Đukanović sprema ostavku poslije više od 25 godina vlasti

Tanjug
Đukanović sprema ostavku poslije više od 25 godina vlasti

Podgorica - Svjetske agencije izvestile su da će dugogodišnji premijer Crne Gore Milo Đukanović podneti ostavku na tu funkciju.

Dodaju i da je njegov zamjenik na čelu Demokratske partije Socijalista (DPS) Duško Marković kandidat te stranke za mandatara nove Vlade Crne Gore.

AP navodi da Đukanović sprema ostavku "poslije više od 25 godina neosporne vlasti", ali napominje da je on u prošlosti dvaput podnosio ostavku, ali da se vraćao na vlast bilo kao premijer, bilo kao predsjednik.

Američka agencija podsjeća i da je Đukanović 1991. godine sa samo 29 godina postao najmlađi premijer u Evropi i ističe da je on među balkanskim liderima najduže na vlasti.

Dugogodišnju vlast Đukanovića na mjestu premijera ili predsjednika naglašava i Rojters, koji dodaje da ga opozicija optužuje za autoritarizam i korupciju.

Britanska agencija primjećuje da Đukanović nije rekao da li će izaći iz politike, ili će ostati predsjednik DPS-a.

I AFP navodi da je Đukanović dvaput podnio ostavku na funkciju premijera, ali ističe da je on ostao predsjednik stranke, podsjetivši da se on povukao sa čela vlade 2006. i 2010. godine, ali da se oba puta vratio na vlast poslije dvogodišnje pauze.

Agencije podsjećaju da je Đukanovićev DPS na parlamentarnim izborima održanim 16. oktobra osvojio 36 od 81 mjesta u parlamentu, uz zaključak da su neophodni koalicioni pregovori kako bi se oformila vlada.

DPS je sinoć saopštio da je Duško Marković kandidat te stranke za mandata nove Vlade.

Predsjedništvo DPS-a održalo je sjednicu, kojom je predsedavao predsjednik Milo Đukanović, na kojoj je odlučeno da Glavnom odboru predloži Markovića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana