoče, koji se nalazi na ratištu u Siriji. Ona je uhapšena u saradnji sa MUP-om Srbije u Kalesiji zajedno sa nevjenčanim suprugom Enesom Mešićem, rodom iz Tuzle, koji je pušten na slobodu. Mešić je odranije poznat obavještajnim i bezbjednosnim agencijama BiH. Bio je u grupi osoba koje su uhapšene 3. septembra prošle godine u antiterorističkoj policijskoj akciji "Damask" zajedno sa vođom vehabijskog pokreta u BiH Huseinom Bilalom Bosnićem.

Istog dana pripadnici Centra javne bezbjednosti Bijeljina uhapsili su Enesa Tihića iz Skelana kod Srebrenice zbog sumnje da je pripadnik vehabijskog pokreta.

- Policija je njegovim saslušanjem došla do korisnih informacija. Moguće je da će provjere biti proširene pošto postoji mogućnost da policija na taj način dođe do veće količine naoružanja i do tajnog plana njegove upotrebe u terorističke srhe - kazao je sagovornik "Glasa" blizak istrazi.

Policija je pretresla objekte u Skelanima koje koristi porodica Tihić s ciljem pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava.

- U pretresu je pronađen i propagandi materijal. Postoje ozbiljne indicije da je Tihić učestvovao i u planiranju narušavanja bezbjednosti tokom nedavno održane donatorske konferencije u Srebrenici - kaže sagovornik "Glasa".

Portparol CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović kaže da ne može iznositi detalje provjera i saslušanja Tihića, dok je portparol Okružnog tužilaštva u Bijeljini Danka Prodanović naglasila da očekuju izvještaj policije.

Tihić živi na relaciji Srebrenica - Švedska, a on je sin odbornika u Skupštini opštine Srebrenica Dauta Tihića, koji je osumnjičen za ratne zločine.

Bezbjednosne agencije nastavile su istragu i o terorističkom napadu u blizini kasarne Rajlovac u Sarajevu 13. novembra u kojem su ubijena dvojica vojnika Oružanih snaga BiH i o incidentu koji se dogodio prošlog petka kada je pred ovu kasarnu došao muškarac koji je zaprijetio da će zbog samoubistva teroriste Enesa Omerovića, koji je pobio vojnike, iz osvete ubiti deset vojnika. "Glas Srpske" saznaje da je saslušan izvjesni Hadžo Softić, koji radi u automehaničarskoj radnji u blizini kasarne u Rajlovcu.

Direktor SIPA Perica Stanić rekao da ne može potvrditi da je bilo hapšenja.

- Provjeravali smo neke osobe, one su obrađivane i nije bilo konkretnog postupanja prema njima - rekao je Stanić.

Tim Tužilaštva BiH, koji radi na istrazi terorističkog napada u Rajlovcu, usmjeren je ka otkrivanju Omeragićevih pomagača, jer su istražioci uvjereni da on nije mogao sam isplanirati i izvršiti napad i nabaviti automatsko oružje. Pripadnici SIPA su odmah poslije napada priveli Omerovićevog zeta Muhameda Mecu, koji je još 2008. godine bio pod istragom zbog sumnje da je sa grupom Rijada Rustempašića planirao napad na Oružane snage, ali je nakon hapšenja pušten na slobodu.

Više osoba je ispitano i zbog napada na Policijsku stanicu u Zavidovićima na koju je bačena bomba, a u toku je istraga i o incidentu u tunelu Salakovac na putu Sarajevo - Mostar, kada je službenik Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH bacio eksplozivnu napravu pred automobil komandanta Oružanih snaga BiH Ante Jeleča.

Glavni tužioci u BiH i rukovodioci najviših policijskih tijela sastali su se juče u Sarajevu, ali niko od njih nije želio da daje izjave.

Pucnjava ispred kasarne

Ispred kasarne u Butilama u petak naveče je nepoznata osoba pucala iz gasnog pištolja. Muškarac je ispalio jedan hitac, a ispred kasarne se dovezao u sivom automobilu bez registarskih oznaka. Incident je potvrdila i ministar odbrane Marina Pendeš, ali je kazala da je riječ o klasičnoj provokaciji i da ta osoba još nije identifikovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana