Đokić: Ustavni sud priznao - Dom narod FBiH nije formiran u skladu sa Ustavom

Srna
Đokić: Ustavni sud priznao - Dom narod FBiH nije formiran u skladu sa Ustavom

Banjaluka - Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je Srni da to što je Ustavni sud BiH pozvao Federaciju BiH /FBiH/ da konstituiše Dom naroda prema svojim obavezama, odnosno da učešće uzmu i predstvnici srpskog naroda, jasno potvrđuje da Sud priznaje da Dom naroda Parlamenta FBiH nije formiran u skladu sa Ustavom.

Đokić je naveo da Ustavni sud BiH ostaje tijelo koje je više sklono politici, a ne pravu i pravdi.


"Ustavni sud BiH je, vjerovatno, sklon i uticajima nekih centara moći, ali nije prvi put da je ovaj sud imao selektivan pristup", istakao je Đokić.

On je dodao da bi drugačija odluka Suda dovela do velike konfuzije u FBiH jer bi bilo proglašeno da je Parlament FBiH tri godine radio nezakonito.

"Zbog toga je Ustavni sud vjerovatno razmatrao posljedice takvog nezakonitog rada, a nezakonit rad veoma je jasan - Parlament FBiH nije popunjen delegatima iz srpskog naroda u Domu naroda", istakao je Đokić.

Ustavni sud BiH odbacio je juče kao neosnovan zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti zakona i ostalih opštih pravnih akata koje je Parlament Federacije BiH /FBiH/ usvojio od njegovog konstituisanja poslije izbora 2014. godine.

Ustavni sud BiH zaključio je da su osporeni zakoni doneseni u skladu sa odredbama Ustava BiH, kao i Međunarodne konvencije o uklanjanju svih oblika rasne diskriminacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana