Đokić najavio novi Zakon o električnoj energiji RS

ATV
Đokić najavio novi Zakon o električnoj energiji RS

Banjaluka - Republika Srpska sljedeće godine dobiće novi Zakon o električnoj energiji, to je jedina konkretna informacija koja se mogla izvući od ministra industrije, energetike i rudarstva nakon jučerašnje najave o transformaciji Elektroprivrede Republike Srpske.

Nema nijednog detalja o pravcu u kojem će ići zakonska rješenja, ali i nijedne konkretne informacije kakve to sve ima veze s reorganizacijom najvećeg privrednog sistema u Republici Srpskoj. Jedine do sada poznate obaveze Elektroprivrede u reorganizaciji preduzeća odnose se na odvajanje proizvodnje i distribucije krajnjim korisnicima, precizno u dijelu koji se odnosi na vlasničku strukturu.

Prodaja dijela Holdinga Elektroprivrede Republike Srpske Elektroprivredi Srbije o kojoj se spekulisalo prošle godine ne dolazi u obzir, tu je konkretan Petar Đokić. To je konačan odgovor ministarstva iako se ukidanje monopola nameće kao jedan od uslova iz Trećeg energetskog paketa na putu ka Evropskoj Uniji.

"Mi nismo zainteresovani za privatizaciju elktroprivrede. Možda u nekom period u budućnosti omogućiti dodatno investiranje u Elektroprivredu kroz neki oblik dokapitalizacije u neke objekte koji će biti građeni. Ali to je pitanje budućnosti. Ali prodaja, privatizacija elektroprivrede po modelu kako se provodila pivatizacija sigurno ne treba provoditi. I ja je nikada neću podržati”, Petar Đokić ministra industrije, energetike i rudarstva.

Ostaje nada da se više nikad ništa u Republici Srpskoj neće privatizovati kako su se pojedina preduzeća ranije privatizovala, ali to i dalje nije konkretan odgovor na pitanje kako će Elektroprivreda ispuniti obavezu da jedan vlasnik ne može da posjeduje i preduzeće ili preduzeća koja proizvode struju i preduzeće ili preduzeća koja prodaju struju krajnjim korisnicima.

Obaveze iz ugovora o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji prije nešto više od godinu ATV-u potvrdio je pomoćnik ministra za energetiku, Milan Baštinac. Tada je najnaelektrisanija tema upravo bila prodaja elektrodistribucije Srbiji.

"Znači postojaće mogućnost za promjenu vlasničkih udjela razdvajanjem djelatnosti i to će biti prilika za strane investitore u jednom momentu da se pojave”, rekao je Milan Baštinac pomoćnik ministra za energetiku, 23. februar 2017.

Razdvajanje djelatnosti u oblasti energetike djeluje kao daleka budućnost, budući da se već nekoliko godina govori o ovoj obavezi, te da je to tek jedna u nizu obaveza u procesu prodruživanja koje će trajati. Sve promjene, pa i smanjenje broja radnih mjesta, idu u pravcu još boljeg poslovanja, kaže ministar Đokić. Elektroprivreda je jedan od najvećih i najpotentnijih privrednih sistema u Republici Srpskoj. Pored zadatka da ga zadrži u vlasništvu Republike Srpske, važno je i održati njeno dobro poslovanje i unaprijediti ga u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana