Ђокоћ: Рјешење да буде обновљена производња руде у Љубији

Срна
Ђокоћ: Рјешење да буде обновљена производња руде у Љубији

Бањалука - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да је дугорочно рјешење да буде обновљена производња на подручју Љубије и настављена експлоатација жељезне руде тамо гдје је заустављена 1991. године.

“То је рјешење и за Рудник жељезне руде жЉубијаж и за жАрселор Митал Приједорж ако жели да настави тамо да послује. Влада ће покушати да дође до рјешења, али то зависи и од тога како ће се људи у жАрселор Миталуж односити према иницијативама које ће имати Влада”, изјавио је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је “Арселор Митал Приједор” приватна компанија и да му Влада не може налагати шта ће радити и како ће да послује.

“Њихово пословање и експлоатација руде на подручју Приједора уско је везана за производњу у жЖељезариж у Зеници, која има одређене проблеме. Треба имати у виду и да су резерве жељезне руде на подручју Приједора ограничене и да би увећана експлоатација, ако би она била настављена динамиком из претходних година, довела до тога да постојећа лежишта буду експлоатисана пет-шест година и да рударска производња буде заустављена”, каже Ђокић.

Према његовим ријечима, због тога морају бити тражена друга рјешења.

“Учествовао сам у тражењу тих рјешења када сам осјетио да ће доћи ови проблеми који су стигли ове године. Тада ми нису вјеровали и мислили су да то радимо из неког другог разлога. Сада се потврђује колико смо Влада и ја били у праву када смо покренули поступак продаје акција жЉубијеж. Ми смо имали намјеру да неког другог или садашњег власника обавежемо да преузме пуну одговорност за судбину овог предузећа”, истакао је Ђокић.

Он је подсјетио да комплетну ситуацију оптерећује и питање дуга “Арселор Митала Приједор” према Пореској управи Републике Српске који је настао на основу трансферних цијена.

“Показали смо и за то разумијевање и исказали намјеру да се дефинише модел трансферних цијена и да на бази тога Пореска управа покрене нови порески поступак и утврди колика је обавеза жАрселор Миталаж на основу трансферних цијена”, каже Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана