Ђусинац планирала напад на дан државности БиХ

Ж. Домазет, Г. Маунага
Ђусинац планирала напад на дан државности БиХ

Сарајево, Сребреница - Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) хапшењем су спријечили држављанина Србије Елму Ђусинац (21) да у БиХ изведе терористички напад планиран за 25. новембар када је у Федерацији обиљежен "дан државности БиХ", сазнаје "Глас Српске".

- Она је 22. новембра илегално ушла у БиХ с намјером да изведе терористички напад. Ријеч је о изузетно опасној особи. И љетос је боравила на подручју Тузланског кантона. У БиХ је долазила да би се састајала са радикалним исламистима, односно припадницима вехабијског покрета. И наше и српске безбједносне службе прикупљају информације о људима са којима се састајала у БиХ и у Србији - казао је извор "Гласа" близак истрази.

Начелник Сектора за оперативну подршку у Служби за послове са странцима БиХ Раде Ковач рекао је да се Ђусинац и јуче налазила у Имиграционом центру у Источном Сарајеву.

- Биће протјерана у најскорије вријеме због кршења миграционих прописа. Окарактерисана је као особа која представља пријетњу по националну безбједност, а ријеч је и о особи која је илегално прешла раницу - рекао је Ковач.

Ђусинчевој је изречена мјера протјеривања уз петогодишњу забрану уласка у БиХ.

Српски медији објавили су да је ова дјевојка из Косовске Митровице била припремана за самоубилачке нападе на Балкану и да је њен задатак био да се бави обавјештајним пословима и да врбује жене у редове Исламске државе. Помињу је и као једну од ближих сарадника Нусрета Имамовића, радикалног вехабијског вође из Горње Маоче, који се налази на ратишту у Сирији. Она је ухапшена у сарадњи са МУП-ом Србије у Калесији заједно са невјенчаним супругом Енесом Мешићем, родом из Тузле, који је пуштен на слободу. Мешић је одраније познат обавјештајним и безбједносним агенцијама БиХ. Био је у групи особа које су ухапшене 3. септембра прошле године у антитерористичкој полицијској акцији "Дамаск" заједно са вођом вехабијског покрета у БиХ Хусеином Билалом Боснићем.

Истог дана припадници Центра јавне безбједности Бијељина ухапсили су Енеса Тихића из Скелана код Сребренице због сумње да је припадник вехабијског покрета.

- Полиција је његовим саслушањем дошла до корисних информација. Могуће је да ће провјере бити проширене пошто постоји могућност да полиција на тај начин дође до веће количине наоружања и до тајног плана његове употребе у терористичке срхе - казао је саговорник "Гласа" близак истрази.

Полиција је претресла објекте у Скеланима које користи породица Тихић с циљем проналаска минско-експлозивних средстава.

- У претресу је пронађен и пропаганди материјал. Постоје озбиљне индиције да је Тихић учествовао и у планирању нарушавања безбједности током недавно одржане донаторске конференције у Сребреници - каже саговорник "Гласа".

Портпарол ЦЈБ Бијељина Александра Симојловић каже да не може износити детаље провјера и саслушања Тихића, док је портпарол Окружног тужилаштва у Бијељини Данка Продановић нагласила да очекују извјештај полиције.

Тихић живи на релацији Сребреница - Шведска, а он је син одборника у Скупштини општине Сребреница Даута Тихића, који је осумњичен за ратне злочине.

Безбједносне агенције наставиле су истрагу и о терористичком нападу у близини касарне Рајловац у Сарајеву 13. новембра у којем су убијена двојица војника Оружаних снага БиХ и о инциденту који се догодио прошлог петка када је пред ову касарну дошао мушкарац који је запријетио да ће због самоубиства терористе Енеса Омеровића, који је побио војнике, из освете убити десет војника. "Глас Српске" сазнаје да је саслушан извјесни Хаџо Софтић, који ради у аутомеханичарској радњи у близини касарне у Рајловцу.

Директор SIPA Перица Станић рекао да не може потврдити да је било хапшења.

- Провјеравали смо неке особе, оне су обрађиване и није било конкретног поступања према њима - рекао је Станић.

Тим Тужилаштва БиХ, који ради на истрази терористичког напада у Рајловцу, усмјерен је ка откривању Омерагићевих помагача, јер су истражиоци увјерени да он није могао сам испланирати и извршити напад и набавити аутоматско оружје. Припадници SIPA су одмах послије напада привели Омеровићевог зета Мухамеда Мецу, који је још 2008. године био под истрагом због сумње да је са групом Ријада Рустемпашића планирао напад на Оружане снаге, али је након хапшења пуштен на слободу.

Више особа је испитано и због напада на Полицијску станицу у Завидовићима на коју је бачена бомба, а у току је истрага и о инциденту у тунелу Салаковац на путу Сарајево - Мостар, када је службеник Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ бацио експлозивну направу пред аутомобил команданта Оружаних снага БиХ Анте Јелеча.

Главни тужиоци у БиХ и руководиоци највиших полицијских тијела састали су се јуче у Сарајеву, али нико од њих није желио да даје изјаве.

Пуцњава испред касарне

Испред касарне у Бутилама у петак навече је непозната особа пуцала из гасног пиштоља. Мушкарац је испалио један хитац, а испред касарне се довезао у сивом аутомобилу без регистарских ознака. Инцидент је потврдила и министар одбране Марина Пендеш, али је казала да је ријеч о класичној провокацији и да та особа још није идентификована.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана