Ђурић оспоравао свједочење холандског официра

Aгенције
Ђурић оспоравао свједочење холандског официра

Хаг - У наставку извођења доказа одбране, бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић саслушао је данас Мендељева Ђурића Манета, некадашњег инструктора у Специјалној бригади полиције Републике Српске, чијим исказом настоји да оспори оптужбу да је постојао план за погубљење ратних заробљеника и цивила из Сребренице у јулу 1995. године.

На свједочење у Хагу, Ђурић је дошао из затвора у БиХ, јер је у БиХ осуђен на 30 година затвора и вези са дешавањима у Сребреници. Он је истакао да је уложио жалбу на ту пресуду и да је један од основа жалбе потврђен пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

За вријеме давања исказа, са Ђурићем је био адвокат из Бијељине Миодраг Стојановић, кобранилац у поступку против генерала Ратка Младића. У предмету "Поповић и други", којим су обухваћена шесторица високих официра полиције и Војске Републике Српске /ВРС/, Ђурић је у мају 2007. године био свједок тужилаштва.

Са задатком да чува цивиле, Ђурић је у Поточаре дошао 12. јула 1995. године, дан након што је ВРС, са генералом Младићем на челу, ушла у Сребреницу. Он је био категоричан да није знао ни за какве планове за убиства у Сребреници.

Свједок је оспоравао исказ холандског официра Лендерта ван Дајна, који је у Трибуналу свједочио да су војно способним мушкарцима, који су у Поточарима били одвојени код "бијеле куће", одузимани пасоши и друге личне исправе, а да је Ђурић изјавио да им та документа "више неће бити потребна".

Претресном вијећу, Ђурић је рекао да Ван Дајн, чија је изјава предата у доказе на његовом суђењу у БиХ, није хтио да се одазове позиву на унакрсно испитивање заступника његова одбране, с образложењем да је то за њега стресно.

"Нисам са Ван Дајном разговарао о тим темама, а на суду у БиХ преводилац је посвједочио да раздвајање мушкараца ради провјере да ли међу њима има ратних злочинаца уопште није било предмет његовог превођења", рекао је Ђурић.  


На Караџићево питање да ли је постојао план за незаконито убијање људи, Ђурић је одговорио одречно, а негирао је и да су, било он, било неко из његове околине, имали план за убиство ратних заробљеника и цивила послије пада Сребренице.

"Нисам имао намјере да наштетим био коме, па ни Бошњацима у БиХ. Ја сам био припадник часне јединице МУП-а и никада нико од мојих колега и старјешина није чинио такво нешто", изјавио је Ђурић.  


Он је рекао да не тврди да није било раздвајања војно способних мушкарца, већ само тврди да није видио да се то дешавало у његовој близини.

У наставку суђења у додатном испитивању свједочио је вјештак одбране за војна питања, пензионисани генерал ВРС Драгомир Кесеровић, који је, између осталог, оспоравао наводе оптужбе да су власти Српске биле "благонаклоне према наоружаним Србима".

"Закон о општенародној одбрани је допуштао, односно обавезивао чак и општине, да у условима ванредних стања, непосредне ратне опасности, па и рата, активно учествују у обједињавању напора свих субјеката у рјешавању проблема до којих долази. Отуда је у појединим општинама, због повећања напетости, дошло до привременог организовања српских одбрамбених снага, које нису посебне формације измишљене за ту прилику, већ се територијална и општенародна одбрана обједињавају у покушају да се ситуација разријеши", рекао је Кесеровић.

Поводом тврдњи да Срби током рата нису судски гоњени због кривичних дјела, да нису држани у притвору или им је суђено тек после 2000. године, Кесеровић је рекао да "пуштање да се неко брани са слободе, не значи да је поступак обустављен".

Караџић је у овом дијелу испитивања покушао да се послужи својим и примјером других притвореника Трибунала, наводећи да су на суђење дуго чекали Момчило Крајишник и Војислав Шешељ, а да је он сам у притвору пуних пет година. Предсједавајући судија О-Гон Квон затражио је, међутим, да се пређе на другу тему.

Главни исказ Кесеровић је дао 8. јула, а заступник оптужбе унакрсно га је испитивао прошле седмице.

Главни претрес се наставља сутра поподне, када ће посредством видео-линка свједочити полицијски инспектор из Сарајева Чедомир Кљајић, касније подсекретар са јавну безбједност на Врацама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана